Tag på spændende indkøbstur med oldemor

Lørdag 10. juli 2021 kl. 13:17

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Erik Achen og Alexander Ysbæk-Nielsen får en snak om Faxe Ladeplads i gamle dage. Foto: Torkild Svane Kraft

Indkøbstur med Oldemor: Jeg kan godt huske da der var benzintank, og jeg har også hørt om den forretning der, men de andre vidste jeg ikke noget om, men min farmor kommer lige om lidt, og vi har aftalt, at vi skal gå en tur, og så vil hun fortælle om de gamle forretninger.

Haslev-Faxe Posten var til indvielse af det store projekt „Indkøbstur med oldemor” der blev åbnet i Faxe Ladeplads i dag - og her fangede vi lige en samtale mellem Erik Achen og Alexander Ysbæk-Nielsen, mens de stod og så på et af de gamle, og meget forstørrede, billeder fra Faxe Ladeplads i gamle dage.

Erik er 93 år gammel. Han har været aktiv i Lokalhistorisk Arkiv i mange år. Han bor nu i København men har sommerhus i området. Alexander er 27 år gammel, læser psykologi på Københavns Universitet. Han er lige flyttet tilbage til fødebyen Faxe Ladeplads, efter nogle år i København.

Deres snak om Ladepladsen, viser nok meget godt hvad denne meget specielle udstilling kan - nemlig skabe relationer på tværs af generationer.

Ideen til „Indkøbstur med oldemor” tog sin begyndelse for et par år siden. Det var Naja og Berthel Moltved og Mette Andersen, der fik ideen - og med midler fra Erhvervsstyrelsen og Faxe Kommune, kunne projektet sættes i gang.

Rundt om i byen er der opsat kæmpestore plakater, der viser hvad der var en gang, og går man rundt i byen, kan man se nogle små plakater på mange bygninger. Disse plakater indeholder en QR-kode som man kan scanne - og så kan man høre historien om den forretning der en gang lå i huset.

Historierne fortælles af de to „oldemødre” Erna og Marianne, men mange andre har bidraget med vigtig viden om de forretninger der lå i Faxe Ladeplads - ikke mindst Alice Aasbjerg.

De store plakater man ser rundt om i byen er skabt af Anton Vinter. De er en blanding af gamle fotografier og kunst - og farverne han benytter er i vid udstrækning rød og blå. Rød fordi der er mange røde huse - og blå på grund af vandet.

Anton Vinter bor ikke i Faxe Ladeplads, men han sagde, at nogle gange er det godt at få folk udefra til at se på en by - som borger i en by kan man nemlig meget nemt overse byens kvaliteter...

Barndommens gade
Formanden for Plan- og kulturudvalget, René Tuekær, fik æren af at klippe den røde snor og erklære „indkøbstur med oldemor” for åben - men inden da, tog han de mange fremmødte med på en tur fra hans egen barndom.

René Tuekær er nemlig født og opvokset i Faxe Ladeplads. På Hovedgaden 55.

Inden indvielsen tog han et smut til Faxe Ladeplads for at genopfriske hukommelsen. Han ville ikke søge på nettet, men forsøge at genoplive minderne, ved at gå en tur i byen.

Og selv om René Tuekær begrænsede sig til de forretninger der lå lige omkring Hovedgaden 55, så var der rigtig mange at fortælle om. I dag kan man undre sig over, at der lå så mange forretninger på så lille et område, men det gjorde der altså - og han ramte plet, kunne man forstå på de mange ældre borgere der var tilstede ved indvielsen af „Indkøbstur med oldemor”.

Selv om regnen silede ned, var mange mennesker mødt op, og avisens udsendte tjekkede om QR-koderne nu også virkede. Det gjorde de, og man hørte nogle spændende historier. Det kan varmt anbefales at man tager til Faxe Ladeplads og går på indkøbstur med oldemor...

Hele projektet er kommet op at stå i et samarbejde mellem Faxe Ladeplads Borger- og Erhvervsforening, Liv i Ladepladsen, og undergruppen Feriens By.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
- Sensommer i gaden
- Vandretur på stier
- Tennishal bliver indviet
- Shubberne spiller
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst