Advarer mod fugleinfluenza

Onsdag 14. september 2022 kl. 14:00

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Advarer mod fugleinfluenza
Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza blandt vilde fasaner ved både Herlufmagle og Ruds Vedby på Sjælland. Dermed er der risiko for, at jægere og andre, der har deres gang i naturen, slæber den alvorlige virus med hjem til enten deres egne eller andres fjerkræ. PR foto

Fødevarestyrelsen opfordrer til, at man ikke spreder fugleinfluenza.

Sjælland: Fugleinfluenza breder sig lige nu blandt fuglevildt i naturen, så man skal passe på, at man ikke spreder fugleinfluenza til høns eller andet fjerkræ, advarer Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza blandt vilde fasaner ved både Herlufmagle og Ruds Vedby på Sjælland.

Dermed er der risiko for, at jægere og andre, der har deres gang i naturen, slæber den alvorlige virus med hjem til enten deres egne eller andres fjerkræ, fremgår det af en pressemeddelelse. 4

Hvis danske erhvervsbesætninger rammes skal dyr i tusindvis aflives af myndighederne. Til skade for både dyrevelfærd og samfundsøkonomien. Sygdommen er kun sjældent set hos mennesker.

Klar opfordring

Netop ved Ruds Vedby og Herlufmagle ligger flere store kalkunfarme.

Her måtte Fødevarestyrelsen sammen med Beredskabsstyrelsen en af de første dage i januar 2022 rykke ud og aflive 60.000 kalkuner.
Dyr i smittede besætninger aflives både for at forhindre smittespredning og for at undgå unødig lidelse.

Samtidig lukker dansk eksport til lande uden for EU, når først Danmark erklærer fugleinfluenzaudbrud.

Opfordringen fra veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen er da også helt klar:

- Alle, der har kontakt med både hobbyhøns og professionel fjerkræavl, skal tænke sig om, når de har været i naturen, enten på en gåtur, på jagt eller har håndteret fasaner til udsætning. Fordi der er stor risiko for, at de kan slæbe smitten med ind i hønsegården eller produktionshallen, udtaler han.

- Sker det, kan udgifterne til myndighedernes aflivning af f.eks. høns, ænder og kalkuner, desinfektion af bygninger og tabet af eksportindtægter tælles i millioner af kroner, erklærer Sten Mortensen.
Følg rådene

Statens Serum Institut, der undersøger de døde fugle for Fødevarestyrelsen, kan se, at den virusstamme, som lige nu findes i de vilde fugle, bed sig fast hen over sommeren og ikke som vanligt forsvandt samtidig med fugletrækkene ud af landet i foråret.

Dermed er der god grund til at følge Fødevarestyrelsens råd til at undgå fugleinfluenza: Hold fjerkræet under tag eller overdækning eksempelvis net eller tråd. Skift fodtøj inden du går ind i hønsegården, Giv dit fjerkræ foder og vand under tag, så vilde fugle ikke kan komme til det.

Hvis man finder døde eller syge fugle i naturen, må man meget gerne tippe Fødevarestyrelsen om fundet via app'en 'FugleinfluenzaTip'.

Man er specielt interesseret i tip om: Flere døde fasaner, ænder, gæs, svaner eller måger på ét sted og enkelte døde rovfugle og kragefugle.
Fødevarestyrelsen vurderer alle tip. Men man tager ikke ud og henter alle døde fugle, eksempelvis hvis man allerede ved, at der er fugleinfluenza i et område.

Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan for eksempel være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Porsche-Kim fejret med manér
- Mindeudstilling for Charlotte Clante
- Inspirationsmøde om digital markedsføring
- Et liv udenfor hamsterhjulet
- Lei Moe spiller i caféen
- 90-årig udstiller
- Kommunen vil spare på energien
- Samtalen vi aldrig får taget - men burde tage...
- Afholdt lærer er gået på pension
- To aftener i B&W Café
- Årets sidste torvedag
- Pierre Dørge i Loen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst