Laguneanlæg genoprettes

Torsdag 24. november 2022 kl. 12:57

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Laguneanlæg genoprettes
Lagunen i Haslev genoprettes. Foto fra Faxe Forsyning

Haslev: Faxe Forsyning begynder på genopretning af lagunen ved Grønlandsgade. Lagunen er et spildevandsteknisk anlæg, der tager imod overfladevand (regnvand) og overløbsvand fra en stor del af Haslev. Nu trænger anlægget dog til en grundig oprensning og reetablering.

- Laguneanlægget er en vital del af områdets spildevandsrensning. Det er derfor vigtigt, at vi fremtidssikrer anlægget, så det også kan tage imod områdets overfladevand i de kommende år, fortæller Timm Bochdam, projektchef i Faxe Forsyning.

I forbindelse med genopretningen bliver området delvist afspærret mellem december og marts. Faxe Forsyning forsikrer dog, at det stadig vil være muligt at gå ture i området.

- Vi lukker hovedindgangen, men der vil stadigvæk være adgang til området fra ind-gangen ved siden af padeltennisbanerne. Det vil dog ikke være muligt at gå hele vejen rundt om bassinet, mens arbejdet står på, fortæller Peter Warming-Andersen, projektleder.

Laguneanlægget består af fem adskilte bassiner, der forsinker de store mængder overflade- og overløbsvand fra Haslev, når det regner kraftigt. I bassinerne bundfældes urenheder, så vandet renses, inden det ledes ud i Gisselbæk og videre til Susåen.

Går man en tur ned langs bassinerne, kan man tydeligt se, hvordan vandet bliver renere og renere, jo længere ned ad bredden man kommer. Det er simpel men effektiv løsning.

Regnvand betegnes som spildevand, da det samler bakterier og andet skidt op, når van-det flyder ned ad gaderne. Det behøver dog ikke renses på et renseanlæg. Derfor ledes regnvand typisk til laguneanlæg som det i Haslev.

Hvad skal der ske
Laguneanlægget renses ved brug af en særlig ”støvsuger”, der pumper sedimenter, såsom sand og slam, op i store afvandingsposer foran bassinerne. Når poserne er fyldte, drænes vandet fra sedimenterne. Efter sedimenterne er tørret op, køres de væk til en modtager, der kan håndtere de stærkt forurenede sedimenter.

Faxe Forsyning reetablerer det berørte område, når laguneanlægget er genoprettet.

Omkring laguneanlægget har den vilde natur længe været en fryd for øjet. Sydvest for lagunen er det blandt andet muligt at finde enkelte sjældne blomsterarter, der naturligt er sprunget frem over årenes løb. Også i bassinerne summer det med liv. Insekter, tudser og frøer lever i bedste velgående i det plumrede vand. Faxe Forsyning forsikrer dog, at genopretningen hverken vil påvirke de sjældne blomster eller gøre varig skade på bassinernes insekt- og dyreliv.

- Vi kommer ikke til at arbejde i samme område som den sjældne beplantning. Insekt- og dyreliv bliver selvfølgelig påvirket, men det bliver kun i et meget lille omfang. Når vi er færdige, vil bassinerne fortsat summe af liv, siger Timm Bochdam, projektchef.

I området går der også små søde får og græsser frit omkring. De bliver heller ikke påvirket negativt af genopretningen. Mens arbejdet står på, bliver fårene nemlig flyttet til en anden del af området, så de ikke er i vejen. Fårene vender efterfølgende tilbage til deres oprindelige areal.

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Nissemor holder øje med byen - og grånisser er søgt mod Sibirien
- Ni læsninger og gospel
- Kriminelle julegaver med dedikation...
- Julemarked i Leestrup
- Ærmerne er smøget op
- Et helt specielt møde: sang, musik, børn og demente
- Ærgerlig, men alligevel taknemmelig
- Nyt koncept: Nybolig Køberrådgivning
- Midtsjællands Kammerorkester spiller i Roholte
- Hvem har stjålet nissekraften?
- Først fortæller bhutanesisk flygtning og så er der film
- Mød Søren Ulrik Thomsen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst