Tør vi sende vores søn i skole?

Fredag 23. september 2022 kl. 08:32

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Tør vi sende vores søn i skole?
Katja Vang Munksbøl har stillet borgerforslag, så børn med diabetes 1 kan få en fast støtteperson - også i folkeskolen. Foto: Torkild Svane Kraft

Forestil dig at dit barn har en sygdom der kræver konstant overvågning. En sygdom der kan medføre døden, hvis ikke der handles her og nu i en kritisk situation. Forestil dig at du modtager en alarm på telefonen, om at dit skal have insulin her og nu, hvis ikke han skal gå i insulinchock og risikere at død, og at skolen ikke reagerer, fordi læreren har så meget andet at se til.

Den situation gruer Katja Vang Munksbøl fra Faxe for. Hendes søn Karlsson har diabetes 1. Han går i børnehave i Faxe, men skal begynde i skole til næste år - og på skoler i Faxe Kommune tilbydes børn med diabetes 1 ikke en fast kontaktperson, der kan holde øje med barnets insulintal i hele skole- og SFOtiden.

- Det er frygteligt at tænke på, hvis ingen reagerer på hans alarm. Gøres der ikke noget her og nu, kan han i værste fald dø. Hvad skal vi gøre? Skal jeg eller hans far sige vores job op, så vi hurtigt kan køre til skolen og give ham insulin? Jeg ved at andre forældre har valgt at en af dem siger sit job op for hurtigt at kunne køre på skolen, siger Katja Munksbøl.

Det er sket nogle gange, at børnehaven ikke har reageret når Karlssons alarm har lydt. Det er dog heldigvis ikke endt i en katastrofe, men bliver insulintallet for højt eller for lavt kan det på længere sigt få alvorlige konsekvenser. Man kan blive blind, risikere amputation - og altså at dø.

- Vi har talt med skolen, som ikke agter at “se på sagen” før Karlsson starter i 0. klasse og vi har talt med skoleforvaltningen, men det har heller ikke givet anledning til beroligelse. Faxe Kommune har ikke en ordning med en fast kontaktperson. Her er det en lærer, der skal holde øje med børn med diabets 1, og vi ved jo godt at de har rigtig meget at holde øje med, og kan nemt overse en alarm, siger Katja.

Privatskoler kan
Hvis Karlsson ikke skulle gå i Folkeskolen, men derimod på en fri- eller privatskole, var støttemulighederne langt bedre, for fri- og privatskoler kan søge penge til støttefunktion for børn med diabetes 1 i en statslig pulje, og så kunne Karlsson få en fast kontaktperson. En folkeskole kan ikke søge penge fra den pulje.

Kan I så ikke bare sende Karlsson i en fri- eller privatskole?

- Vi er tilflyttere og der er lang venteliste på de fri- og privatskoler der ligger her i området, så det er desværre ikke en mulighed, siger Katja.

Borgerforslag
Katja og hendes mand Thomas Vang Munksbøl synes ikke det er rimeligt, at kun fri- og privatskoler kan søge støtte til en fast kontaktperson, så derfor har de lavet er borgerforslag, som Folketinget skal tage under behandling, hvis forslaget opnår tilstrækkeligt mange underskrifter.

- Lige nu ser det ikke så lovende ud, siger Katja, men man har mulighed for at skrive under frem til februar måned, så vi håber...
I al sin enkelthed lyder borgerforslaget således:

“Vi stiller et forslag om at alle skolebøn med diabetes 1 i alderen 6 til 12 år sikres en fast kontaktperson i hele skole- og SFOtiden. En kontaktperson som finansieres ved at søge i en statslig pulje - en mulighed både fri- og privatskoler allerede har nu”.

Katja og Thomas har forsøgt at komme i kontakt med mange forskellige politikere både på Christiansborg og i Faxe Kommune, men de føler ikke de får særlig stor opbakning til deres forslag.
Jacob Mark, folketingsmedlem fra SF, har dog sagt, at han vil “se på sagen”. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, er vendt tilbage med en masse paragraffer, som Katja ikke rigtigt har kunnet bruge til noget.

- Jeg har også snakket med Dorthe Adelsbech, og hun er den der har været bedst at tale med, og den jeg føler forstår problemet bedst, siger Katja. Dorthe Adelsbech sidder i byrådet for Venstre og i regionsrådet, og så er hun sundhedsplejerske i Faxe Kommune.
Katja fortæller desuden at Mikkel Dam har sagt at han vil drøfte forslaget i Børn og læringsudvalget som han er formand for, men sagen har endnu ikke været på dagsordenen.

Underskriv
Hvis du vil læse Katja og Thomas Vang Munkbøls borgerforslag kan du gøre det på dette link https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-12210 - og her kan du også støtte forslaget ved en digital underskrift.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Porsche-Kim fejret med manér
- Mindeudstilling for Charlotte Clante
- Inspirationsmøde om digital markedsføring
- Et liv udenfor hamsterhjulet
- Lei Moe spiller i caféen
- 90-årig udstiller
- Kommunen vil spare på energien
- Samtalen vi aldrig får taget - men burde tage...
- Afholdt lærer er gået på pension
- To aftener i B&W Café
- Årets sidste torvedag
- Pierre Dørge i Loen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst