Kulturhøjskole - fem dage - fem emner

Torsdag 23. september 2021 kl. 10:34

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Kulturhøjskole  - fem dage - fem emner
Hør om det danske hospitalsskib Jutlandia

Kulturhøjskole  - fem dage - fem emner
Uwe Lindholdt indleder Kulturhøjskolen med foredrag om Grønland, nordboere og klima. Privatfoto
FOF inviterer til Kulturhøjskole over fem tirsdage. Et hyggeligt fællesskab hvor man møder foredragsholdere der fører deltagerne rundt om mange facetter i tilværelsen.

Kulturhøjskolen foregår på biblioteket i Haslev. Hver gang mødes man kl. 9.30 til morgenkaffe og brød samt morgensang, hvor Anna Nielsen spiller til. Herefter, og frem til kl. 12 er der foredrag.

Klima
Første højskoledag er tirsdag den 5. oktober. Her holder Uwe Lindholdt foredrag om „Nordboere, klimaændringer i Arktis og Grønlands natur”.

Grønland, verdens største ø, har oplevet tre eskimoiske og en nordisk indvandring, og med den sidste blev Grønland herpå en del af det norske og senere dansk-norske rige. Men hvorfor forsvandt Nordboerne? Var det klimaændringer, sygdomme, konflikter med eskimoerne eller udvandrede de bare til sidst?

Jutlandia
Tirsdag den 19. oktober handler det om Jutlandia - det danske hospitalsskib der var ladet med håb.

Forfatter Søren Flott fortæller om de mere end 600 frivillige danskere, der rejste med skibet for at hjælpe ofrene i Koreakrigen.
Det er historien om det berømte Røde Kors-malede skib, der blev sendt af sted på trods af politikernes modvilje, men senere blev et symbol på dansk medmenneskelighed og på Danmarks udenrigspolitik under den kolde krig.

At være fri
Den 2. november er emnet „Du lærer mig at være fri” ved Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt. Et foredrag om forfatteren Selma Lagerlöfs liv og kærlighed.

Selma Lagerlöf var en foregangskvinde. Hun ville være en berømt forfatter, og det blev hun. I 1909 fik hun Nobelprisen i Litteratur, og hendes bøger er blevet oversat til 60 sprog. Hun ville have en uddannelse, og det fik hun - mod sin fars ønske.

Hun levede i en tid, hvor de traditionelle kønsroller kom til debat, og man begyndte at tale om hetero- og homoseksualitet. Hun klippede sit hår kort og kæmpede for kvindesagen og kvinders valgret. Hun styrede selv sit liv, blev økonomisk uafhængig og levede frem til sin død i 1940 sammen med kvinder.

Unge gamle/gamle unge
Tirsdag den 9. november lyder spørgsmålet: „Er vi de unge gamle eller de gamle unge?”. Skuespiller Agnethe Bjørn og pianist Lisbeth Sylvest byder på en musikalsk stund om det at blive gammel, men ikke at have lyst til at være gammel.

Elvis
Kulturhøjskolen slutter med et foredrag om Elvis Presley ved Stig Ulrichsen. Det er den 30. november. Elvis Presley var kongen af Rock’n Roll, og en levende legende. Men hvordan var manden bag myten?

Stig Ulrichsen fortæller om rockkongen, og anekdoter som ikke har været fortalt før. Anekdoter som Elvis nærmeste venner og familie har fortalt til Stig og som han nu deler med tilhørerne.

Tilmelding og andre oplysninger: www.fof.dk/sydoest.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Byrådet indleder med gudstjeneste
- Priserne holdes i ro
- Madklub for mænd klar til ny omgang
- Slutspurt i jubilæumsfond
- Faxe Kalk betaler unge sejleres kontingent
- Maries Festival Band spiller i Karise
- Vraa, Kold og Jutlandia
- Mød folkene bag Skelettet på slottet
- Kamp, kærlighed og Don Quixote
- Haslevs fjernvarme bliver ikke dyrere
- Kørte omkring med knive
- Foredrag der sætter tanker i gang
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst