Beredskab skal altid være klar

Fredag 21. oktober 2022 kl. 13:05

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Beredskab skal altid være klar
Indlæg af:
Marcus Danielsson,
folketingskandidat for Venstre i Region Sjælland, Vordingborgkreds


20’erne nåede dårligt nok i gang inden, at verden blev ramt af en historisk pandemi. En pandemi, der med restriktioner, test, vacciner, pres på sygehusvæsenet samt tilhørende personale, udskudte operationer, virtuel undervisning samt hjemmearbejde etc., har haft omfattende konsekvenser for verden herunder Danmark. Konsekvenser som vi først får forståelse af om nogle år. Forhåbentlig får vi de erfaringer, at Danmark i fremtiden kan håndtere kriser af denne kaliber ud fra en helhedsorienteret samfundsmæssig tilgang.

Inden vi dårligt nok kunne stave til Omikron med variantens tilhørende høje smitteprocent – så invaderede Rusland Ukraine.

Hvad er fællesnævneren for disse to begivenheder?

Danmark var dårligt rustet til at håndtere pandemien. I starten af pandemien manglede Danmark værnemidler til at beskytte vores sundhedspersonale og sårbare personer mod COVID-19. Vi havde ikke de tilstrækkelige beholdninger og lagre af værnemidler. Vi bad folk stille sig på frontlinjen uden det nødvendige udstyr. Naturligvis kan vi ikke have beholdninger til at kunne håndtere en pandemi i årevis, men vi burde i det mindste kunne klare en epidemi eller pandemi i en noget længere periode – før lagrene var tømt. Med andre ord kan man ikke anvende ”Just in time” princippet, når der tales om et nødvendigt beredskab.

Nu, hvor stormagtspolitik for alvor har revitaliseret sig selv, og de irregulære konflikter fylder mindre, ser vi, at det udsultede danske militær ikke besidder de nødvendige kapaciteter endsige beholdninger. Nok har man lavet en saltvandsindsprøjtning i det danske forsvar. Men med den nuværende inflation går disse milliarder reelt til vedligeholdelse af status quo. Vi burde for længst have allokeret 2% af BNP til Forsvaret, og oprustningen burde være sket senest tilbage i 2014 ved annekteringen af Krim halvøen. Med andre ord kan man ikke anvende ”Just in time” princippet, når der tales om etablering af militære kapaciteter og beholdninger, som med kort varsel skal kunne anvendes i Danmarks interesse.

Hvad er så fællesnævneren? Man kan ikke op- og nedjustere beredskaber, kapaciteter og lagre ”Over Night”. Vi må håbe, at de to tragiske begivenheder gør, at den politiske læring er, at Danmarks beredskab skal opbygges og vedligeholdes i højere grad i fremtiden.

At det danske forsvar som minimum opbygges til det niveau, som Danmark er forpligtiget til – selvom det ikke altid er populært hos vælgerne.

At vores sundhedsvæsen indrettes til at kunne håndtere længerevarende sundhedskriser.

Det kræver, at vores Folketing tænker længere end fire år frem.

Enten har vi et beredskab eller tager chancen uden et beredskab. Jeg håber, at vi satser på et solidt beredskab.


© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Blomstrende bymidte, eller er det bare vildt med vilje?
- Retninger er sat - vi er klar til et godt 2023
- Ukraine skal stoppe krigen
- Skal det være Laplands Allé?
- Haslev, fra stationsby til pendlerby
- Teestrup Nederenvej og Teestrup Grusvej
- Tænd lys i mørket
- Svar fra Faxe Forsyning
- Åbent brev til Faxe Forsyning
- Den rådne banan
- Tak for hjælpen
- Trivsel og kultur, kan vi være dette bekendt?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst