Fakta om væresteder

Mandag 25. juli 2022 kl. 08:28

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Fakta om væresteder
Christina Birkemose. Arkivfoto

Indlæg af: Byrådsmedlem Christina Birkemose, (S), P. C. Davidsens vej 12, 4690 Haslev

Mens jeg venter på 10-årsplanen for psykiatri og på de kommende budgetforhandlinger i Faxe Kommune, har jeg besluttet at undersøge, hvilken positiv forskel to væresteder gør for personer med psykisk sygdom.

Haslev har to væresteder. Det ene er kommunalt ejet og drevet (Værestedet i Frederiksgade, nybygget og åbnet i 2019), det andet (Paraplyen i Vestergade) er en del af KFUMS Sociale Arbejde og modtager et årligt driftstilskud fra Faxe Kommune.

I oplægget fra administrationen til kommende budgetforhandlinger foreslår administrationen, at politikerne i Faxe Kommunes byråd kan spare det ene af de to væresteder i Haslev væk.

Derfor er det vigtigt at holde sig for øje, hvad det betyder for os som fælles samfund at have hele to væresteder, og hvorfor flere væresteder kan være en fordel.

Mange brugere af væresteder har det bedst med at omgås mindre grupper af mennesker, og har det dårligt med store grupper af mennesker.

At Haslev har to væresteder betyder blandt andet, at brugerne kan være en del af en mindre gruppe af brugere, end hvis der kun var ét værested.

To væresteder fremfor ét betyder, at der er medarbejdere på hvert enkelt værested til at have med det enkelte menneske at gøre, der vælger at bruge netop dét værested.

Kulturen og omgangsformen på de to væresteder er forskellige fra hinanden. For et værested er ikke bare et værested. Ligesom brugerne er forskellige og unikke, er også værestederne forskellige og unikke.

Serviceniveauet og mulighederne på de to væresteder er forskellige.
Begge væresteder har gennem årene oparbejdet en uvurderlig viden om den enkelte bruger. Brugerne har ligeledes oparbejdet en viden om det enkelte væresteds medarbejdere – de kender altså hinanden.

Kendskabet til hinanden er en fordel og en forebyggende faktor i arbejdet med at mindske den lidelse, en del af værestedernes brugere lever med i deres hverdag.

Derfor er værestederne også en hjælp til forebyggelse af sygdomsudbrud. Værestederne gør en stor og vigtig indsats i en tid, hvor vi alle ved, at hjælpen fra sundhedsvæsnet til mennesker med psykiske sygdomme er helt, helt utilstrækkelig (dette blev slået fast af Sundhedsstyrelsen i det faglige oplæg til 10-årsplanen allerede i januar 2022).

Det vil sandsynligvis være billigere at beholde begge væresteder, end at satse på den utilstrækkelige hjælp fra sundhedsvæsenet til disse borgere.

Jeg håber at mine byrådskollegaer i Faxe Byråd vil holde sig disse fakta for øje, når de tager stilling til budgetforslaget fra administrationen til budget 2023.© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Vesten vil have krig
- Blomstrende bymidte, eller er det bare vildt med vilje?
- Retninger er sat - vi er klar til et godt 2023
- Ukraine skal stoppe krigen
- Skal det være Laplands Allé?
- Haslev, fra stationsby til pendlerby
- Teestrup Nederenvej og Teestrup Grusvej
- Tænd lys i mørket
- Svar fra Faxe Forsyning
- Åbent brev til Faxe Forsyning
- Den rådne banan
- Tak for hjælpen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst