Kampen om krydset

Onsdag 3. august 2022 kl. 08:32

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Hvor vejene mødes... Foto fra Faxe Kommunes Arkiver

Kampen om krydset
Der var engang: Onde tunger har sagt, at Rønnede ikke er andet end et lyskryds. Det er nu slet ikke sandt, men krydset har en væsentlig betydning for afvikling af den regionale trafik og er derfor kendt af mange mennesker.


Rønnede ligger lunt placeret ved den gamle hovedvej A2, der forbinder København med Vordingborg, en vej, der er så lige, som var den slået efter en lineal.

Sidst i 1960erne var trafikken stigende på hovedvejen. Det kunne mærkes i Rønnede, hvor vejen skar gennem byen mellem Rønnede Kro og Hotel Klostergården, der lå lige overfor hinanden. Hovedvejen var en del af den nye Fugleflugtslinje mod Tyskland, for der var endnu ingen motorvej syd for Tureby. Samtidig var hastighedsgrænsen på hovedvejen blevet sat op fra 60 km/t til 80, og vejen var udvidet til fire spor gennem Rønnede.

Brunet flæsk
Rønnede er også stedet, hvor vejene fra Faxe og Næstved støder til hovedvejen, så med den øgede trafik, kunne det efterhånden være svært at passere krydsene i Rønnede. Der måtte gøres noget. Som ostehandler Gunnar Skovgaard sagde under et borgermøde, så skal vi ”da ikke gå i fare her i Rønnede, fordi folk skal kunne komme 1½ minut hurtigere ned til Syden og få brunet flæsket”.

Omvendt argumenterede politimesteren for, at man skulle være uselvisk og tage hensyn til den udenbys trafik: ”Hjemme vil man gerne være beskyttet mod trafikken, men andre steder vil man gerne kunne komme hurtigt frem”.

Borgermødet mellem den lokale grundejerforening og politimester og vejinspektør fandt sted i 1969, og der var flere forslag til en løsning på byens trafikale udfordringer: En fodgængertunnel under hovedvejen, eller et fodgængerfelt, hvis hastighedsgrænsen blev nedsat til 60 km/t igen, for ellers ville det være for farligt. Og så var der den store, forkromede løsning i form af lyssignal. En lysregulering ville ikke kun sikre fodgængerne, men også hjælpe bilisterne fra Faxe og Næstved med at komme ud på hovedvejen. Til gengæld ville det være nødvendigt med ikke bare et, men hele to lyskryds, da den nye Næstvedvej har tilslutning til hovedvejen 135 meter sydligere end Faxevejen.

Det blev nu ikke til noget i 1969. Politimesteren mente ikke, det var nødvendigt, men bare to år efter var det blevet indlysende, at der skulle ske noget. Det endte derfor med den forkromede løsning: Et kombineret lyskryds ved Ny Næstvedvej (i dag rundkørsel), og ved Faxevej. Det blev indviet af borgmester Christian Nielsen lige op til påsken 1971.

Glemte noget
Desværre havde man glemt en lille detalje: Krydset ved Faxevej har fire veje, men der var kun lyssignal for trafikanter fra hovedvejen mod nord og syd og fra Faxevejen – kom man fra den lille Gl. Næstvedvej i vest, var der intet signal, så man måtte selv gætte, hvornår det var bedst at snige sig ud i krydset!

Der blev foreslået at lave kantsten tværs over vejen, så man var tvunget til at køre langsomt ud. Et andet forslag gik ud på helt at sløjfe udkørsel fra Gl. Næstvedvej. Både politiet og amtsvejinspektoratet ønskede at få signal ved Gl. Næstvedvej, men det blev i første omgang afvist, dels fordi naboer til krydset sagde, at det ikke gav anledning til gener, men også fordi et lyssignal ville kræve en udvidelse af Gl. Næstvedvej ved krydset, og dermed give en indskrænkelse af grundarealet for kroen og den købmandsbutik, der lå på hjørnet.

Det kunne dog ikke blive ved at gå, og i december 1972 vedtog byrådet i Rønnede, at også Gl. Næstvedvej skulle have lyssignal. Det krævede en udvidelse af vejens udmunding til hovedvejen, og kostede blandt andet lidt af kroens parkeringsplads.

Siden er motorvejen ført videre, først til Rønnede, og siden resten af vejen over Sydsjælland, men der er stadig masser af trafik tværs over hovedvejen i Rønnede. Og for nogle trafikanter er Rønnede muligvis stadig mest kendt for at være et lyskryds.

Af Else Gade Gyldenkærne, Faxe Kommunes Arkiver

https://arkiv.faxekommune.dk, søg i samlingerne på https://arkiv.dk eller følg os på facebook https://www.facebook.com/faxekommunesarkiver

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Babysalmesang i kirken
- Pragtfuld Crazy Night
- Det er vildt sjovt...
- Og prisen gik til Faxe Madhus
- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst