Opråb til skolebyen Haslev

Torsdag 20. maj 2021 kl. 09:46

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Opråb til skolebyen Haslev
Bent Ole Bruhn Bærenholdt

I et debatindlæg giver Bent Ole Bruhn Bærenholdt et opråb til skolebyen Haslev.

Indlæg af:
Bent Ole Bruhn Bærenholdt
Allegade 3A
4690 Haslev

Enhver, der kender bare lidt til Haslevs historie ved, at Haslev gennem årene er blevet hjemsøgt af tusindvis af unge, der søgte uddannelse, tænkepauser, livsduelighed, samfundsindsigt og en kulturbuster på en af byens mange skoler.

Tidligere ministre, forfattere, forskere, professorer, virksomhedsejere (f.eks. Lego og Grundfos), dygtige håndværkere, iværksættere inden for både handelsvirksomheder og socialt arbejde, kan se tilbage på en tid i Haslev, som prægede deres livsbane afgørende.

Det er Haslevs særkende ud over det ganske land. Vi er, hvad vi er, fordi vi står på skuldrene af tidligere generationers virke og foretagsomhed.

Jævne folk fra nær og fjern bidrog med deres slidsomme opsparing til at få bygget byens højskoler, seminarium, gymnasium; bygninger, hvor nogle nu huser efterskoler, galleri og kursusstedet Emmaus.

Måske er tiden kommet, hvor en samlet kommunalbestyrelse vedgår arv og gæld og ikke blot passivt iagttager udvikling og afvikling af skolebyen Haslev.

Lige nu står den historiske og flotte bygning, Håndværkerhøjskolen, som en skamstøtte i Haslev over EUC's ufine mangel på vilje til rimeligt salg af bygningen; måske fordi man håber, at tiden efterhånden gør byen mør, så man får mulighed for at ødelægge de rekreative områder syd for bygningen, skoleengen og omdanne området til lejligheder mv. så man kan få nogle af de penge ind, man har belånt bygningen med, så man kunne flytte uddannelserne til Næstved?!

Det virker som om ledelsen i kommunalbestyrelsen blot sidder med Vestagercitatet på læberne:
”Sådan er det jo”. Vi siger: Så gør dog noget!

Lad os bruge tiden frem til kommunalvalget, og efter, med at tage hinanden i ed på, at Håndværkerhøjskolen ikke også skal ende som en skamstøtte over manglende politisk handling og proaktive formåen.

Vi har nu muligheden for at skabe et unikt uddannelses- og dannelsesmiljø ved et samskabelsesprojekt mellem det offentlige og private, mellem politikkere og borgere.

Lad os vedgå arv og gæld.
Her kan blive et fantastisk sted for en høj- og/eller efterskole med fokus på ”håndens dannelse”, håndværk, kunst og design/re-design.

Vi kunne skabe et åbent mødested i et innovativt og kreativt værkstedsmiljø, som også folkeskoleklasser kunne få glæde af, vi kunne etablere teater og musikscene (inde/ude), kursus- og udviklingscenter for bæredygtighed, byens økologiske urtegård, iværksætteri, atelier- og studiemiljøer, frivillighedsmiljøer, ungdomshus og mødested; et hjemsted for håndens dannelse, kreative hjerner og kloge hænder.

Stedet ligger symbolsk og lunt på Skolegade 21, mellem gymnasieuddannelsen og højskoletraditionen.
Er der mon andre end de Konservative, der er med på idéen?

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Kandidater er klar
- Tanja Larsson er båltaler i Freerslev
- Tak for invitationen
- Carsten Niss finder nye arter i Faxe Kalkbrud
- Billedkunstner og forfatter udgiver digtsamling
- Blåbæk Mølle fik nye vinger i fredags
- En million til oplevelser for udsatte og ældre
- Marianne og Hans Krarup har diamantbryllup
- Mesterbageren genåbner den 10. juli - opdateret
- Se Danmark-Belgien på storskærm hos HFC
- FOF klar med sommerhøjskole
- Brand i Haslev lige nu
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst