Ole Bjerglund Thomsen er vores nye provst

Tirsdag 30. august 2022 kl. 10:58

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Ole Bjerglund Thomsen er vores nye provst
Ole Bjerglund Thomsen - provst i Tryggevælde Provsti fra 1. september. Foto: Torkild Svane Kraft

Som provst er det mit mål at medvirke til gode rammer for, at kirken kan møde mennesker. Ja, gode rammer for evangeliets forkyndelse.

Sådan siger sognepræst i Haslev, Terslev og Freerslev, gennem de seneste 14 år, Ole Bjerglund Thomsen, der fra den 1. september kan kalde sig for provst for Tryggevælde Provsti, der dækker alle sogne i Faxe og Stevns kommuner.

Men hvad er en provst egentlig? Hvordan er det folkekirken er opbygget, hvis man ser på den, sådan lidt som en virksomhed? Lidt spøgefuldt kan man sige, at øverst har vi Gud, og derefter følger Dronningen, som dog ikke har nogen reel magt. Så kommer biskoppen. Næste niveau er provsten og herefter sognepræsterne.
Menighedsrådene er en anden streng, fordi de er det lokale demokrati. Dem har biskoppen og provsten også tilsyn med - og så er der lige en kirkeminister der er skal sættes ind et sted i hierarkiet.

Men hvorom alting er, så er det Dronningen der har udnævnt Ole til provst, efter indstilling fra menighedsråd, provstiudvalg og biskop, så nu er han chef for 22 præster og 37 kirker i Tryggevælde Provsti, der tæller 60.000 mennesker, hvoraf de 79,6% er medlem i Folkekirken.

Mit mål
- Som provst er det mit mål at medvirke til gode rammer for, at kirken kan møde mennesker, ja, gode rammer for evangeliets forkyndelse. En god provst er der for menighedsrådene og præsterne i provstiet, ved at lytte, indgå i samtale, inspirere og sætte rammer. Måske kan man sige, at det er provstens opgave at stille spørgsmålene: Hvordan vil vi gerne være kirke hér? Er der noget, vi kan gøre anderledes? Er der noget, vi kan gøre sammen, siger provst Ole, og fortsætter:

- Provsten er også præst, og det er vigtigt. Men opgaverne forskyder sig fra almen pastoral praksis til også at være den, der sikrer, at der er teologi i de økonomiske prioriteringer. Og de forskyder sig til at være en opmærksom leder og sparringspartner for præsterne - nærværende og samtidig i stor respekt for den udstrakte grad af frihed, som præsterne har (og skal have) i deres udfoldelse af præsterollen. En god provst har arbejdsmiljø som høj prioritet.

Selv om Ole Bjerglund Thomsen nu er provst, fortsætter han som sognepræst i Haslev, Terslev og Freerslev, men ikke på fuld tid. Han vil slet ikke kunne undvære de opgaver en præst har.

Det er tydeligt, at han holder rigtig meget af sit arbejde som præst. Gudstjenesterne, selvfølgelig, men bestemt også konfirmandundervisningen, de lykkelige begivenheder, som bryllup og barnedåb, men også de alvorlige - begravelserne og de mange dybt alvorlige samtaler med mennesker i sorg eller med alvorlig sygdom.

Ole Bjerglund Thomsen er et menneske der er nem at snakke med. Han er tillidsvækkende. Et menneske man gerne vil betro sig til. Man føler sig tryg og godt tilpas i samværet med den nye provst.

Vestjyde
Ole Bjerglund Thomsen er født ved Spjald i Vestjylland i 1975. Efter folkeskolen tog han den treårige handelsskoleeksamen, for han tænkte på at blive revisor. Interessen for tal og økonomi er der stadig, hvilket er meget godt, for en provst har også meget med økonomi at gøre.

Efter handelseksamen blev Ole efterskolelærer på Rydhave Ungdomsskole og Blåkilde Efterskole, inden han gik i gang med studiet i medievidenskab - men han savnede noget. Og så skiftede han til teologistudiet hvor han studerede i Aarhus og Berlin. Herefter fik han et vikariat som præst i Søborg inden han i 2008 blev ansat ved Haslev kirke.

Provst Ole er gift med Gunvor, der er ansat i Udenrigsministeriet, og sammen har de fire børn i alderen fra fem til 12 år.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Porsche-Kim fejret med manér
- Mindeudstilling for Charlotte Clante
- Inspirationsmøde om digital markedsføring
- Et liv udenfor hamsterhjulet
- Lei Moe spiller i caféen
- 90-årig udstiller
- Kommunen vil spare på energien
- Samtalen vi aldrig får taget - men burde tage...
- Afholdt lærer er gået på pension
- To aftener i B&W Café
- Årets sidste torvedag
- Pierre Dørge i Loen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst