Fra Island til Turistland

Onsdag 27. juli 2022 kl. 07:45

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Fra Island til Turistland
Aksel Wolter leverer Verdens Gang

Aksel Wolter leverer Verdens Gang, denne gang fra Island.

Verdens Gang: Vi er kommet til Island. Flyveturen gik fint. Lufthavnen i Keflavik var blevet kæmpestor i forhold til de få barakker , der var for elleve år siden, da vi var her første gang.

Man bliver straks betaget af de fantastiske landskaber, når turen går ad hovedvej 1 mod Reykjavik og Vik. Ferie med temperaturer omkring 14 grader, det er islandsk sommer, men det opleves som dansk efterår.

Efter en længere køretur fra Vik mod Høfn, stoppede vi ved gletscheren Vatnajøkull ,som vi havde besøgt for 11 år siden. Den havde imponeret og betaget os.

Derfor blev vi meget skuffede og triste, da vi erfarede, at klimaændringerne havde reduceret den væsentligt. Denne gletscher er en tempereret gletscher, og den største udenfor de polare/arktiske områder.

Hotelbyggerier

For 11 år siden boede vi privat på vores rundtur på hovedvej A1. Det havde vi ikke mulighed for denne gang.

Overalt på ruten var der nyopførte eller igangværende hotelbyggerier og “guesthouses”. Antallet af lejede mobilhomes på vejen var væsentligt forøget, og vi havde måttet bestille hoteller hjemmefra inden afrejsen.

Turen på rute 1 langs kysten langs Østfjorderne fra Thøn til Egilstadir er en fantastisk tur gennem et helt andet slags landskab.

Vi kørte i strålende solskin med masser af flotte udsigter, og drak kaffe i noget så specielt som en islandsk skov, som var plantet i 2007. Så træerne vokser ikke hurtigt i Island.

Temperaturen skifter hurtig, så frokosten blev indtaget fuldt påklædt i en kold Atlanterhavsvind. En ny tunnel sparede os nok for 80 kilometer kørsel, så er vi nåede frem til hotellet før beregnet og kunne drikke eftermiddagskaffe dér.

Vi ville se Kárahnjukastifla dæmningen, som ikke just var et turistmål. Vi kørte bjergkørsel med hårnålesving op på højde med gletscherne til dæmningen, der var blevet bygget i årene 2002-2007. Vi var de eneste besøgende, og blev modtaget af en “ranger “, der fortalte, at 3000 arbejdere havde været i gang.

Vandet fra dæmningen bliver ført videre i underjordiske rør, der ender med et fald på 400 meter, som driver nogle turbiner, der blandt andet producerer el til en stor aluminiumsfabrik, som vi ikke fik nogle oplysninger om.

Den var man ikke stolt af! Desværre førte dæmningen til ændringer af vandstanden i den store sø, og det forårsager store støvstorme, når det blæser. En sådan stor storm oplevede vi samme dag. Vi troede først, at det var tåge eller regn, der formørkede himlen. Hele området og byen vi boede i, blev mørkt af støv. En meget speciel oplevelse.

Mormors café

I Husavik ville vi starte med at drikke kaffe på mormors hyggelige café, hvor vi fik hjemmebag og kaffe for 11 år siden.

Den udendørs terrasse var den samme, men mormor er væk. Stedet var blevet ny-trendy med unge medarbejdere og en ny italiensk kaffemaskine. Men kaffen og mangoisen var god.

Boderne, hvor man kunne købe hvalspotture var blevet større og mere iøjnefaldende, og der var indført halv times parkering i en stor del af byen på grund af de mange autocampere. Masseturismen havde taget over.

Kørte senere langs fjorden ind til Borgarnes, hvor vi besøgte The Setlement Museum, og hørte om hvordan norske vikinger havde etableret sig på Island i år 930, og startet et slags parlament på Tingvilir, hvor der blev handlet, lovforslag læst op og vedtaget, og stridigheder bilagt på et ugelangt møde hver tredje år.

Nu om dage hører man ikke mange tale islandsk, alle taler engelsk. Også dansk er forsvundet. Traditionen med at tage til Danmark og tage en uddannelse er væk. Den amerikanske kultur og livsstil dominerer nu på hele Island.

Antiklimaks

Ankomst fra vild natur til byen, var et antiklimaks. Tilbage i Reykjavik oplevede vi, at byen har mistet sit personlige præg, og er blevet til en højhusby i sort og gråt med glasfacader, uden træer. Ren betonørken. Denne by kunne ligge overalt på jorden.

For 11 år siden var gågaden charmerende. I dag er den fyldt med barer, caféer og butikker med dyrt trekkingtøj, skønt alle kører i bil eller på elløbehjul.

På gågaden var der ekstra boder med nik nak. En sort mand solgte hjemmelavet lava!! Og islandske sweaters lavet på fabrik kunne købes til overpris. Vi fik klaret den gyldne cirkel på en dagsudflugt! To skuffelser og et glædeligt gensyn.

Tektoniske plader

Første stop var Tingveiller, det tidlige Islandske parlament fra år 930. For 11 år siden kunne vi gå i den smalle kløft, hvor de to tektoniske plader, Amerika og Europa, går fra hinanden.

Nu er der lavet en bred gangsti af træ henover. En parkeringsplads er blevet til fem, så nu går man i tætte rækker. Området har mistet sin sjæl, Og fornemmelsen af, at noget betydningsfuld er foregået her, er væk!!

Næste stop Geyser. Tidligere steg store vandsøjler steg op fra jordens indre med stor højde og umådelig kraft. Men Geyser har tabt pusten, og kun en dampsøjle stiger op et sted på området.

Sidste stop Gullfoss. Her blev vi ikke skuffede. Stedet har bevaret sin magi og vandfaldet imponerer stadigvæk. Det blev dagens stor oplevelse.

Solgt sin sjæl

Men Island har solgt sin sjæl til masseturismen, glemt sine sagaer og pagten med naturen.

Tidligere, når man skulle anlægge en vej, og der lå en stor sten, spurgte man stenens beboere, om man måtte flytte den. Hvis de sagde nej, førte man vejen udenom.

I dag er det pengene, der bestemmer, og grimme højhuse og hoteller opføres overalt. Den amerikanske madkultur har taget over, og der er happy hour fra klokken 12-20.

Af Aksel Wolter

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Politiet kiggede efter knallerter i Rønnede
- Diplom- og boksestævne
- Krydsfeltet er klar til at hjælpe hvis livet driller
- Familieaften får en ny chance
- Nick Horup fortæller om Peter og Morten
- Promenadekoncert på kanten af kalken
- Metaltyv anholdt
- Hej mand - er du klar til seniorlivet?
- Kunstnere åbner døren
- Danmarksrekord da Clara blev konfirmeret
- Sølv til Oliver ved internationalt stævne
- Pinse, picnic og Terslev
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst