Carl har brug for dit blod...

Onsdag 6. juli 2022 kl. 10:58

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Carl har brug for dit blod...
Anja Pihl fra Førslev, er formand for Immun Defekt Foreningen og hun håber flere vil melde sig som blod- og plasmadonorer. Foto: Torkild Svane Kraft

Carl har brug for dit blod...
Det her skal Carl igennem to gange om ugen: To flasker medicin, to nåle i maveskindet, to slanger og en pumpe. Foto: Torkild Svane Kraft
Hvert år er omkring 40.000 danske patienter afhængige af blod og blodprodukter for at overleve eller for at komme sig efter sygdomsforløb. 14-årige Carl fra Førslev er én af dem, men der er et stort problem. Der er alt for få danskere der donerer blod og blodplasma.

Carl har en immun-defekt sygdom der gør at han er syg mange måneder om året. Han kan ikke producere antistoffer mod virus og bakterier.

Carls mor, Anja Pihl, er formand for Immun Defekt Foreningen i Danmark. Hun er uddannet sygeplejerske, men har nu ansvaret for et schweizisk medicinalfirma i Danmark. Hun fortæller at Carls sygdom betyder at han mere end halvdelen af året går rundt som om han har en meget kraftig influenza.

- Carl elskede at spille fodbold, men han kunne ikke holde til det, da han var syg hele tiden. Han kunne ikke følge med, han var træt og måtte også ofte blive hjemme fra skole. Men for tre år siden fandt vi så ud af at han havde en immun-defekt sygdom, og han kom i behandling, og nu går det meget bedre. Han spiller igen fodbold, men helt på toppen er han dog ikke. Man kan vel sige at han lever 90% normalt, når han får sin medicin, siger Anja Pihl.

Det er ikke så sjovt
Carl får noget medicin der er udvundet af blodplasma. Et par gange om ugen sætter han to små nåle i maven, tilslutter slanger og en pumpe, og så løber medicinen ind i hans krop i løbet af en times tid. Det er lidt irriterende, og ikke så sjovt for Carl, men han ved jo at det er nødvendigt, siger hans mor.

Den medicin han får er lang tid undervejs, fortæller Anja Pihl. Fra det øjeblik en person er tappet for blodplasma, til Carl kan få medicinen, går der ikke mindre end ni måneder. Altså en lang og bekostelig affære. Men det kunne måske være anderledes - hvis der var mere blod og plasma til rådighed i Danmark.

Carls medicin gives subcutant, altså i maveskindet. Den laves udelukkende i USA. Andet medicin gives intravenøst, altså gennem venerne, og den produceres i Danmark, og gives på et hospital, hvorfor det er mere tidskrævende for patienten at få medicinen.

Hvis der var mere blod og plasma til rådighed i Danmark, vil Anja Pihl ikke afvise at medicinen ville blive billigere, og at den medicin Carl får, måske kunne produceres i Danmark. Men sådan er det altså ikke i den nuværende “blodsituation”.

Danmark arbejder på at blive selvforsynende med plasma til fremstilling af immunglobulin, da behovet for medicin fra plasma til behandling af patienter er stigende i Danmark og i resten af verden, lyder det fra Bloddonererne Danmark.

I de kommende år vil regionerne øge kapaciteten til at donere plasma - svarende til en stigning på ca. 200.000 tapninger om året i hele landet - en stigning på 67 pct.

Giv blod og red liv
For at blive bloddonor skal du være mellem 17 og 65 år, sund og rask og veje mindst 50 kg for at give blod og 60 kg for at give plasma. Medicin, sygdomme og andre faktorer kan betyde, at du ikke kan blive bloddonor. Læs mere på www.bloddonor.dk eller kontakt blodbanken for at høre, om du kan hjælpe.

Det tager kun cirka 20 minutter at give blod og 45 minutter at give plasma, og du kan give blod indtil den dag, du fylder 75 år. De 450-700 milliliter, man donerer ved en bloddonation, bliver hurtigt gendannet i kroppen.

I Region Sjælland er der 26 bloddonorer pr. 1.000 borgere - det laveste antal i Danmarks fem regioner...

Du kan læse mere om Immun Defekt Foreningen på idf.dk

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Babysalmesang i kirken
- Pragtfuld Crazy Night
- Det er vildt sjovt...
- Og prisen gik til Faxe Madhus
- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst