Økonomisk forvaltningskaos

Torsdag 10. juni 2021 kl. 10:23

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Økonomisk forvaltningskaos
Lars Folmann
Indlæg af:
Lars Folmann,
Byrådsmedlem for
Dansk Folkeparti i Faxe


For nøjagtig ét år siden lykkedes det mig at overbevise mine politiske kolleger i byrådet, at budgettet i Faxe kommune ikke blev lagt i henhold til intentionen i budgetloven og de faser der her beskrives.

Dette betød at der af uvisse årsager, blev arbejdet med et såkaldt „serviceloft” der gjorde, at selvom der var økonomi til stede, kunne man ikke bruge disse penge på grund af denne „udgiftsramme”, som den også blev benævnt.

Til at begynde med, var der ingen der ville lytte til mig eller bryde med den selvpåførte ramme og det var først da medarbejderne tilkendegav, at de gerne ville „udfordre” systemet og følge „Lars Folmanns forslag” at der kom skred i tingene. Det endte med at vi i enighed sendte borgmesteren til budgetmøde i kommunernes landsforening (KL), med et budget der var 60 mio. kr. højere end det budget med „serviceloft” som ledelsen i kommunen havde fremlagt til os for 2021.

Dette „sprængte” budget gik igennem forhandlingerne i KL „uden nogen løftede et øjenbryn”, kunne en glad borgmester senere meddele mig og resten af kommunen.

Nu står vi så her ét år senere og i stedet for et solidt udgangspunkt i budgetprocessen, står vi med håret i postkassen og røven i vandskorpen.

På grund af elementære fejl i grundlaget for budget 2021, altså selve forudsætningen for at byrådet kan lægge et budget der er retvisende, står vi nu med et underskud i år på mindst 44 mio. kr. og dette underskud er således „automatisk” medtaget i overslagsårene frem til 2024.

Som det fremgår af medierne, er der aftalt en fratrædelse med økonomichefen som øjeblikkeligt har forladt sin stilling. Denne har senere udtalt til pressen „Jeg syntes ikke, man kan slutte, at det er én person, der har ansvaret”.

I diverse sagsfremstillinger er der blevet lagt til grund, at det skulle være underfinansiering af „covid-19 hjælpepakker” der skulle være årsag til „budgetoverskridelsen” hvilket efterfølgende har vist sig at være urigtig. Så min bekymring er nu, hvor mange i ledelse har været vidende om tingens rette sammenhæng og hvem har fundet på den „alternative historie” om årsag til overskridelsen, som blev oplyst til udvalg og byråd?

Det er hele vejen igennem en trist og speget sag og jeg vil arbejde for at underskuddet dækkes af kommunekassen i år og ikke på besparelser i servicen til kommunens borgere og så snart vi kender vores indkomst for de kommende år, må vi genåbne disse års budgetter og få dem tilpasset til virkeligheden og tegnebogen.

Jeg vil arbejde for at vi får den fulde sandhed frem i dagens lys og jeg vil anbefale medarbejdere eller andre der ligger inden med viden, der ikke allerede er kommet frem, at anvende whistleblower-ordningen eller kontakte mig direkte og med fuld anonymitet.
Jeg ser frem til budgetforhandlingerne for 2022, som starter op med temadrøftelse torsdag d. 17. juni 2021.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Kapacitetsudfordringer på børneområdet
- Lokalløn
- Haslev Efterskole og Håndværkerhøjskolen
- Ros til Mikkel Dam
- Det nærmer sig
- Hvad er byrådets beslutninger værd
- De er ikke velkomne her
- Flertal, som ikke er et flertal
- Brug din stemme til Ældrerådet
- Flag og Kronprinspar
- Et værdigt liv, tak
- Kassen er ikke tom - men
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst