Haandværkerhøjskolen runder 100 år

Fredag 4. november 2022 kl. 09:31

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Haandværkerhøjskolen runder 100 år
Tegning af Haandværkerhøjskolen. Årstal ukendt men kan være fra opførelsesåret

Indlæg af: Jørgen Hansen, uddannet tømrer, bygningskonstruktør, tidl. leder af bygningskonstruktøruddannelsen i Haslev og tidl. fagkonsulent for undervisningsministeriet.


Den 6. november 1922 begyndte undervisningen på Haandværkerhøjskolen i Haslev under ledelse af forstander Bygmester N.C. Christensen. Haandværkerhøjskolen runder altså nu, som den yngste af de seks oprindelige Haslev-skoler, de 100 år.

Jernbanen og Grundtvigs tanker om frie skoler var de to vigtigste forudsætninger for, at Haslev blev en skoleby. Ude i den store verden betragtes Danmarks fri- efter- og højskoler som et af Danmarks mest væsentlige og originale bidrag til folkeoplysning og uddannelse, samt til formidling af kultursyn og livsholdninger.

Det blev dog ikke grundtvigianerne, men Indre Missions skolebevægelse, der skabte Haslev-skolerne. Det begyndte i 1891 med Haslev Højskole på Bregentvedvej. Dernæst kom i 1904-09 Haslev Landbrugs- og Husholdningsskole på Tingvej. I 1905 var det Haslev Seminarium og i 1916 kom Haslev Gymnasium til, mens Haslev Udvidede Højskole blev bygget i 1922 efter at den siden 1920 havde haft til huse i den gamle realskole.

Alle de oprindelige Haslev-skoler fungerer i dag i bedste velgående som selvstændige institutioner, som HIS og SØS idrætsefterskoler, som Midtsjællands Gymnasium, som Emmaus Galleri og Kursuscenter og seminariet som kommunens 10.-klassecenter m.v. Kun Haandværkerhøjskolen har det svært.

I en artikel i Dagbladet den 23. dec. 2020 - om kulturmiljøer i Faxe Kommune - udtaler arkitekt Simon Ostenfeld Pedersen fra arkitektskolen i Århus:

”Det gamle skolemiljø omkring Søndergade og Skolegade er noget ganske specielt for Faxe Kommune. Skolerne ligger i tæt forbindelse med byen, hvor man har de meget smukke bygninger, som ligger på rad og række med alléerne op til og åbne parker omkring. Det er et meget specielt, men arkitektonisk og håndværksmæssigt veludført område. Og det at man har lavet en hel bydel med uddannelse, det synes jeg skaber et meget særpræget og smukt område.”

Det er derfor klogt, at Faxe Kommune - efter en periode med forslag til boliger på og ved Haandværkerhøjskolen - nu har stadfæstet i den nye kommuneplan 2021-2033, at hele det område, der kaldes Skoleparken, er et område udlagt til offentlige formål. Det er godt. Det er vigtigt at bevare den kulturarv for os der bor i kommunen og i Haslev. Kommunen har altså med den nye kommuneplan tydeliggjort for ejeren EUC-Sjælland, at boligplanerne må glemmes og andre ideer skal frem.

Det betyder at den 100-årige skal fortsætte sit liv lige som sine ældre søskende, der i dag er fulde af liv og aktivitet til gavn for kommunen, Haslev by og ikke mindst de unge.

Nye ideer er nødvendige. Erhvervsuddannelserne har svært ved at tiltrække de unge. Det er EUC-Sjællands væsentligste argument for at ville sælge skolen. Der er startet 7.500 færre elever på erhvervsuddannelserne i år end sidste år. Det er desværre en tendens, der nu tegner til at blive et kæmpestort problem for samfundet og os alle. En skolekreds på over 200 medlemmer og en bestyrelse arbejder fortsat på at oprette en håndværksefterskole i bygningerne. Skolekredsen har fået en plads i kommunens ”Taskforce til flere uddannelsesinstitutioner i Faxe Kommune”.

Hvis de unges interesse for erhvervsuddannelserne skal styrkes, kræver det store ændringer i hele vores syn på og omtale af det faglige og praktisk orienterede arbejde og uddannelser. Her kan Haandværkerhøjskolen i den grad komme i spil. Tænk helt nyt og ud over kommunens grænser. Den 100-årige trænger til en opgradering lige som dens ældre søskende løbende har fået det. Det kræver økonomi, som ikke kan findes i erhvervsuddannelsessystemet, men der må appelleres til fonde og offentligheden. Et projekt ”Håndværkets inspirationssted” hvor folkeskoleelever, efterskolelever og unge interesserede kan få styrket lyst og evner til både hånd og ånd. Et sted hvor det lystbetonede er udgangspunktet for alle, hvad enten det drejer sig om at lære fra sig eller tilegne sig viden, kulturforståelse, færdigheder og livsduelighed.

Tillykke til Haandværkerhøjskolen, den yngste af de seks oprindelige Haslev-skoler, og held og lykke til alle gode kræfter, der arbejder for at videreudvikle skolen.

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Nissemor holder øje med byen - og grånisser er søgt mod Sibirien
- Ni læsninger og gospel
- Kriminelle julegaver med dedikation...
- Julemarked i Leestrup
- Ærmerne er smøget op
- Et helt specielt møde: sang, musik, børn og demente
- Ærgerlig, men alligevel taknemmelig
- Nyt koncept: Nybolig Køberrådgivning
- Midtsjællands Kammerorkester spiller i Roholte
- Hvem har stjålet nissekraften?
- Først fortæller bhutanesisk flygtning og så er der film
- Mød Søren Ulrik Thomsen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst