Smukke fotografier udstilles i Roholte sognehus

Mandag 5. september 2022 kl. 08:44

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Smukke fotografier udstilles i Roholte sognehus
Et af de fotografier man kan se på udstillingen

Smukke fotografier udstilles i Roholte sognehus
Lisbeth Bang
I Sognehuset ved siden af Roholte Kirke kan man se en smuk udstilling af fotografier af Lisbeth Bang fra Faxe Ladeplads. “Kloster kirke herregård” kaldes udstillingen med billeder fra Halsnøy Kloster, der ligger mellem Stavanger og Bergen i Norge. Der er fernisering lørdag den 10. september kl. 12.

Tyve fotografier tager beskueren med ind i historien. Bang har fotograferet i sort hvidt med mellem-format kamera, analog teknik og i dagslys uden brug af kunstig belysning.

Menneskelig iscenesættelse er kommunikation. Spor fortæller historier. Ved Halsnøy Kloster vidner kampestensruinerne både om klostrets katolske periode og om tiden efter reformationen.
Hvordan dette skifte præcist er foregået er ikke dokumenteret.
Hvordan har forhandlinger mellem parterne udspillet sig? Hvordan har scenen været internationalt? Hvor mange sendebud har travet frem og tilbage på hesteryg?

Halsnøy Kloster ligger på øen Halsnøya på Norges vestside og var et af fem augustineranlæg i middelalderen. Klosteret blev grundlagt i 1163-64 af jarlen Erling Skakke i forbindelse med, at sønnen Magnus Erlingsson blev kronet til konge af Norge. Klosteret erhvervede store jordbesiddelser i middelalderen og blev et af de rigeste klostre i den norske middelalder.

Ved reformationen i 1536 blev klosteret nedlagt og blev krongods, ligesom mange andre klostergodser i Norge.

I 1758 købte Andreas Juel Klosteret. Familie solgte det meste af klostergodset i sidste halvdel af 1700-tallet. Resterne af det indre klosterkompleks og kirkeruinerne blev revet ned, og Juel ombyggede herregården med de nedrevne sten på pladsen efter kirken.
Stenresterne på græsset angiver kirkens omfang. Frem til 1956 drev familien Juel gården som landbrug.

Fotografierne tager os også med ind i herregården. Hallen er et imponerende rum med højt til loftet og to åbne pejse. Stueetagen indeholder to spisestuer, den ene med et bord, med plads til 24 spisende gæster, den anden er musikrum. I tillæg et rum med bibliotek. Anden sal har tre soveværelser.

Møblerne og dekorationerne er ikke autentiske, men udvalgt og præsenteret for at give en stemning fra en tidligere periode, hvor familien Juel boede her.

Det ydre, parkområderne foran og bag bygningen er ligeledes udformet i tråd med den adelige families ønsker og deres tids opfattelser af have og park. Klosterets nyttehave er ikke bevaret, men enkelte overlevende urter kan findes i græsset her og der.

Roholte Kirkes Menighedsråd indbyder interesserede til fernisering og et lille glas lørdag den 10.september kl. 12 i Roholte Sognehus.
Udstillingen kan ses på hverdage mellem kl. 08.00 og 16.00 frem til udgangen af december efter aftale med graverne, mobil 2362 3999 - og i øvrigt ved alle offentlige arrangementer i Sognehuset.

Om kunstneren
Lisbeth Bang har boet og arbejdet 35 år i Oslo. 2015 vendte hun tilbage til Faxe Ladeplads og bosatte sig med hus og atelier. Familien flyttede til egnen, da hun var 12 år.

Lisbeth Bang har i en årrække arbejdet som læge både i København og i Oslo. Hun har sideløbende med lægearbejdet uddannet sig som billedkunstner i Danmark, Norge og England. Hun har udstillet både nationalt (Danmark og Norge) og internationalt (Tyskland og England). Private og institutioner har købt nogle af hendes værker.

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Porsche-Kim fejret med manér
- Mindeudstilling for Charlotte Clante
- Inspirationsmøde om digital markedsføring
- Et liv udenfor hamsterhjulet
- Lei Moe spiller i caféen
- 90-årig udstiller
- Kommunen vil spare på energien
- Samtalen vi aldrig får taget - men burde tage...
- Afholdt lærer er gået på pension
- To aftener i B&W Café
- Årets sidste torvedag
- Pierre Dørge i Loen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst