Royal Unibrew på vej til at blive CO2-neutral

Fredag 25. juni 2021 kl. 15:05

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Erhvervsminister Simon Kollerup (nærmest) og adm. dir. i Royal Unibrew Lars Jensen hamrede, med hjælp af en maskine den første af 60.000 pæle i jorden. Foto: Torkild Svane Kraft

Faxe: Fredag hamrede erhvervsminister Simon Kollerup den første, af 50-60.000 pæle i jorden, til Royal Unibrews kæmpe store solcelleanlæg. Det bliver Nordens største solcelleanlæg en virksomhed bygger til eget forbrug - eller meget tæt på Nordens største.

Når anlægget står færdigt sidst på året vil det kunne producere 14.500 MWh om året - og for at sætte det tal i perspektiv, svarer det til 3.500 parcelhuses årlige forbrug - og hvad bryggeriet angår, så svarer det til 60% af deres elforbrug.

- Vi ville gerne have bygget det endnu større, så vi kunne være 100% selvforsynende, for vores målsætning er at være helt CO2-nautrale i 2025, siger Royal Unibrews administrerende direktør Lars Jensen.

Men hvorfor bygger Royal Unibrew så ikke et større anlæg? Det skyldes de regler der er på området, fortæller Lars Jensen.

Nogle gange producerer anlægget mere strøm end man har brug for - og så sælger man strømmen. Andre gange producerer anlægget mindre end der er behov for - og så må man købe strøm.

Og som reglerne er nu, skal der betales diverse afgifter ved køb og salg, også selv om resultatet i sidste ende går i nul.


Myndighederne har godt af at blive presset
Citat: Simon Kollerup


Lars Jensen fortæller også at planlægningen af solcelleanlægget har været to år undervejs. Det er alt for lang tid, mener han - og den lange tid skyldes ikke bryggeriets smøleri eller Energi Innovation, der skal stå for opførelsen. Det skyldes knudrede regler og en ikke så hurtig sagsbehandling hos myndighederne.

Og nogle af de ting talte Royal Unibrew med erhvervsminister Simon Kollerup om, da han besøgte Faxe.

- Myndighederne har godt af at blive presset af erhvervslivet. Jeg synes det er en solstrålehistorie at Royal Unibrew bygger dette anlæg, og jeg vil se på om ikke det hele ikke kan gøres mere hensigtsmæssigt, sagde Simon Kollerup.

Det store solcelleanlæg opføres på marken mellem Jem&Fix og Køgevej. Solcellepanelerne bygges som et hustag - altså et omvendt V, for at sikre så høj en produktion af el som muligt.

Omkring anlægget kommer der en mindre jordvold, ligesom der plantes læhegn, så anlægget ikke kan ses fra hverken Køgevej eller Faxe Allé.

Selve solcelleanlægget koster i omegnen af 40 millioner kroner. Dertil skal lægges køb af jord, så den samlede pris løber op i nærheden af 70 millioner.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
- Sensommer i gaden
- Vandretur på stier
- Tennishal bliver indviet
- Shubberne spiller
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst