Et fælles nytårsforsæt for 2023

Onsdag 28. december 2022 kl. 11:41

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Et fælles nytårsforsæt for 2023
Aksel Wolter
Verdens Gang: I vor tid laver vi nytårsforsætter for at udtrykke vores håb for det kommende år. Det er en måde, hvor vi sætter fokus på personlige mål, og håber, at vi vil opnå dem. Men måske er det tid til at tage ved lære af babylonerne og lave kollektive nytårsforsætter.

Den første kendte fejring af nytår, og det første nytårsforsæt kan føres tilbage til oldtidens babyloniere. De levede for omtrent 4.000 år siden i vor tids Irak. Babylonierne fejrede deres nytår midt i marts, hvor de holdt Akitu, en 12 dages lang fest for at markere, at foråret omsider var kommet, og at nye afgrøder kunne sås.

Under festlighederne kronede babylonierne en ny konge, eller bekræftede deres loyalitet over for den siddende konge gennem en række ritualer. Også guderne blev forsikret om undersåtternes hengivenhed, blandt andet ved at babylonierne indgik en form for pagt, hvor de lovede guderne at opføre sig som bedre mennesker i det kommende år.

Vi har ved Folketingsvalget bekræftet vores loyalitet overfor den nye VAM regering, men hvordan med guderne, og det med at opføre sig som bedre mennesker?

Måske skulle vi i 2023 lade være med at have personlige nytårsfortsætter om at holde op med at ryge, starte i motionscenter, spise sundere, eller huske at slukke lyset. Fortsætter som ofte er illusoriske, inden februar er gået.

I stedet for skal vi lave et fælles nytårsforsæt om at krigen i Europa, Ruslands invasion af Ukraine, bringes til ende.

Måske skal vi søge hjælp hos de højere magter, hvem vi så hver især tror på, at de er. Men en fælles tanke om fred i Europa vil helt sikkert gøre gavn og være starten på et godt 2023...

Af Aksel Wolter

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Lad os sammen gøre en lille forskel
- Politiet havde travlt her i kommunen
- Klubmesterskab i HTT
- Keramik med sjæl - ny udstilling på Emmaus
- Kolde gys, varm sauna, kaffe og suppe
- Sangaften med Arne Andreasen
- Haslev Garnfestival - nu over to dage
- Jensens Jazz Serenaders spiller i Huset40
- Vi slæber overflødig emballage hjem
- Ib Arnoldi er død
- Henrik cyklede over 12.000 km.
- Petri og Lars Hannibal på Vemmetofte Kloster
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst