Forventninger - for store og små

Fredag 10. december 2021 kl. 07:45

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Forventninger - for store og små
Ole Bjerglund Thomsen. Foto: Julie Fischer

Ole Bjerglund Thomsen skriver denne uges Præstens Klumme


Præstens Klumme: Forventningen er under pres. Den bliver nemlig pustet op. Ikke advents- eller julensforventning. Nej, men vores forventning til os selv og hinanden. Der er gået inflation i den.

Ikke fordi nogen vil forventningen det dårligt. Det er der ikke nogen, der vil. Der er bare alt for mange, der vil alt for meget.

Jeg vil det af mig selv.

Jeg vil det af andre.

Andre vil det af mig – og hvis nogen ikke stiller forventninger til mig, så er det også galt.

Problemet er de andre. De vil for meget. De er overambitiøse. De overfylder kalenderen, giver alt for mange løfter, kaster om sig med gode hensigter.

De skulle styre sig, skulle de - altså med forventningerne.

Vi burde - vi skulle...

Forventningen er som en stor ballon, der bare pustes mere og mere luft i. Ingen gør noget. Alle synger bare med på den samme sang, der siger: ”Vi burde, vi skulle, vi vil bestemt, vi kan også, vi udvider, vi forbedrer, vi optimerer…”. Og omkvædet lyder: ”Kan vi ikke gøre det lidt bedre?”.

Hvad gør vi med den overtrykspressede forventning?

Vi afstemmer den. Det er smart. Hvis den bare er afstemt, er der ingen, der har ret til at blive skuffede. Så kan man blive ved at puste luft i forventningen. Og hvis den eksploderer, og nogen bliver skuffede, så siger man bare, at de ikke har ret til det, for forventningen var afstemt.

Selvransagelse

Det er advent. Forventningens tid. Håbets tid. Men også selvransagelsens tid. Måske har vi brug for at give vore forventninger et eftersyn. Lade nogle af dem punktere eller justere. Især alle dem, der handler om, hvor meget andre og vi selv skal levere, hvor meget vi skal være, og hvad vi skal præstere. Punktere forventningen, lade illusionerne ligge.

- Og derfra begynde forfra, med at rette vore forventninger et andet sted hen. Mod alt det, der kommer til os, uden at vi selv er herre over det.

Advent er forventningens tid. Forventningen om Ham, der skal komme. Forventningen om nådens tid. Guds virkelighed. At alt er os givet. At alt er os tilgivet. At alt stadig kan ske.

Kunne vi måske lade os aflaste ved at forvente lidt mindre af os selv? Kunne vi lade nogle af alle forventningsafstemningerne ligge, hvis de i virkeligheden bare er en teknik til at at tage førergreb på den anden og situationen? Og kunne vi give os hen i tillid ved at forvente mere af Gud. Hvad Gud vil, lader sig ikke forventningsafstemme. Det kommer bare. Livet kommer bare.

Mærk lettelsen og aflastningen! Hør ordene om kvisten, der skyder fra den golde stub. Se billedet af en tid, hvor lammet trygt kan bo sammen med ulven. Lyt til fortællingen om barnet, der fødes.

Det er forventning, forhåbning, tømt for menneskelig selvoppustelighed, men trygt deponeret hos Ham, der kommer til os.

Fortsat god advent og forventningstid!

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
- Sensommer i gaden
- Vandretur på stier
- Tennishal bliver indviet
- Shubberne spiller
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst