Leg og historie går op i en højere enhed

Mandag 27. juni 2022 kl. 13:49

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Leg og historie går op i en højere enhed
Zenia Bonne Petersen (tv) og Marianne Bøyesen foran Det blå Læringsrum på havnen i Faxe Ladeplads. Foto: Torkild Svane Kraft

Leg og historie går op i en højere enhed
Med hjælp fra en håndbetjent pumpe får man vand fra havnen op i kanalerne, og kan så lede det rundt ved at åbne og lukke for nogle sluser. Til venstre Zenia Bonne Petersen og til højre Marianne Bøyesen. Foto: Torkild Svane Kraft
Faxe Ladeplads: “Det blå Læringsrum” hedder det nyeste tiltag på lystbådehavnen i Faxe Ladeplads - en legeplads der er meget mere end en legeplads. Det er nemlig et sted hvor man også får byens historie fortalt på en anderledes og levende måde.

“Det blå Læringsrum” er opdelt i to sektioner der begge ligger ved restaurant Proviant. I den ene sektion, mødes man af et stort skib der er gået ned. Det er Thyra 1 der blev bygget på Kofoeds Skibsværft - et meget stort skibsværft. Skibet blev bygget under første verdenskrig, og blev sænket af tyskerne under sin jomfrusejlads.

På denne del af “Det blå Læringsrum” finder man også en stor silo, der symboliserer de rigtige siloer på havnen. Der er tipvogne, også en hestetrukket tipvogn. Man finder også store åleruser man kan kravle igennem, samt andre ting der symboliserer Faxe Ladeplads før og nu.

Ved pladsen bliver der opsat store skilte, hvor man kan læse om Faxe Kalkbruds historie, Kofoeds Skibsværft, bundgarnsfiskerne og Boserup Korn og Foderstoffer. Teksten på disse store tematavler er skrevet af Kulturmuseum Øst, der samtidig vil inddrage havnen i deres skoletjenestes tilbud til landets skoleelever, så der nu kommer meget mere fokus på Faxe Ladeplads.

På havnekajen er der lavet en stor vandlegeplads, eller vandlæringsplads, for her kan man pumpe vand op i forskellige kanaler, og ved hjælp af sluser lede vandet i den retning man ønsker. det er i øvrigt Proviant der har betalt for terrassen hvor vandlegepladsen står.

Kæmpe beløb fra Nordea
Alt i alt kan man vel kalde det nye område for en kulturhistorisk læringslegeplads. I skrivende stund er man næsten færdig med det store projekt, men der mangler underlag. Nogle helt specielle gummifliser, der inddeles i forskellige farver - og under skibet bliver de naturligvis blå som vandet.

Prisen for hele herligheden er 976.000 kr. og de penge kommer fra Nordea Fonden, fortæller Marianne Bøyesen, der i flere år har kæmpet for at få sådan et læringsrum op at stå i Faxe Ladeplads - og det seneste år har hun fået stor hjælp fra Zenia Bonne Petersen, så specielt de to er glade for at “Det blå Læringsrum” endelig er blevet til noget.

Udover det store beløb fra Nordea Fonden, og Proviants betaling for terrassen ved kajen, har Liv i Ladepladsen, som er projektansvarlig, modtaget penge fra Royal Unibrew og Kongsted Sparekasses Fond - og dertil kommer hjælp fra Trin for Trin, Nybolig og Fit & Sund.

Indvielse
“Det blå Læringsrum” indvies på fredag den 1. juli kl. 16.00 af elever fra 1.X på Hylleholt Skole. Måske. Og når vi skriver “måske” er det fordi læringsrummet først kan åbnes når gummiunderlaget er lagt på - og det kan man ikke hvis der har været kraftig regn. Men arter vejret sig, åbnes læringsrummet altså på fredag.

- Men hold lige øje med hjemmesiden liviladepladsen.dk, vores Facebooside “Liv i Ladepladsen” og der lokale Facebookgrupper “Netværk Ladepladsen” og “Du er født,opvokset, har boet eller bor i Fakse ladeplads når du”, hvor vi vil skrive om alt er klart til på fredag, siger Marianne Bøyesen og Zenia Bonne Petersen.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Babysalmesang i kirken
- Pragtfuld Crazy Night
- Det er vildt sjovt...
- Og prisen gik til Faxe Madhus
- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst