Tag på indkøbstur med oldemor hele sommeren

Onsdag 7. juli 2021 kl. 09:45

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Tag på indkøbstur med oldemor hele sommeren
Oldemødrene Erna og Marianne, som du kan høre fortælle om Faxe Ladeplads, lytter til Anton Vinther foran en af de facader der bliver udsmykket. Foto: Bertel Moltved

Tag på indkøbstur med oldemor hele sommeren
Plakat udført af Anton Vinther
Faxe Ladeplads: På lørdag kl. 10.00 åbner en meget speciel udstilling i Faxe Ladeplads. „Indkøbstur med Oldemor” - en udstilling der inddrager hele byen med facadeudstillinger og levende lydhistorier.

„Indkøbstur med Oldemor” åbnes af formanden for kulturudvalget, René Tuekær på pladsen foran SuperBrugsen - og så fortsætter den indtil Kulturnatten den 3. september.

Gennem hele formiddagen den 10. juli går skuespillere fra Haslev Amatør Teater omkring i byen udklædt som Oldemor med en kurvfuld af indkøb og godter til børn og voksne.

Ved åbningen vil Borger- og Erhvervsforeningens salgsvogn være til stede med salg af øl, vand og pølser. Byens nye isbar, Proviant Isbar, sælger de nostalgiske Muslinge-is sådan som de blev lavet, da Oldemor var barn.

Udstillingens indhold
Udstillingen er et samarbejdsprojekt mellem Liv i Ladepladsen, Faxe Ladeplads Borger & Erhvervsforening samt Faxe Kommune.

I sommerferien 2021, ja helt frem til først i september, bliver centrum af Faxe Ladeplads omdannet til et udendørs udstillingsrum, hvor man fortæller om Faxe Ladeplads som handelsby på Oldemors tid.

Med store billeder på facaderne langs Hovedgaden, ophængninger inde i de nuværende butikker og med lydhistorier - genkalder man minder fra dengang Faxe Ladeplads havde over 40 butikker - blandt andet en filial af Magasin du Nord, en fornem hatteforretning, flere barberer og en slagterbutik med eget slagteri.

Lydhistorierne fortæller om de mange butikker, som fandtes engang og lægger også ord til facade-udsmykningerne. Lydhistorierne er produceret af NotabeneKultur på baggrund af interview med borgere, der selv har oplevet de mange butikker.

Facadeudsmykningerne er et mix af kulturhistoriske fotografier, nye tegninger og collager. Facadeudsmykningerne er skabt af grafisk designer og billedkunstner Anton Vinther på baggrund af gamle historiske fotografier, som Liv i Ladepladsens arbejdsgruppe Feriens By har skaffet fra arkiver og private samlinger.

Baggrund for projektet
Nærbutikkerne har det svært i de små byer på landet. I Faxe Ladeplads er man dog så heldige, at de stadig har nogle tilbage. To store dagligvarebutikker og enkelte specialbutikker. Men de har det svært, især de små.

I et nyt konkret samarbejde mellem Liv i Ladepladsen, Faxe Ladeplads Borger og Erhvervsforening og Faxe Kommune undersøger man, hvordan man kan hjælpes med at holde liv i nærbutikkerne og give byen et attraktivt ry, så flere får mod på at starte forretning i byen.

- Som et konkret projekt undersøger vi i 2021, om kulturhistorisk branding kan understøtte vore nærbutikkers overlevelse. Derfor genskaber vi i 2021 Faxe Ladeplads historiske handelscentrum med historiefortælling og med billeder på Hovedgaden og inde i butikkerne, fortæller Naja Kløve Moltved.

Udstillingen er støttet af Erhvervsstyrelsens Forsøgspulje og Faxe Kommunes Kulturpulje.

Læs mere på www.liviladepladsen.dk eller på facebook@feriensby

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
- Sensommer i gaden
- Vandretur på stier
- Tennishal bliver indviet
- Shubberne spiller
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst