På onsdag skal vi stemme om at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Mandag 30. maj 2022 kl. 15:14

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

På onsdag skal vi stemme om at afskaffe forsvarsforbeholdet.
Indlæg af:
Ken Kristensen (V)
Folketingskandidat
Faxe/Stevns kredsen

>>
>> Jeg er stolt af, at bo i et land hvor man på demokratisk vis laver en afstemning om dette. Til eksempel har Sverige og Finland netop søgt om medlemskab i Nato uden nogen som helst folkeafstemning - selvom den beslutning for både den svenske og finske befolkning er langt større både i historisk og nationalt perspektivt.
>>
>> Så vil gerne starte med, at anerkende det positive i vores folkeafstemning. Der er stadig mange danskere der reelt er i tvivl om hvad vi stemmer om. Det kan jeg godt forstå. For debatten har på nogen områder også været drevet af gisninger og antagelser.
>>
>> Som folketingskandidat har jeg deltaget i flere debatter og mit indtryk er, at hvis man er imod EU er man “næsten” pr. definition også imod forsvarssamarbejdet.
>>
>> Det er dog vigtigt, at dele tingene ad. Når vi stemmer på onsdag handler det derfor ikke om man er for eller imod EU - men om vi ønsker mere indflydelse internationalt. Altså om vi vil have indflydelse på det europæiske forsvarssamarbejde eller fortsætte som idag uden indflydelse.
>>
>> EU har gjort Danmark rigere på mange områder. Det indre marked og frihandelen har øget vores virksomheders omsætning og eksport og skabt massevis af arbejdspladser og øget vores vækst og velstand herunder vores velfærd. Den grønne omstilling og kontrollen med de ydre grænser har også haft stor værdi for Danmark. Men der er naturligvis også områder hvor EU har mangler. Men afstemningen på onsdag handler bare ikke om disse forhold.
>>
Idag har vi ingen indflydelse på vigtigt og strategisk forsvarssamarbejde mellem de europæiske lande. Vi bliver end ikke hørt. Vi er faktisk det eneste land som både er medlem af Nato og EU der ikke er med i forsvarssamarbejdet under EU.
Et enkelt eksempel er, at vi som verdens 6 største søfartsnation ikke kan være med i et EU samarbejde om, at bekæmpe pirater ved Afrikas kyst. Dette uagtet vi har haft flere danske søfarere der har været kidnappet i området.

Hernæst ligger udgiften til et evt. kommende samarbejde i maven på forsvarsbudgettet som i år 2031 skal udgøre 2 procent af BNP. Det budget vil være uændret uanset om vi er med i et EU forsvarssamarbejde eller ej.

Man bør også notere sig, at en beslutning om, at anvende danske soldater på EU missioner som typisk er forebyggende eller fredsskabende udelukkende vil være en beslutning Folketinget træffer og ikke EU. Herunder hvilke missioner der giver værdi for Danmark og hvilke der ikke gør. Forsvarssamarbejdet er mellemstatsligt så vi afgiver ikke suverænitet til EU snarere tværtimod. Fra ingen indflydelse, at have til, at kunne sige JA, NEJ eller nedlægge VETO er en øget beføjelse til Danmark og danske interesser.

Og så handler afstemningen i sidste ende om hvilket land vi i Danmark ønsker, at være.

Ønsker vi, at være et land der står skulder ved skulder med vores allierede som deler samme værdier som os eller ønsker vi, at vende ryggen til et vigtigt samarbejde. Med risiko for, at bygge mure der til sidst kan ende med, at mure os selv inde.

Jeg mener de handlinger vi har set på det seneste i og i nærheden af Europa herunder Ukraine kalder på sammenhold fremfor forbehold..!

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Vesten vil have krig
- Blomstrende bymidte, eller er det bare vildt med vilje?
- Retninger er sat - vi er klar til et godt 2023
- Ukraine skal stoppe krigen
- Skal det være Laplands Allé?
- Haslev, fra stationsby til pendlerby
- Teestrup Nederenvej og Teestrup Grusvej
- Tænd lys i mørket
- Svar fra Faxe Forsyning
- Åbent brev til Faxe Forsyning
- Den rådne banan
- Tak for hjælpen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst