Kirsebærlandet

Onsdag 1. juni 2022 kl. 11:24

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Peter F Heering Mellem likørfadene i en af hallerne er der dækket op til udenlandske gæster 1963. Foto: Erik Larsen

Der var engang: Gennem århundreder har der været store kirsebærhaver ved gårde og huse i Dalby-området.

Det siges, at Greverne Moltke på Bregentved udsatte præmie for plantning af mange kirsebærtræer, og i helt gammel tid var det pålagt fæstebønderne under Bregentved Gods at have et bestemt antal kirsebærtræer i haverne.

Mange år senere var det netop her i området, at firmaet Peter F. Heering A/S, der er kendt for sin produktion af kirsebærlikør, drømte om at opkøbe jord for selv at dyrke sine kirsebær - midt i kirsebærlandet.

I 1944 blev drøm til virkelighed, og Peter F. Heering A/S plantede straks både solbærbuske og kirsebærtræer i Dalby. Solbærbuskene trivedes ikke så godt, men det var jo midt i kirsebærlandet, så kirsebærtræerne blev en succes, og det blev hurtigt nødvendigt at udvide kapaciteten. En ny fabriksbygning stod færdig i Dalby i 1947.
Den blev senere suppleret med yderligere 9 lignende bygninger, en aftapningshal, et stort emballage- og færdigvarelager og et koldlager.

Heering startede i 1818
Men historien om kirsebærlikørsproduktion i Dalby begynder egentlig allerede i København adskillige år forinden, nemlig da Peter F. Heering er i lære hos en urtekræmmer. Her opsnapper han opskriften på en liflig frugtlikør, og den særlige drik er med i sortimentet i hans egen første forretning, som han åbner som 26 årig i 1818.

Fra Heerings urtekrambutik tog sømænd ofte nogle flasker med ombord til eget forbrug, og når de kom tilbage fra deres rejse, kunne de fortælle Peter F. Heering om, hvor stor lykke likøren havde gjort rundt om i verden. Det blev hurtigt populært blandt kaptajner og styrmænd at tage et parti kirsebærlikør med på deres rejse for at sælge af det, hvor de kom frem. Ofte foregik forretningerne som tuskhandel, og likøren blev betalt med krydderier og sydfrugter, som Peter F. Heering så kunne sælge hjemme i Danmark.

Skibsreder
Handel med ’Cherry Heering’ kirsebærlikør blev verdensomspændende, og Peter F. Heering ønskede selv at have hånd i hanke med eksporten, så i 1833 lod han sit første skib bygge. Det var et sejlskib, en skonnert, der hed ’Arnold’ efter hans søn.

I takt med den stigende succes som forretningsmand og skibsreder fik Heering også behov for mere plads, og i 1838 købte han en stor købmandsgård ved Christianshavns kanal, Heerings Gård, og senere generationer tog del i virksomheden.

Der blev bygget i alt 10 skibe, og ordene ’Handel og Søfart’ indgik derfor naturligt i firmaets bomærke.

Det største skib var barken ’Svanen’ fra 1858. Skibene sejlede for eksempel med tjære, planker, brædder og meget andet fra Danmark og hjemførte frugt, sukker, te, gummi, krydderier og andet eksotisk fra udlandet.

Peter F. Heerings sejlskibe besejlede det meste af verden, blandt andet St. Petersborg, Amerika, Argentina, England, Skotland, Middelhavet, Spanien, Malaga og Malta. Efterhånden som konkurrencen fra dampskibene blev større og større, begyndte sejlskibene dog at give tab, men Peter F. Heering solgte sine skibe fra i tide. De to sidste skibe blev solgt efter hans død den 6. december 1875.

Familien videreførte Peter F. Heering A/S og udvidede år senere som nævnt med likørproduktion i Dalby. I kirsebærlandet blev det en stor arbejdsplads med mange beskæftigede gennem godt 60 år.

Virksomheden blev i 1990 solgt til Danisco, som senere videresolgte til svenske Spritcentralen. I 2005 blev Peter F. Heering A/S i Dalby lukket.

Af Marianne Rimmen Raasted, Faxe Kommunes Arkiver

https://arkiv.faxekommune.dk, søg i samlingerne på https://arkiv.dk eller følg arkivet på facebook https://www.facebook.com/faxekommunesarkiver

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Politiet kiggede efter knallerter i Rønnede
- Diplom- og boksestævne
- Krydsfeltet er klar til at hjælpe hvis livet driller
- Familieaften får en ny chance
- Nick Horup fortæller om Peter og Morten
- Promenadekoncert på kanten af kalken
- Metaltyv anholdt
- Hej mand - er du klar til seniorlivet?
- Kunstnere åbner døren
- Danmarksrekord da Clara blev konfirmeret
- Sølv til Oliver ved internationalt stævne
- Pinse, picnic og Terslev
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst