Nu bæres lyset frem

Onsdag 15. december 2021 kl. 13:16

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Nu bæres lyset frem
Solveig Ståhl-Nielsen. Privat foto

Præstens klumme er denne gang skrevet af sognepræst Solveig Ståhl-Nielsen, Førslev

Præstens Klumme: Mandag den 13. december var det Luciadag. I løbet af et par generationer er traditionen blevet så udbredt, at der næppe er en skole, sognegård eller et plejehjem med respekt for sig selv, der ikke har Luciaarrangementer.

Det er en fin tradition her i adventstiden, hvor vi nyder enhver skik, der lyser op i vintermørket. Når der så også serveres lidt mundgodt, er det endnu bedre. Og mon ikke vi trænger til alt, hvad der kan lyse og glæde i denne mørke og usikre tid.

”Der findes kun to måder at leve livet på. Den ene er som om ingenting er et mirakel. Den anden er, som om alting er et mirakel.”

Sådan skal videnskabsmanden Albert Einstein have sagt en gang.

Historien og legenderne om Lucia rummer både det bedste og det værste om mennesker. Lucia og hendes mor var begge kristne og levede i Rom lige omkring år 300, en tid hvor det at være kristen var forbudt i en grad, så det indebar dødsstraf, hvis man blev opdaget.

Lucias far var død, og hendes mor forsøgte at sikre den unge piges fremtid ved at love hende bort til en romersk ung mand af god familie. Nu bliver Lucias mor syg. Så syg, at lægerne ingenting kan gøre og alt håb synes ude. Lucia foreslår, at de skal tage ud til den hellige Agates grav og tilbringe natten dér i bøn. Moren føjer sin datter, og næste morgen er miraklet sket: hun er rask. Men dertil kommer, at Lucia har oplevet et syn af Kristus.

Han er om natten kommet til hende og har sagt, at det er ham og ikke den romerske unge mand, hun skal gifte sig med. Og han har to bryllupsgaver til hende: et lys og en krone, sin egen tornekrone.

Lyset, fordi hun skulle være lys for andre, tornekronen fordi stor kærlighed også indebærer smerte. Lucia brugte resten af sit korte liv på at hjælpe fattige, syge og forfulgte, mange af dem kristne. Hun satte lys i en slags krone på sit hoved, for at have hænderne fri til at bære mad ned til kristne, der havde søgt tilflugt i underjordiske gange under Rom i håb om at overleve kejserens forfølgelser af dem.

Den unge romer blev så vred over Lucias livsvalg, at han meldte hende til myndighederne, som henrettede hende, fordi hun nægtede at frasige sig sin tro. Kærligheden til Kristus og til hendes medmennesker kostede hende livet.

Kirken står for nogle som indbegrebet af småborgerlighed og forløjethed. Men kirken er også den institution, der ned gennem århundrederne har insisteret på at være tilflugtssted for forfulgte, være et sted, hvor det er medmennesket, der tæller, hvor man måske ikke kan redde verden af en gang, men hvor man prøver at gøre godt på sit sted. Hvor man holder fast i troen på det gode.

Noget af det gode ved det gode er, at alle kan være med. Alle kan bidrage. Alle kan for deres eget vedkommende vælge, om de vil leve som om mirakler aldrig sker, eller som om miraklerne stadig kan ske. Valget er dit.

Glædelig adventstid!


© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
- Sensommer i gaden
- Vandretur på stier
- Tennishal bliver indviet
- Shubberne spiller
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst