Danske Bank har støttet Veteranbussen

Onsdag 5. januar 2022 kl. 11:43

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Per Nyggard fra Danske Baks Haslevfonden overrakte penge til Jan Gonz Jakobsen og Uffe Bindzus. Benærk de flotte håndlavede træarbejde omkring førerpladsen. Foto: Torkild Svane Kraft

I 2018 startede det store projekt med renovering af Haslevs berømte røde Bedford-bus. Nu varer det ikke længe før den kommer ud på vejene igen...

Tirsdag var endnu en god dag for Haslevs smukke veteranbus. Det var nemlig dagen hvor Per Nygaard fra Danske Banks Haslevfond kiggede forbi med godt 20.000 kr.

Det var ikke første gang bankens lokale fond gav penge til det store projekt, men folkene bag renoveringen stod lige og manglede 20.500 kr. til gummilister - og så sprang Danske Banks Haslevfond til endnu en gang.

– Det glæder os at kunne hjælpe når det gælder bussen, men også når vi har kunnet hjælpe sportsforeninger og f.eks. Paraplyen, sagde Per Nygaard, der er filialdirektør i Ringsted hvorunder Haslev hører - og så tilføjede han at fonden hvert år uddeler ikke mindre end mellem 100.000 og 200.000 kr. til gode lokale formål.

Årgang 1958
Veteranbussen, der er en 6-cylindret Bedford J3 med benzinmotor, kom til Danmark i 1958 som et lastvognschassis og blev bygget om til bus på en fabrik i Vejle i 1959, og Haslev Menigheds Daginstitutioner har ejet bussen siden 1975.

Den blev brugt til ture for de forskellige institutioner under menighedens daginstitutioner, og altså også uingdomsklubben, hvor den blandt andet blev brugt til ture rundt om i hele Europa. Længste tur var til Ungarn, og mange Haslevborgere husker med glæde tilbage på disse fantastiske ture.

Men en bus der er fra 1958 kræver vedligeholdelse. Den sørgede nu afdøde Alex Jørgensen for gennem rigtig mange år - men pludselig var den væk, troede Jan Gonz Jakobsen, der var ansat i Haslev Menigheds Daginstitutioner i mange år - og også være med på turene rundt i Europa.

Han tog derfor kontakt til Alex Jørgensen for at høre hvad der var blevet af bussen. “Den er da her” sagde Alex - og pegede ud på hans garage. Her stod den røde bus, men standen var ikke god. Der var behov for renovering hvis den skulle overleve.

Og så gik det stærkt. Jan Gonz Jakobsen syntes den skulle renoveres. Alex var enig. Han var klar til at være med, og lade det foregå i hans garage. Jan tog kontakt til Kennet Bindzus. Han er pladesmed og var som ung med på flere ture i bussen. Kennet var frisk på at bruge lidt tid på istandsættelsen, og spurgte sin far Uffe Bindzus, der er pensioneret karetmager, og han ville være med til renoveringen.

Kan da godt hjælpe et par måneder
– Nej det gider jeg ikke, sagde Uffe, hvortil hans kone sagde, at det kunne han da godt. Og så så var Uffe med. Her er vi tilbage i 2018, og man regnede med at renoveringen nok ville tage et par måneder.

Sådan gik det ikke. Da man først gik i gang, viste det sig at bussens stand var dårligere end man troede, og skulle Uffe og Kennet være med, så skulle det gøres ordentligt. Og det må man sige at de har gjort. Der er næsten ikke den ting der ikke er skiftet ud. Ja, der er nu nærmest tale om en helt ny bus, hvor Uffe og Kennet har genopbygget mange ting helt fra bunden.

For kort siden blev bussen malet i dens gamle røde farve, og Uffe regner med at den er helt færdig, og klar til at komme ud at køre til sommer, eller senest til efteråret.

I bussen sad der en motor som man har renoveret, men for ikke så længe siden fandt man en anden motor, der nok er i bedre stand - så måske ender det med at det er den motor der bliver sat i bussen. Det er Tonny Damgaard med til at bestemme. Han er lastvognsmekaniker og er nu med i projekt veteranbus.

Sæderne står klar til at blive sat ind i bussen. De er nyrenoverede og har fået helt nyt betræk. Det er tapetserer Niels Jørgen Hansen sørget for. Nogle vil nok kalde ham møbelpolstrer, men den rette betegnelse er altså tapetserer. Og det er et flot arbejde han har udført - naturligvis frivilligt og helt ulønnet, som alle de andre.
Autolakerer Torben Hedegaard har lakeret bussen, mens selve lakken, og her taler man om rigtig mange tusinde kroner, er sponseret af en virksomhed der ikke ønsker sit navn frem.

Støtteforening
Jan Gonz Jakobsen er formand for Støtteforeningen „Veteranbussen - ud i det blå” mens Henrik Christensen er kaserer. Jan fortæller at man indtil nu har brugt omkring 300.000 kr. på renoveringsprojektet. De mange penge er kommet ind fra virksomheder, fonde, private og støttemedlemmer.

Hvis du vil vide hvordan man kan støtte projektet så søg på Facebook på gruppen “Veteranbussen - ud i det blå” eller kontakt formanden Jan Gonz Jakobsen på 6013 5104 eller janjakobsen1954@gmail.com

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Stor katteudstilling i Haslev i weekenden
- Tre lokale verdensmestre
- Kommunemesterskab afgjort
- Babysalmesang i kirken
- Pragtfuld Crazy Night
- Det er vildt sjovt...
- Og prisen gik til Faxe Madhus
- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst