Elever i mobilt laboratorium

Fredag 6. maj 2022 kl. 12:16

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Borgmester Ole Vive var inviteret med til en del af forløbet og deltog aktivt og engageret. Foto: Peer Rasmussen


6. årgang fra Bavneskole havde undervisning og forsøg med enzymer.

Dalby: Skoledagen var for en dag flyttet ud på parkeringspladsen for 6. årgang fra Bavneskolen fredag den 6. maj, da Life Fonden/Novo Nordisk Fondens “Life Mobil Lab” besøgte skolen.

I det mobile laboratorium skulle eleverne have et forløb om enzymer i “Enzymjagten”. Borgmester Ole Vive (V) var indbudt til en del af forløbet, og han deltog engageret og aktivt i processen.

Kroppens processer

I forløbet skulle eleverne lære om enzymer som katalysatorer i kroppens processer, i naturen og i industriel produktion.

- Faktisk har eleverne været i gang i fem uger med “Enzymjagten”. De har haft en kasse, hvor de har været på jagt efter svampe, for at kigge efter nogle cellulaseproducerende svampe og konstateret, at de også selv har amylaseenzymet i deres egen mund, som nedbryder maden, fortæller Aff Hjarnø, som er ansat i Life Mobil Lab projektet.

- Her i formiddag har de arbejdet med at forstå, hvordan en svamp ser ud, og næste fase var så at forstå, hvor enzymerne dannes og hvad vi kan bruge dem til. Halvdelen af eleverne arbejder med nogle forædlede svampe, til eksempelvis oste. Den anden halvdel arbejder med enzymer i vaskemidler, hvor de skal prøve at vaske med og uden enzymer for at finde ud af, hvilken sæbe, der er bedst, uddyber hun.

Lokal virksomhed

Det mobile laboratorium, som Life Fonden bruger til de forskellige forløb, der går fra 1. klasse til STX, er ejet af den lokale virksomhed Roadshows.dk og indehaver Bill Larsen.

- Samarbejdet med Life Fonden kom i stand for tre år siden efter at jeg i en periode havde kørt for Novo Nordisk i fire kontinenter, blandt andet med “Changing Diabetes World Tour”. Denne truck er cirka ti år gammel og har tidligere blandt andet kørt for Coca Colas juletruck. Så blev den omdannet, og nu er der altså et mobilt laboratorie i den, fortæller han.

- Det er Life Fonden, som har indrettet den og det tager kun cirka en halv times tid at pakke tingene ned, så man kan komme videre til et nyt sted. Denne truck kører på Sjælland, der er en på Fyn og en i Sønderjylland. Den 1. september i år præsenterer vi en ny truck i Aalborg med samme koncept, som skal køre i Nordjylland, tilføjer Bill Larsen.

Af Peer Rasmussen

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Politiet kiggede efter knallerter i Rønnede
- Diplom- og boksestævne
- Krydsfeltet er klar til at hjælpe hvis livet driller
- Familieaften får en ny chance
- Nick Horup fortæller om Peter og Morten
- Promenadekoncert på kanten af kalken
- Metaltyv anholdt
- Hej mand - er du klar til seniorlivet?
- Kunstnere åbner døren
- Danmarksrekord da Clara blev konfirmeret
- Sølv til Oliver ved internationalt stævne
- Pinse, picnic og Terslev
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst