Borgmesteren ønsker alle et godt nytår

Onsdag 28. december 2022 kl. 11:37

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Borgmesteren ønsker alle et godt nytår
Borgmester Ole Vive ønsker alle et godt nytår

Nytårshilsen: De fleste af os vågnede til et år 2022 med optimisme og tro på fremtiden efter nogle triste år med covid-19. Men midt i optimismen og bedst som vi troede, at verden igen kunne tage fat på andre vigtige dagsordener i år 2022, ja så ramte tragedien det europæiske kontinent.

Den 24. februar 2022 indledte Vladimir Putin sin forbryderiske krig mod Ukraine. Dette ubegribelige vanvid kommer vi aldrig til at glemme.

Hurtigt efter var vores kriseberedskab klar til at tage imod fordrevne ukrainere. Rigtig mange ansatte i kommunen tog denne helt særlige opgave på sig. Vi skulle klargøre midlertidige boliger i Søndergade, sikre forplejning og koordinere alle de fagfolk, som skulle bidrage til indsatsen og være klar til at modtage ukrainerne.

Vi bad også borgerne i kommunen melde ind, hvis de kunne bistå med indkvartering, og det gjorde rigtig mange. Det er jeg meget taknemmelig for.

Virksomheder har doneret midler til at etablere legeplads til de ukrainske børn, som bor i de midlertidige boliger i Søndergade. Også den støtte og opbakning vil jeg gerne sige tak for.

Omkring 180 ukrainere har fået opholdstilladelse i kommunen. Cirka 100 bor i Søndergade, 40 er privat indkvarteret og omkring 40 er udrejst kommunen igen.

Russernes krig mod Ukraine har skabt energikrise og inflation.
Det mærker vi også på udgifterne i kommunen. Her og nu har vi for eksempel skruet ned for varmen.

Samtidig er det lykkedes at indgå et budget for 2023 med stor opbakning, et budget som også tilstræber at imødekomme den situation, verden befinder sig i. Der er ikke store armbevægelser, det må jeg jo indrømme. Men det er et solidt og godt budget. Tak til mine politiske kolleger for samarbejdet.

Vi er allerede nu begyndt at kigge på, hvordan vi kan håndtere budgettet for 2024.

Apropos energikrise, så er der kort før jul vedtaget en varmeplan for hele kommunen, der bl.a arbejder med fremtidens udrulning af fjernvarme.

Positivt
2022 indeholdt heldigvis også en masse positivt. Vi er blevet 140 nye borgere i kommunen i 2022. Velkommen til jer, så er vi 37.236 borgere. Den positive vækst i kommunens indbyggertal fortsætter.

Der er for eksempel lige sendt tre lokalplanforslag i høring, som tilsammen giver mulighed for 447 nye boliger i kommunen. Om det er unge forældre med børn, midaldrende uden børn, ældre ægtepar eller helt andre, der flytter ind ved vi jo ikke. Men jeg kan forsikre, at vi har et vågent øje på tilflytningen, så vi kan reagere så hurtigt som muligt i forhold til pasning og skole.

Jeg er glad for, at investorer ser muligheder i Faxe Kommune, og jeg er glad for, at tilflyttere har opdaget os på landkortet.

Tænk sig hvilket potentiale der også ligger i, at det direkte tog fra Haslev til København nu endelig kommer til at køre fra april 2023.
Til dem af jer, som kører i bil, kan jeg fortælle, at vi har lagt 35 kilometer ny asfalt i kommunen i 2022. Hver gang vi fortæller om asfaltering og omkørsel i forbindelse med disse opgaver, er I gode til at fortælle os om behov andre steder i kommunen. Vi kan ikke nå alt på et år, og pengene rækker heller ikke til alle kommunens veje på en gang, men vi gør vores bedste og fortsætter renoveringen i årene fremover.

Både tilflyttere og herboende er forhåbentlig glade for naturen og de grønne omgivelser i kommunen.

I 2022 har vi indgået en stor aftale med Bregentved Gods om Nordskoven/Haslev Orned. Det åbner op for masser af rekreative muligheder, som vi er i fuld gang med at udfolde i samarbejde med vores foreningsliv.

Det er en rigtig god aftale, som kommer til at glæde mange i de kommende år.

Vej eller ej...
2022 bød på en vigtig afklaring af den østlige omfartsvej i Haslev. Et flertal har besluttet, at vi ikke arbejder videre med vejen og med det boligområde, som var tænkt ind i masterplanen for området. I stedet må vi finde andre løsninger på de trafikale udfordringer, der er i den del af Haslev, og vi presse fortsat på, for at Staten indgår samarbejde for nordvendte ramper i Ulse.

Det var også i 2022, at vi begyndte at sortere vores affald i flere fraktioner. Det har vi faktisk gjort rigtig godt.

Andelen af restaffald i oktober/november ligger 9 procent lavere end de foregående måneder (regnet som gennemsnit pr. måned).

Andelen der går til genanvendelse er øget 12,4 procent. Og genanvendelsesprocenten for det husstandsindsamlede affald, er steget fra 50,3 procent i perioden januar-september til 55,6 procent i oktober/november. Og når vi nu taler om noget, der er godt for CO2 og klima, så blev 2022 også året, hvor byrådet godkendte en lade-infrastruktur for elbiler, og Teknik & Miljøudvalget godkendte en varmeplan, så vi kunne sende brevet ud om fremtidens muligheden for at få fjernvarme.

Det i sig selv får man jo ikke fjernvarme af, men det er udtryk for, at der bliver arbejdet seriøst med mulighederne. Samtidig har byrådet besluttet at oprette et kommunalt ejet energiselskab under Faxe Forsyning, som for eksempel skal understøtte fjernvarme i områder, som ikke er dækkes af de nuværende 3 Fjernvarmeselskaber.
Jeg håber inderligt, at vi internationalt ser ind i et mere fredeligt 2023.

Jeg glæder mig til i samarbejde med byrådet at tage fat på spændende, vigtige og sikkert også udfordrende politiske diskussioner.

Godt nytår år til jer alle.

Ole Vive, borgmester

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Lad os sammen gøre en lille forskel
- Politiet havde travlt her i kommunen
- Klubmesterskab i HTT
- Keramik med sjæl - ny udstilling på Emmaus
- Kolde gys, varm sauna, kaffe og suppe
- Sangaften med Arne Andreasen
- Haslev Garnfestival - nu over to dage
- Jensens Jazz Serenaders spiller i Huset40
- Vi slæber overflødig emballage hjem
- Ib Arnoldi er død
- Henrik cyklede over 12.000 km.
- Petri og Lars Hannibal på Vemmetofte Kloster
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst