300 år gammel messehagel fejres i Bråby

Tirsdag 27. september 2022 kl. 11:12

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

300 år gammel messehagel fejres i Bråby
Den 300 år gamle messehagel fejres ved festgudstjeneste og efterfølgende frokost
Søndag den 2. oktober kl. 10.30 er der gudstjeneste i Bråby Kirke - en ganske særlig gudstjeneste. En festgudstjeneste med efterfølgende frokost for alle der har lyst til at deltage.

Ved gudstjenesten i Bråby Kirke vil man fejre og tage et helt særligt klenodie i brug, nemlig det 300-år gamle messeslag, som er ganske unikt og velbevaret. I hele landet findes der kun fem "jævnaldrende" messeslag, men Bråbys er det eneste med årstal broderet på.

Slaget hører hjemme i Bråby Kirke, men bliver ikke længere brugt til gudstjenesterne, med mindre der er en særlig anledning - og det er der så på søndag. Alle er velkomne til at fejre det og opleve historiens vingesus, når sognepræst Solveig Ståhl Nielsen ifører sig det fine gamle håndarbejde.

Efter gudstjenesten inviteres alle til frokost i Grevestolen, og her har kirken særligt inviteret nogle ældre beboere i sognet til at fortælle om, hvordan det var i gamle dage. Grevestolen er ikke en stol, men et lokale i kirken. I 1556 var Rigshofmester Peder Oxe ved at opføre Gisselfeld, og Christian 3. overdrog ham i et gavebrev Bråby kirke, der forblev i Gisselfelds eje frem til 1967.

At kirken var ejet af Gisselfeld betød ikke at den var forbeholdt Gisselfeld, den har altid fungeret som sognekirke, men herskabet på Gisselfeld har også brugt kirken. I en årrække sad herskabet fra Gisselfeld i nordkapellets herskabsstol, der altså er et rum - ikke kun en stol. Siden 1997 er dette rum brugt af menigheden til bl.a. møder og kirkefrokoster.

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Nissemor holder øje med byen - og grånisser er søgt mod Sibirien
- Ni læsninger og gospel
- Kriminelle julegaver med dedikation...
- Julemarked i Leestrup
- Ærmerne er smøget op
- Et helt specielt møde: sang, musik, børn og demente
- Ærgerlig, men alligevel taknemmelig
- Nyt koncept: Nybolig Køberrådgivning
- Midtsjællands Kammerorkester spiller i Roholte
- Hvem har stjålet nissekraften?
- Først fortæller bhutanesisk flygtning og så er der film
- Mød Søren Ulrik Thomsen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst