Stress, angst og depression skal ikke ødelægge vores liv

Onsdag 11. januar 2023 kl. 08:38

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Stress, angst og depression skal ikke ødelægge vores liv
Med de rette redskaber kan man lære at leve med stress, angst og depression - så tilmeld dig Faxe Kommunes tilbud lyder det fra Allan Jørgensen, Disaruna Chantelin og Joan Andersen. Ring og få en snak med Janie Sørensen (blå bluse).. Foto: Torkild Svane Kraft

Allan, Joan og Disaruna har været gennem et meget givende kursus tilrettelagt af Faxe Kommunes sundhedsafdeling. De har lært at håndtere angst og stress og anbefaler andre at tilmelde sig de nye hold.

Som de sidder der omkring bordet, med kaffe i kruset og store smil, er det svært at forestille sig, at de har haft store problemer i deres liv. Så store at det har hæmmet deres hverdag. Men sådan var det for Joan, Disaruna og Allan - indtil de kom med på et behandlingsforløb som Faxe Kommunes sundhedsafdeling står for.

Udadtil så det ud til at Joan Andersen fra Ebbeskov havde fint styr på sit liv. Hun havde et aktivt liv med gode fritidsaktiviteter, men hun havde også stress. Hun kunne ikke leve op til sine egne krav om hvor perfekt det hele burde være. Hun syntes ikke hun løste sine opgaver ordentligt. Alt burde gøres bedre - og det er der ingen mennesker der kan leve med. Heller ikke Joan.

- En dag skulle jeg undervise en flok hundetrænere, men da jeg stod og skulle afsted, så kunne jeg simpelthen ikke. Det var forfærdeligt, for det var jo noget jeg holdt meget af, fortæller Joan. Og så henvendte hun sig til sin læge, der anbefalede hende at henvende sig til Faxe Kommunes sundhedsmedarbejdere, der tilbød et kursusforløb for mennesker med stress, angst og depression. Det ændrede alt.

Allan Jørgensen fra Dalby arbejdede alt for meget. Efter en længere periode i postvæsenet begyndte han som chauffør i Flextrafik og fik dermed en meget lang arbejdsdag, samtidig med at han skulle hjælpe flere familiemedlemmer med store problemer. Det blev alt for meget for ham.

- Jeg fik ondt i hovedet, jeg spekulerede hele tiden og blev nervøs. Til sidst kunne jeg ikke passe mit arbejde, og jeg blev fyret, men så fik jeg kendskab til det her forløb i kommunen. Det har virkelig hjulpet mig meget, og jeg kan varmt anbefale det til andre med samme problemer som jeg havde, siger Allan.

Disaruna Chantelin fra Faxe har ADHD, og lider af angst og stress og blev gjort bekendt med kommunens kursus gennem sin sagsbehandler, og lige fra starten var hun indstillet på at nu skulle der ske noget.

- Jeg ville ikke gå og have det dårligt hele tiden, så jeg var meget fokuseret på at mit liv skulle blive bedre - og heldigvis holdt det stik, siger Disaruna.

Metakognitiv
Men hvad er det for et kursus Joan, Allan, Disaruna og mange andre har været igennem sammen med blandt andet Janie Sørensen, der er sundhedskonsulent i Faxe Kommune? Er det en mirakelkur? Næppe, men det er i hvert fald noget der virker på rigtig mange mennesker, og et forløb man virkelig bør melde sig til, for det hjælper, siger Joan, Allan og Disaruna samstemmende.

Der er tale om metakognitiv behandling. Javel så, vil mange nok sige, fordi man ikke ved hvad det handler om, men der er, kort fortalt, tale om en behandlingsform hvor man får redskaber til at styre sit tankemylder - altså redskaber der kan få personen til at overvinde stressen og angsten.

- Et af redskaberne er Bekymringsbutikken, indskyder Allan. Den har åbent én gang dagligt i en halv time. Det går ud på, at når man får noget der bekymrer en, så sender man det til “butikken” og ser på det når “butikken” har åbent.

Umiddelbart lyder det underligt, at man sådan bare lige kan sende bekymringer til “butikken” og så først tænke over dem, når “butikken åbner”. Det er da heller ikke noget der sker fra den ene dag til den anden med et knips i fingrene.

- Der skal arbejdes med det, men når man bliver fortrolig med det, så virker det altså, siger Joan. Og ofte viser det sig, at den bekymring man havde tidligere på dagen, slet ikke er så stor som man regnede med, når man åbner “Bekymringsbutikken” senere på dagen.

Trygt og godt
Lider man af stress, angst eller depression kræver det noget af en overvindelse at bede om hjælp. Selv her i 2023 kan det være et tabu at tale om, for man bør jo løse sine problemer selv, mener mange. Men problemerne kan altså være så store, at man ikke kan løse dem alene.

- Jeg var da også noget nervøs da jeg mødte op første gang, siger Allan. Men jeg blev taget godt imod. Alt var rart og afslappet - og det bedste er at man ikke udfrittes og at man finder ud af, at det er ok at have det som man har det.

- Men der var nu lidt stille på det første møde, siger Joan. Man skulle lige se hinanden an og finde sig selv, men hurtigt faldt man til og blev tryg sammen med de andre.

Ring og få en snak
Disaruna, Joan og Allan anbefaler alle med samme problemer som de havde, at deltage i et kursusforløb - for det virker.
Der starter nye hold både her i januar, i februar, marts og april. Holdene er små, så man behøver ikke frygte, at skulle være sammen med en masse mennesker. Hvert hold kører over seks uger med ét ugentligt møde.

Vil du være med på et hold, eller høre mere om forløbet, så ring til sundhedskonsulent Janie Sørensen på telefon 5620 3384.

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Lad os sammen gøre en lille forskel
- Politiet havde travlt her i kommunen
- Klubmesterskab i HTT
- Keramik med sjæl - ny udstilling på Emmaus
- Kolde gys, varm sauna, kaffe og suppe
- Sangaften med Arne Andreasen
- Haslev Garnfestival - nu over to dage
- Jensens Jazz Serenaders spiller i Huset40
- Vi slæber overflødig emballage hjem
- Ib Arnoldi er død
- Henrik cyklede over 12.000 km.
- Petri og Lars Hannibal på Vemmetofte Kloster
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst