Et kunstmuseum i Faxe Kommune

Onsdag 27. april 2022 kl. 08:44

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Et kunstmuseum i Faxe Kommune
Aksel Wolter (ham til venstre) leverer “Veerdens gang”

Verdens Gang: I Faxe Kommune har vi de seneste år fået en række attraktioner og seværdigheder, som i den grad sætter kommunen på landkortet.

Østsjælland Museum med deres to afdelinger, Geomuseum Kanten, med udsigtplatform og en moderne udstilling i topkvalitet. Og afdelingen på Rådhusvej, Østsjællands Museum, med skoletjeneste og udstillinger.

I Rønnede findes skovtårnet, som netop har rundet en million besøgende, og i Haslev har vi Emmaus smukke restaurerede bygninger i Skolegade med undervisning, udstillingslokaler, og udlejning af festlokaler.

Men vi mangler i den grad et kunstmuseum. Rundt omkring i vores kommune har privatpersoner kunstsamlinger, som fortjener at blive udstillet på et museum, og i selve kommunen har vi udøvende kunstnere, som i den grad mangler muligheder for at udstille deres værker.

Jeg kan til eksempel nævne Karen Bennicke og Peter Rasmussen, som er internationalt kendte, bor i Haslev, og har opført Gadetårnet, der tidligere stod i Jernbanegade ved biblioteket på Hovedgaden i Haslev. Tårnet har nu fået en anonym placering i den tidligere Seminariepark, men ville pryde og komme mere til sin ret ved indgangen til et nyt kunstmuseum.

I Faxe Ladeplads har vi gruppen Sibirien, Kunst og Design, som består af professionelle kunstnere og designere.

Tør politikerne være visionære?
Tidligere i gamle Fakse Kommune var der politikere, der havde visioner og mod til at bygge et nyt rådhus i Brutalisme-stil. Senere kom opførelsen af Geomuseum Kanten, med tilhørende biograf, som blev en af de første premierebiografer på Sjælland.

I den gamle Haslev Kommune, stod hele den indre missionske bevægelse for en række smukke og visionære skolebyggerier med Håndværkerhøjskolen, Seminarium, Ingeniørskolen, Gymnasium, og idræts- og højskolerne som slående eksempler på visionær tænkning og handling.

I dag mangler vi nogen politikerne, der tænker visionært og længere end dagen og vejen, og som tør tage initiativ til at opføre et kunstmuseum i Faxe Kommune.

Jeg er sikker på, at der kan findes fondsmidler, der vil støtte et sådant projekt. Ligeledes har vi i Faxe Kommune flere store virksomheder, som man også kunne forestille sig ville være bidragsydere. Men det kræver, at politikerne og embedsværket i Faxe Kommune tager initiativet og sætter arbejdet med opførsel af et kunstmuseum i gang.

Kommunen har allerede en oplagt samarbejdspartner i Faxe Billedkunstråd, der både har kunstfaglig, kunstneriske kompetencer, og en landskabsarkitekt i ledelsen. Rådet har allerede en vision om at arbejde for etablering af Kunstens Hus; eller med andre ord et kunstmuseum.

Kære politikere; vis mod og fremsyn med et nyt visionært projekt.
Carl Jacobsen gav København Glyptoteket. Vil politikerne og Royal Unibrew give Faxe Kommune et Kunstmuseum?

Af Aksel Wolter

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Gudstjeneste på vandring i Freerslev
- Så er Otto sommerklar
- Missionen lykkedes - alligevel rejser Kenneth fra Faxe Ladeplads
- Skrottyve anholdt
- Tegninger, malerier og porcelæn
- Trommeworkshop i sognegården
- Klovneløb i Haslev
- 50 år i Dansk Broder Orden
- Forfatterbesøg i Boghuset i Faxe
- Foredrag med dyrlæge
- Gå med i Lunden igen
- Klar med udstilling og program
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst