Stort naturprojekt indvies

Tirsdag 19. april 2022 kl. 08:44

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Stort naturprojekt indvies
Gammellung Mose. Nederst til venstre i illustrationen anes Broksø Gods. Illustration fra Faxe Kommunes hjemmeside

På fredag den 22. april kl. 15.00 er der indvielse af et stort naturprojekt omfattende Gammellung mose vest for Skuderløse. Alle er velkomne til indvielsen, hvor man bl.a. kan se køer blive udsat i området.


RigKilde LIFE hedder naturprojektet der er finansieret af EU. Det blev sat i værk i 2015 for at sikre og fremme udviklingen af særlige naturtyper, blandt andet avneknippemose, rigkær og tidvis våd eng.

Avneknippemose er fugtig eller vådbundsvegetation med stedvis dominans af hvas avneknippe - der er en kraftig plante, som er 1-2 meter høj og flerårig.

Rigkær er en naturtype, der består af moser og enge med vandmættet jordbund med mere eller mindre kalkholdigt grundvand.

15 nye medarbejdere
For at sikre lys og luft til mosenaturen bliver der ansat 15 medarbejdere, og dem kan man se blive lukket ud på fredag. Medarbejderne er de rolige og hårdføre kvægracer Limousine og Galloway. De får et 32 hektar stort indhegnet område at boltre sig i.

Moseområdet Gammellung indeholder store områder med sjælden natur. Gammellung er en del af et større moseområde i tilknytning til bl.a. Holmegårds Mose, der er Sjællands største højmose. Hele området var fra istiden lavvandede søer, men de er gradvist udtørrede og er i dag en mosaik af moser, skovsumpe og tidvist våde enge.

Mange sjældne dyr og planter holder til i dette unikke område, hvor man kan finde orkideer og den meget sjældne halvgræs hvas avneknippe. Man kan også være heldig at se og høre traner om sommeren, ligesom havørnen fra tid til anden søger føde over de åbne mose- og engflader.

Faxe Kommune gennemfører projektet i tæt samarbejde med de private lodsejere. Kommunen forestår alt arbejdet med plejen og ændringerne, så lodsejerne ikke får nogle omkostninger forbundet med projektet. De låner blot deres område til kommunen, som så med hjælp fra EU’s LIFE-program gennemfører de nødvendige tiltag. Lodsejerne har ingen indskrænkninger i deres rådighedsret over arealerne.

Ved indvielsen på fredag kl. 15 skal man parkere på Broksøvej - umiddelbart øst for Broksøvej 69, 4160 Herlufmagle. Altså lidt udenfor Skuderløse mod Broksø Gods.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Gudstjeneste på vandring i Freerslev
- Så er Otto sommerklar
- Missionen lykkedes - alligevel rejser Kenneth fra Faxe Ladeplads
- Skrottyve anholdt
- Tegninger, malerier og porcelæn
- Trommeworkshop i sognegården
- Klovneløb i Haslev
- 50 år i Dansk Broder Orden
- Forfatterbesøg i Boghuset i Faxe
- Foredrag med dyrlæge
- Gå med i Lunden igen
- Klar med udstilling og program
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst