NATO og USA har et stort medansvar for krigen i Ukraine

Mandag 18. juli 2022 kl. 14:49

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

NATO og USA har et stort medansvar for krigen i Ukraine
Indlæg af:
Steen Petersen,
Næstformand i DF, Faxe
Jernbanegade 23 E, 4690 Haslev

Det vil være en god ide at se følgende kendsgerninger i øjnene: I 1991 blev Sovjetunionen og Warszawapagten opløst.

Det var først og fremmest et “offer”, som Rusland bragte, da denne stat var toneangivende i Sovjetunionen, og de andre medlemsstater blev tvunget med.

Der er ingen tvivl om, at de andre medlemmer var tilfredse med denne udvikling.

Rusland var blevet en svag stormagt, og der var reelt kun en supermagt tilbage, nemlig USA.

Den kolde krig var nu ophørt, og det så ud som om “historien var holdt op”, og alt så positivt ud. Rusland havde måske forestillet sig, at NATO også ville blive opløst og blive erstattet af et kollektivt sikkerhedssystem. Det skete ikke.

Det er dog en kendsgerning, at flere ledende repræsentanter bl.a. fra Tyskland og USA havde oplyst, at NATO ikke ville blive udvidet en eneste centimeter mod øst. Dette løfte brød NATO imidlertid, og der var kun givet et flere gange gentaget mundtligt løfte.

I stedet udvides NATO
Verden blev nu domineret først og fremmest af USA og NATO. I 1999 begyndte NATO at blive udvidet. Tjekkiet, Polen og Ungarn blev medlemmer. I 2004 blev Estland, Letland, Litauen, Slovakiet, Slovenien, Bulgarien og Rumænien optaget som medlemmer.

I 2009 blev Kroatien og Albanien optaget, Montenegro i 2017 og Nordmakedonien i 2020. Efterhånden var der ialt 30 medlemslande i NATO efter de ialt 8 udvidelser.

Rusland føler sig omringet
I takt med, at der bliver flere og flere medlemmer, og at Vesten i 2008 for første gang begynder at nævne Ukraine og Georgien som kommende medlemmer, føler Rusland sig i stigende grad omklamret af sine naboer. I 2014 bliver den prorussiske præsident i Ukraine, Janukovitsch afsat ved et kup og flygter til Rusland.

Ukraine bliver derfor i stigende grad splittet i konflikten mellem den Ukrainsk-talende og provestlige centrale del og den Russisk-talende østlige og sydlige del, f.eks. Donetsk, Luhansk og Krim.

Russerne vil bryde ud. Russerne er i stigende grad efter kuppet utilfredse med deres stilling i Ukraine, som bliver mere og mere provestlig, og Rusland annekterer derfor Krim, og erklærer Donetsk og Luhansk for selvstændige (russisk-talende).

Rusland fører krig
For at få kontrol over deres del af Ukraine, i øst og syd begynder der en borgerkrig mellem russere og ukrainere. Ruslands utilfredshed starter altså i 2014 og ikke bare i 2022.

Rusland vil ikke finde sig i, at de 30 pct. russisk-talende indbyggere helt skal følge den udvikling, som Vesten ønsker med EU- og NATO-medlemsskab.

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Vesten vil have krig
- Blomstrende bymidte, eller er det bare vildt med vilje?
- Retninger er sat - vi er klar til et godt 2023
- Ukraine skal stoppe krigen
- Skal det være Laplands Allé?
- Haslev, fra stationsby til pendlerby
- Teestrup Nederenvej og Teestrup Grusvej
- Tænd lys i mørket
- Svar fra Faxe Forsyning
- Åbent brev til Faxe Forsyning
- Den rådne banan
- Tak for hjælpen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst