Carsten Niss finder nye arter i Faxe Kalkbrud

Onsdag 16. juni 2021 kl. 15:21

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Carsten Niss (th) har fundet de to nye arter. I baggrunden museumsinspektør Jesper Milán. Foto: Torkild Svane Kraft

Faxe Kalkbrud: Skoletjenesteleder Carsten Niss, fra Østsjællands Museum, har i forbindelse med sit arbejde gjort to virkelig spændende fund.

Nemlig ikke mindre end fossilerne af to nye arter af søstjerner der aldrig før er kendt fra kalken i Faxe Kalkbrud. De fornemme fund er netop blevet erklæret for Danekræ (Geologiske fund af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi) ved det seneste møde i Danekræudvalget den 27. maj hvor 27 spændende fund fra hele landet blev vurderet.

Det var egentligt lidt af et tilfælde at fundene i det hele taget blev gjort. Skoletjenesten på Geomuseum Faxe har for nylig indkøbt en række mikroskoper til undersøgelse af mindre stykker kalk fra Faxe Kalkbrud.

Carsten Niss, der leder skoletjenesten og har fundet de omtalte fossiler, fortæller:

- Det hele startede med at vi begyndte at arbejde med mikroskoper i skoletjenesten. Da jeg skulle øve mig i at bruge de nye apparater, fandt jeg flere ting som jeg ikke var sikker på hvad var.

Efter selv at have forsøgt sig med at identificere de nye fund, tog Carsten dem med til Museumsinspektør Jesper Milàn, og Sten Lennart Jakobsen der ved hjælp fra en hollandsk ekspert i fossile søstjerner kunne bekræfte at der var tale om to nye arter af søstjerner der ikke tidligere var kendt fra Faxe kalkbrud, og fundene blev indstillet til Danekræ vurdering.

Carsten Niss havde fundet en del eksemplarer af hver af de nye arter, hvilket underbygger at disse nye arter har været talrige i det hav, der dækkede Danmark for 63 mio år siden.

Det er et virkelig spændende stykke arbejde Carsten har gjort der

Museumsinspektør for Geomuseum Faxe Jesper Milàn er begejstret for de nye fund:

- Det er et virkelig spændende stykke arbejde Carsten har gjort der. At man ved at bevæbne sig med et mikroskop og en god portion tålmodighed kan finde to nye arter af søstjerner giver håb om at der gemmer sig endnu flere nye og uopdagede fossile arter i kalkbruddet.

- Jeg glæder mig til at følge Carstens arbejde med at undersøge kalken gennem mikroskop og se hvad der dukker op af nye spændende ting. Det giver en masse ny viden jeg skal have indkorporeret i den nye store udstilling om fossilerne fra Faxe Kalkbrud der skal åbne på Geomuseum Faxe i 2022, siger Jesper Milán.

Carsten tilføjer at disse nye fund selvfølgelig får indflydelse på de nye forløb i skoletjenesten.

- Jeg er ved at udvikle nye forløb til næste års skoletjeneste og der kommer helt sikkert arbejde med mikroskoperne ind i det, fortæller Carsten Niss, der også nævner at man overvejer at inddrage offentligheden i at gennemse større mængder af kalk, for at finde de små fossiler, der gemmer sig i den.

- Det er meget sjældent at der findes nye arter af store fossiler, men med mikroskop kan man finde mange nye ting, konstaterer han.
Foreløbig opfordrer Geomuseum Faxe de lokale til at gå på jagt i Faxe Kalkbrud - eventuelt med en guide - for at hjælpe med at gøre nye fund i de store mængder kalk.

tor

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Fem murere udvises efter kontrolaktion i Haslev
- Tak til hjemmeplejen
- Dukkede op i lejlighed og krævede penge
- Politiet advarer ældre borgere
- Fandt større mængde amfetamin i fryser
- Kvinde franarret penge
- Går en tur og ta’r en snak med greven og Stauning
- Padle Boards er skyld i mange redningsaktioner
- Så er der igen Rivierafest i Faxe Ladeplads
- Intet kørekort, påvirket af hash og skunk i bilen
- To butikstyve anholdt i Haslev
- Husmødre på sommertur til forsorgsmuseet i Svendborg
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst