Fossiler langs stranden - ny bog af Jesper Milàn

Tirsdag 29. juni 2021 kl. 10:43

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Fossiler langs stranden - ny bog af Jesper Milàn
Jesper Milàn har skrevet bogen om hvad du kan finde på stranden. Arkivfoto

Fossiler langs stranden - ny bog af Jesper Milàn
„Fossiler langs stranden” er skrevet af Jesper Milàn og illustreret af Lykke Bianca
Geomuseum Faxe: Mellem sten og opskyl på stranden, kan der pludselig dukke en lille skat op - et ravstykke, et forstenet søpindsvin, et vættelys, eller, hvis man er meget heldig, en forstenet tand fra en haj.

Altså fossiler af dyr der levede på jorden for mange millioner år siden, og som man kan finde de fossile rester af på strandene rund omkring i Danmark.

Men hvad er det egentligt for nogle dyr man finder fossiler af på danske strande?

Bogen „Fossiler langs stranden” fokuserer på de helt almindelige typer af fossiler man kan finde, og viser dem som de i langt de fleste tilfælde ser ud, slidte, uperfekte og ikke altid intakte. Men ikke desto mindre er de stadig vidnesbyrd om en spændende fortid og gemmer altid på en god historie.

Med vellignende tegninger af dyrene, som de så ud, da de var levende, samt en række fotos og forklarende tegninger af fossiler, som man typisk finder dem, er der en god mulighed for at se, hvilket fortidigt dyr eller plante, man har fundet. Bogen er uundværlig for den, der gerne vil identificere de fossile skatte langs stranden.

Der er også en beskrivelse af en række af de bedste fossillokaliteter rundt omkring i landet, både langs kysten og i råstofgrave.

Bogen er skrevet af Jesper Milàn, museumsinspektør ved Geomuseum Faxe, og illustrator Lykke Bianca fra Rødvig har tegnet alle de smukke tegninger. Der udgives også en plakat i A2 og A4 med fossiler samt kunstprint af udvalgte tegninger fra bogen.

Jesper Milàn udtaler:
- Som museumsinspektør på Geomuseum Faxe får jeg hver uge henvendelser fra folk der har gjort spændende fund af fossiler langs stranden, som de gerne vil have hjælp til at sætte navn på, og gerne en lille historie om hvilken slags dyr det er de har fundet fossilerne af. Derfor havde jeg i lang tid puslet med tanken om at skrive en bog der viste alle de almindelige fossiler man kunne finde på stranden, i den stand som de ser ud når man finder dem, og ikke kun smukke flot præparerede eksemplarer.

- Bogen skulle også på en let tilgængelig måde fortælle om de forskellige dyr og hvordan de levede. Så da forlaget Koustrup henvendte sig til mig med ideen, slog jeg straks til. Endnu bedre blev det, da jeg fik at vide at de havde fået Lykke Bianca fra Rødvig til at lave illustrationer til bogen, da jeg længe havde beundret hendes tegnestil og sans for at få alle detaljer rigtige. Jeg håber denne bog vil inspirere rigtig mange til at gå på fossiljagt i det danske land hen over sommeren, slutter Jesper Milàn.


© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Naomi er ny museumsinspektør
- Pragtfuldt rotræf i Faxe Ladeplads
- Kultursalonerne er klar
- Stor musik i kirken
- Venner gennem 70 år
- Gods har købt havnen
- Ny affaldsordning i Faxe Kommune
- Ny ledelse i Haslev Y’s Men’s Club
- Sensommer i gaden
- Vandretur på stier
- Tennishal bliver indviet
- Shubberne spiller
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst