Færre overløb af spildevand i fremtiden

Tirsdag 29. juni 2021 kl. 11:17

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Færre overløb af spildevand i fremtiden
Overløb set fra oven. Illustration: Faxe Forsyning

Færre overløb af spildevand i fremtiden
Overløb set „indefra”. Illustration: Faxe Forsyning
Spildevand: Overløb fra kloaksystemet skal ske så sjældent som muligt og gøre så lidt skade som muligt. Det er målet for Faxe Forsyning.

- Overløb sker kun ved kraftige regnskyl, og det meste af overløbet er regnvand. Men der er lidt spildevand i, og det arbejder vi på at minimere og på lang sigt helt undgå, siger Timm Bochdam der er Plan- og Projektchef i Faxe Forsyning.

Ny film om overløb
I en ny film forklarer Faxe Forsyning hele historien bag overløb: Hvorfor de er anlagt, hvordan de fungerer, og hvordan man kan undgå overløb i fremtiden. Filmen ligger på Faxe Forsynings hjemmeside - og du kan se den her:

Artiklen fortsætter under videoen- Der har været offentlig debat om overløb, og med filmen ønsker vi at oplyse om baggrunden for etablering af overløb i Danmark, samt hvordan der arbejdes med at minimere problemet. I filmen lægger vi fakta frem og fortæller om arbejdet med at begrænse overløb, forklarer Timm Bochdam.

Filmen varer 4,30 minutter, og den er produceret i samarbejde med 14 andre forsyningsselskaber, som også vil minimere deres overløb.

I brug ved kraftige regnskyl
Overløb er en slags sikkerhedsventil i de kloakrør, der både har regnvand og spildevand. Når det regner meget kraftigt, kommer der mere vand i kloakken, end der er plads til.

Overløbsbygværk sikrer, at en mindre del af dette vand løber over under kontrollerede former. Alternativet kan være, at vandet presser sig op gennem kloakdæksler eller oversvømmer kældre i lavtliggende områder.

Det vand, som løber over og videre ud i et vandløb, er regnvand blandet med lidt spildevand. Fast materiale i spildevandet bliver samlet op i en rist, så der flyder hverken toiletpapir eller „pøller” rundt efter et overløb.

Et ekstra rør til regnvand
Faxe Forsyning er i gang med at separatkloakere mange områder. Der er de senere år udført kloaksepareringsprojekter både i Haslev, Faxe Ladeplads, Karise og Dalby.

Det betyder, at Faxe Forsyning har ét rør til regnvand og ét til spildevand. Jo flere steder, det bliver gennemført, jo færre overløb vil der være. Det vil tage adskillige år og koste mange millioner kroner at lægge to rør overalt. I mellemtiden arbejder Faxe Forsyning løbende på at styre spildevandet, så overløb sker så sjældent som muligt.

Overløb i Faxe Forsyning
Faxe Forsyning har 34 overløb til vandmiljøet fra fælleskloakken og seks overløb i forbindelse med deres renseanlæg.

I de senere år er det, som et resultat af de gennemførte kloaksepareringsprojekter, lykkes at nedlægge tre overløb fra fælleskloakken.

I 2020 blev der under regnskyl beregningsmæssigt udledt ca. 350.000 kubikmeter regn- og spildevand som overløb til vandmiljøet. Det svarer til ca. 7% af den samlede mængde vand, der bliver renset på renseanlæggene i Faxe Forsyning.

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
- Sensommer i gaden
- Vandretur på stier
- Tennishal bliver indviet
- Shubberne spiller
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst