Kæmpe træskulptur laves i Faxe Ladeplads

Tirsdag 20. april 2021 kl. 11:32

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Malik Mabe inspicerer stubben, og til sommer kommer der en flot skulptur. Foto: Helle van Lüthje

Faxe Ladeplads: Der er mange i Ladepladsen, som snakker om „at gøre den lille by pænere og mere spændende”. Nu får alle muligheden for at være med til i fællesskab at skænke byen en unik Faxe Ladeplads-skulptur.

Faxe Kommune fældede det 150 år gammelt bøgetræ på pladsen ved Faxe Ladeplads station i efteråret 2020. Den 4 meter høje stub blev i sidste øjeblik reddet, og en aktiv gruppe i byen foreslår den omdannet til en træskulptur med billeder fra byens historie.

Aktiv-gruppen har fået kontakt til den dansk-amerikanske træsavskunstner Malik Mabe, som har familie i Haslev. Malik blev med sin motorsav hentet til Danmark af Tivoli i efteråret 2020, hvor han stod for udskæringen af de kæmpestore Halloween græskar. Noget der blev vist i både tv og presse. Via Hesede Hovedgård fik man kontakt til Malik Mabe, som så på stubben og sagde: „WOW - den er stor, det kan blive fantastisk.”

Aktivgruppen har samarbejdet med Faxe Kommunes kulturforvaltning. Byrådets Plan- og Kulturudvalg vedtog på et møde i februar at støtte projektet med maximalt 65.000 kr. betinget af Aktivgruppens medfinansiering og diverse praktiske sponsorater.
- Her er vi gået i samarbejde med Liv i Ladepladsen, Kønnere By og Borger- og Erhvervsforeningen, fortæller Helle og Eddie van Lüthje fra Aktivgruppen.

Sådan støtter du
Kommunen forventer også at der indsamles en kontant støtte på ca. 40-50.000 kr. i Faxe Kommune via private tilskud og måske, fonde og firmaer.

Man kan støtte projektet med alt fra en ti’er til en tusse, alt efter ens økonomi.

Indsamlingen kan støttes via Liv i Ladepladsen på mobilepay 469344 - mærket „træskulptur”. Eller på konto nr. 6070 155 314, igen, husk „træskulptur”.

Parti donerer 2.000 kr.
- Fredag rundede facebookopslaget 135 positive likes og der dryppede hele tiden mindre beløb ind til Liv i Ladepladsen, som bestyrer indsamlingen, siger Eddie van Lüthje fra Aktivgruppen.

Bente Abrahamsen, der har en tøjbutik på stationen er også medlem af byrådet for Dansk Folkeparti. De besluttede på et morgenmøde, sammen med DF’s lokalforening at donere 2.000 kr. til skulpturen.

- Det er jo et fantastisk projekt som mange lokale støtter op om, så der vil vi gerne give en skærv, siger Bente Abrahamsen.

- Det vil blive så flot - og et fyrtårn for byen, så er det jo rart at have sin butik lige ud til stationspladsen, hvor skulpturen bliver midtpunkt, siger hun.

Kasserer i Liv i Ladepladsen, Lis Pedersen, fortæller, at der er kommet mange mindre beløb ind på mobilepay 469344 og lidt større på Sparekassens konto: 6070 155 314.

- Det er en imponerende opbakning skulpturen får, både fra lokale beboere og erhvervsdrivende, siger Lis Pedersen.


Også brug for hænder
Kommunen ønsker at Aktivgruppen medvirker til bortfjernelse af overskudstræ, savsmuld mm., og almindelig oprydning efter projektets færdiggørelse samt praktisk og økonomisk hjælp ved selve indvielsen af skulpturen
Så er der nogen i Faxe, der har et mindre stillads til brug under arbejdet, der skal foregå fra midt i juni og fire-fem uger frem?

- Til juni får vi brug for både et stativ og nogle folk med lyst og praktiske hænder, siger Helle og Eddie.

De første skitser gjorde Malik Mabe færdige, før han returnerede til Virginia, USA, hvor han arbejder videre på ideen om at omdanne stubben til et kalkbjerg med motiver fra Ladepladsens historie.

Vil du vide mere op projektet kan du kontakte Helle og Eddie van Lüthje på tlf. 2122 8006.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Foredrag med Iceman
- Forundring, latter og eftertanke
- Stein er rådgiver for døvblinde - og selv døvblind
- Klar til vinterhøjskole
- Fyraftensfilm vender tilbage
- Per Rud fortæller på B&W
- Frivilligråd, guitar og gaver
- 14-årig på ulovlig knallert
- Sorgens sange...
- Erhvervspolitisk valgcafé
- Danseduo vandt EM
- Rockband på scenen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst