Skræmmende hvis værestedet skal lukke

Tirsdag 19. juli 2022 kl. 08:32

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Skræmmende hvis værestedet skal lukke
Selv om solen skinner på billedet er mørke skyer trukket ind over værestedet på Frederiksgade i Haslev. Brugerne frygter en lukning. Foto: Torkild Svane Kraft

Her bliver jeg set og hørt. Jeg ved ikke hvor jeg ville være, hvis ikke jeg kunne komme her - eller jo det ved jeg godt, men tanken er så skræmmende, at jeg slet ikke tør nævne det. Og så begyndte hun at græde, men blev straks trøstet af de andre brugere.


Haslev-Faxe Posten er på besøg i værestedet på Frederiksgade 6 i Haslev på en varm og solrig dag, men indenfor kunne man desværre ikke mærke meget til solen, for stemningen var trykket. Alle var kede af det. Sorte skyer er trukket hen over værestedet, der er et tilbud til mennesker, hvis tilværelse ikke er så nem som de flestes.

Vi befinder os i den tid på året hvor politikerne skal se på kommunens budget for det kommende år, og her bliver politikerne “fodret” med spareforslag udarbejdet af administrationen - og i et af spareforslagene står der sort på hvidt at værestedet på Frederiksgade 6 i Haslev skal lukke, hvorved kommunen kan spare 1,3 millioner kroner.

Skræmmende læsning
Og det er skræmmende læsning for de rigtig mange mennesker der har deres daglige gang i det nybyggede værested lige overfor rådhuset. Værestedet er nemlig med til at give brugerne et holdepunkt i den ellers så svære tilværelse. Her møder man andre i samme situation, og her kan man få god hjælp fra de ellers så få ansatte.

- At komme her er min eneste voksenkontakt. Uden værestedet ville jeg ikke have kontakt med andre. Værestedet er mit fristed. Her kan jeg få luft. Her kan jeg trække vejret, forklarede en af brugerne, og en anden supplerede med, at på værestedet er man ikke et ringbind eller en sag.

- Her kan jeg få lov at være mig - den som jeg er, og jeg ved, at kan jeg ikke komme her så ender det med endnu en indlæggelse på Fjorden. Værestedet betyder at jeg kan leve et nogenlunde godt liv.

Fællesskab
Fra andre lyder det også, at værestedet løfter hver enkelt bruger. Man hjælper hinanden videre i livet, også til at blive aktive “ude i samfundet”. Og igen og igen fremhæves det helt unikke fællesskab og kammeratskab som findes på Frederiksgade. Det giver ro i en ellers kaotisk tilværelse.

- Værestedet er med til at holde mig væk fra misbruget. Jeg kan virkelig frygte hvad der sker, hvis man vil lukke os, fortæller en bruger og en anden tilføjer at man på værestedet kan få hjælp her og nu. Ikke noget med at man kan få en tid til en samtale - om en måned eller to. Hjælpen er der her og nu - lige her hvor der er brug for den.

Desuden kan man være helt anonym, når man kommer i værestedet. Man er ikke et sagsnummer - et cpr-nummer - man er sig selv. Den man er.

Foruden at være et sted hvor man kan dumpe ind når det passer en, få en kop kaffe og en snak med de andre og medarbejderne, hygge sig med et spil kort, et slag billard eller strikketøjet, så arrangeres der også mange ture “ud i verden” - ture som også er med til at skabe en bedre tilværelse.

Men alt det er truet. For brugerne er det skræmmende læsning, når der i et kommunalt dokument kort og klart står denne ordlyd “lukke værestedet på Frederiksgade”.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Politiet kiggede efter knallerter i Rønnede
- Diplom- og boksestævne
- Krydsfeltet er klar til at hjælpe hvis livet driller
- Familieaften får en ny chance
- Nick Horup fortæller om Peter og Morten
- Promenadekoncert på kanten af kalken
- Metaltyv anholdt
- Hej mand - er du klar til seniorlivet?
- Kunstnere åbner døren
- Danmarksrekord da Clara blev konfirmeret
- Sølv til Oliver ved internationalt stævne
- Pinse, picnic og Terslev
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst