Går en tur og ta’r en snak med greven og Stauning

Onsdag 21. juli 2021 kl. 11:44

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

På tur med Torkild: Autobordet var på plads i Morrissen. Kaffen var lavet, et par basser var indkøbt i Brugsen i Faxe Ladeplads - og så var det af sted for at hente Tanja Larsson i sit hjem i kanten af Vemmetoftes store skove ved Faxe Ladeplads.

På tur med Torkild: Tanja Larsson havde nemlig taget mod invitationen til en tur i redaktørens Morris Minor Traveller fra 1960 - og som Faxe-kredsens første folketingsmedlem siden Thorvald Stauning, måtte det være passende, at invitere Tanja Larsson „På tur med Torkild”.

Vejret var ikke godt. Det regnede, men alligevel blev det en hyggelig tur. Fra Tanja Larssons hjem kørte vi af små veje mod Bregentved - en vej hun ofte kører når hun har været på Christiansborg - bare i den modsatte retning...

- Jeg drejer af motorvejen, så jeg kan køre ad de små veje. Her er så smukt på vores egn. Jeg nyder naturen. Den får mig helt ned i gear, efter en lang dag fyldt med møder, fortæller Tanja Larsson.

Genopdaget naturen
Og netop naturen betyder meget for Tanja. Ikke mindst naturen i Faxe kommune, der kan byde på alt. Skovene, strandene og det kuperede landskab.

- Jeg tror mange har „genopdaget” naturen, og hvor meget det betyder for os, her under corona-pandemien. Jeg nyder i hvert fald at gå ture med Louis, og få tankerne på plads, siger Tanja Larsson - og Louis, det er hendes lille søde hund.

Men pandemien har nok også fået os til at tænke på hvad rigdom er. Hvad er det der betyder noget for os - er det et nyt køkken, en ny bil, eller er det nærvær og tid til hinanden, spørger Tanja.

Moltke og Stauning
Gennem de små veje er vi nået frem til Bregentved som er første sted vi gør holdt. Det er der to grunde til.

Den ene grund er at da Tanja Larsson gik i Terslev Børnehave - hun er født på Haslev Sygehus den 7. juli 1977 og boede sine første år tæt på Terslev - blev hele børnehaven inviteret indenfor på Bregentved.

- Det gjorde et stort indtryk på mig. Tænk at man kunne bo i så stort et hus, have så stor en have - og en kæmpestor swimmingpool, og at det så var selveste grevinden, en rigtig sød dame, der viste os rundt, gjorde det meget større, fortæller Tanja.

Men der er endnu en grund til at første stop skulle være ved Bregentved. For her inde i den store park er der en statue af Adam Wilhelm Moltke - Danmarks første statsminister efter indførelsen af Grundloven i 1849 - og en af hovedmændene bag grundloven. Den grundlov der har været med til at skabe det Danmark vi kender den dag i dag.

Men han er ikke den eneste her fra egnen, der har haft stor betydning for Danmark. Den anden er Thorvald Stauning, der første gang han kom i Folketingen, stillede op i Faxe-kredsen. Det var i 1906. Stauning var statsminister fra 1924-1926 og 1929-1942.

- Og de to tager jeg ofte en snak med. Det kan være i Bregentveds park, i skoven lige hvor jeg bor, eller på stranden i Faxe Ladeplads. Når jeg skal være med til at tage nogle store beslutninger, så er det godt at få „en snak” med de to, der har haft så stor en betydning for landet, siger Tanja Larsson med et glimt i øjet.

For det er jo ikke sådan, at hun går rundt og snakker med et par fyre der er døde for mange år siden - men hun tænker på hvad det var der drev Moltke og Stauning. Hvad ville de for vores land? Hvorfor gjorde de det? Hvilke afsagn måtte de lide, for den sag de kæmpede for?

Gøre en forskel
Og det giver så anledning til en snak om hvorfor Tanja Larsson gik ind i politik. Først stillede hun op til byrådsvalget - og blev valgt. Og kort efter blev hun folketingskandidat i Faxe-kredsen. En kreds der altså ikke har givet valg siden Stauning.

- Da jeg blev aktiv i politik var det fordi jeg syntes, at alt for meget var lukket ned på Stevns og i Faxe kommune. Alt for meget blev flyttet til de store byer, og det ville jeg gerne være med til at ændre på, siger Tanja.

Derfor er hun også rigtig glad for at den nuværende regering, vil gøre mere for de mindre samfund. At Danmark skal være i balance - og ikke mindst glæder det hende at Østbanen er reddet.

Udadtil er det ikke Tanja Larsson man har hørt mest til, når det gælder redning af Østbanen. Hun har arbejdet på de indre linjer, overfor både finansministeren og trafikministeren. Den indsats, og andre gode folketingsmedlemmers kamp, har båret frugt. Østbanen får nye skinner.

Vi er her for hinanden
Den lille Morris har bevæget sig fra Bregentved til Sibirien ved Faxe Ladeplads. Endnu et sted der betyder meget for Tanja Larsson. Det er her bøgen spejler sin top i bølgen blå. Et fantastisk smukt sted.

Autobordet bliver slået op, og selv om det regner lidt, bliver der drukket kaffe og te og spist en basse. Et par mennesker kommer forbi. De vil også ud at nyde Sibirien - og har sikkert undret sig over de to mennesker der sad i regnen og drak kaffe.

Tanja Larsson har taget sin egen kop med. På den står der „Fabulous Friend”. Den har hun fået af sin nabo, og deres venskab begyndte på en lidt sjov måde. Naboen har en hunhund. Tanja en hanhund, og da den fandt ud af at naboens hund var i løbetid, stak den af - Louis ville ud og hygge sig lidt...

Naboen blev ikke sur. Hun og Tanja faldt i snak, og et varmt venskab udviklede sig hurtigt. Et venskab hvor man kan tale om alt - og så en dag gav hun Tanja kruset med påskriften „Fabulous Friend” - men det burde nok have været mig, der gav min nabo sådan et krus - for hun er en fantastisk ven, siger Tanja.

Når hun har lange arbejdsdage, så smutter naboen lige ned og henter Louis så han kan komme med på en gåtur, og ofte bliver han hos naboen til Tanja kommer hjem.

- Jeg synes det er så karakteristisk for vores egn. Her hjælper vi hinanden, når der er behov for det. Vi bekymrer os for hinanden. Vi er her for hinanden. Derfor flyttede jeg tilbage, efter mange år i udlandet og i København, fortæller Tanja Larsson.

Og så er kaffen drukket og bassen spist - og der er blevet sludret lidt med en mand og hans hund. Turen går tilbage til Tanjas hjem. Den gamle Morris klarede hele turen uden problemer - og er klar til næste „På tur med Torkild”.

Efterskrift
Turen med Torkild blev lavet inden Tanja Larsson kom på forsiden af Ekstra Bladet, fordi hun i strid med reglerne i en andelsboligforening, hvor hun ejer en lejlighed, har fremlejet denne, uden bestyrelsens godkendelse. Dette skete da Tanja Larsson flyttede til Faxe Ladeplads i 2016. Hun har meddelt at lejligheden nu sættes til salg.


Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
- Sensommer i gaden
- Vandretur på stier
- Tennishal bliver indviet
- Shubberne spiller
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst