Svøm og spring til høstfest i Haslev

Onsdag 7. september 2022 kl. 08:33

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Haslev Friluftsbad og sportshal set fra luften, ca. 1950. Foto fra Faxe Kommunes Arkiver

Svøm og spring til høstfest i Haslev
Der var en gang: Høstfesterne i Haslev var gennem mange år en tilbagevendende begivenhed, som Haslev Idrætsforening, H.I.F., stod i spidsen for. H.I.F. blev oprettet i 1902 og opløst i maj 1972, og de enkelte afdelinger etablerede sig i stedet som selvstændige klubber.

H.I.F.s høstfester var meget populære arrangementer, som normalt blev afviklet sidst i august eller i begyndelsen af september både på idrætspladsen med fodbold og håndbold, i friluftsbadet og indendørs i idrætshallen. Der var musikalsk underholdning og anden optræden.
Friluftsbadet i Haslev blev åbnet i 1938 og var i brug indtil Haslev Svømmehal blev indviet i 1977.

I 1940 var der i forbindelse med høstfesten et stort svømmestævne. Her var hovedattraktionen den verdensberømte danske svømmer Ragnhild Hveger. Hun vandt som 15 årig sit første Danmarksmesterskab i 1935, og hun satte i karrieren mere end 40 individuelle verdensrekorder og vandt flere europamesterskaber. I Haslev var hun da også aldeles uovervindelig.

Fædrelandssange
Formanden for H.I.F. var i 1940 landsretssagfører Schaumburg-Müller, der i avisen kunne berette, at høstfesten først kunne afholdes lørdag den 14. og søndag den 15. september ”grundet de ændrede Forhold i Landet”. 2. verdenskrig hærgede, Danmark var besat, og det var forbudt at oplyse idrætspladsen i mørkelægningstiden. Derfor blev en del af festen afholdt i Haslev Sportshal. Haslev Avis kunne den 16.9. oplyse, at flere tusinde mennesker besøgte høstfesten. Om aftenen sang et kor fædrelandssange. Den store forsamling stod med blottede hoveder. Nok var der høstfest, men man tænkte også på de svære tider, man levede i.

1945. Høstfesten i befrielsesåret gav problemer for arrangørerne. På grund af militærets beslaglæggelse af svømmebassinet og sportshallen var det ikke muligt at opføre alle de boder og telte, som det var planlagt.

H.I.F. havde store økonomiske problemer i tiden efter befrielsen. Det hjalp dog noget, at de kommunale myndigheder gav særlig tilladelse til at afholde asfaltbal i Allégade. En kærkommen lejlighed til at få penge i foreningens slunkne kasse.

1960’erne: Gennem mere end 20 år var svømmeklubben Triton fra København et fast indslag ved stævnerne i friluftsbadet i forbindelse med høstfesten. Mange kendte navne har deltaget i konkurrencerne.
1964. Lørdag den 29. august deltog ca. 30 af Danmarks bedste svømmere og udspringere, bl.a. følgende, der var udtaget til olympiaden i Tokio: Kirsten Michaelsen, Kirsten Strange, Kirsten Velin, Lars Kraus Jensen og Søren Svejstrup.

Om aftenen var der underholdning med bl.a. Raquel Rastenni.

Ebbede ud
1968. Høstfesten dette år fandt sted i dagene 30.-31. august og 1. september, og Dagbladet skrev med begejstring om arrangementet, der foruden sportsopvisningen bød på underholdning med bl.a. Lilly Broberg og folkesangeren Povl Dissing. Der var endvidere et pigtrådsorkester og som afslutning på festen stort festfyrværkeri. Det var en helt igennem vellykket høstfest – med en betydelig større entreindtægt end året før.

Alligevel er det som om høstfesterne ebber ud. Jeg har ikke kunnet finde frem til noget arrangement i 1970 og 1971 - hvad der vel passer godt med, at foreningen blev opløst i maj 1972.

Af Villy Bundgaard Knudsen, Faxe Kommunes Arkiver

https://arkiv.faxekommune.dk, søg i samlingerne på https://arkiv.dk eller følg os på facebook https://www.facebook.com/faxekommunesarkiver

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Porsche-Kim fejret med manér
- Mindeudstilling for Charlotte Clante
- Inspirationsmøde om digital markedsføring
- Et liv udenfor hamsterhjulet
- Lei Moe spiller i caféen
- 90-årig udstiller
- Kommunen vil spare på energien
- Samtalen vi aldrig får taget - men burde tage...
- Afholdt lærer er gået på pension
- To aftener i B&W Café
- Årets sidste torvedag
- Pierre Dørge i Loen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst