Spændende fugleudvikling i skoleengen i Haslev

Onsdag 10. marts 2021 kl. 10:33

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Spændende fugleudvikling i skoleengen i Haslev
æppe under 10 par grågæs er lige nu ved at lægge de første æg i Skoleengen, hvor de kloge fugle har lært sig at mennesker her ikke er farlige – i modsætning til de fleste andre steder. Foto: Bo Tureby

Indlæg af:
Jesper Petersen


De mange, der i disse dage cykler, løber eller går rundt om Skoleengen kan opleve stadig flere græssende grågæs i de kortgræssede partier samt marken med vintersæd, der støder op til området mod øst.

26. februar talte jeg overfladisk ca. 15 nord for fugletårnet. Og godt og vel 30 i vintersæden.

Men ikke bare det voksende antal gæs er nyt, også fuglenes adfærd er det. Gæssene er nemlig ramt af et kendt storbypark-fænomen. De kloge fugle har således lært sig, at mennesker ikke er farlige her. I modsætning til i det åbne land, hvor de risikerer at blive skudt og derfor har en flugtafstand på 100 meter eller mere.

I Utterslev Mose sås for mange år siden for første gang herhjemme gæssenes evne til at kende forskel på farlige og ufarlige mennesker og landskaber. Sky grågæs i det åbne land lod sig overraskende håndfodre med franskbrød oprindeligt tiltænkt de håndtamme ænder i Utterslev Mose.

Nu kan man næsten se det samme i Skoleengen. Da fuglene ikke bliver fodret med brød kommer man derfor endnu ikke på armslængde af gæssene, men de er tydeligvis meget mindre sky end de samme fugle er, når de opholder sig i lokalområdet udenfor Skoleengen.

Også andre fuglearter har lært sig at mennesker ikke er farlige her.
Grågåsen yngler tidligt og lægger snart de første æg. En støt voksende dansk bestand igennem de seneste tre årtier – begunstiget af det 30 år gamle lovkrav om vintersædmarker og klimaforandringer - har fået grågæs til at yngle i stadig mindre naturområder. Et lille vandhul og en vintersædmark eller græsmark rundt om, der førhen tiltrak et par gråænder og en rørhønefamilie, er i dag nok for et gåsepar. I det lys er det ikke mærkeligt, at stadig flere grågæs også er begyndt at yngle i Skoleengen i de seneste år.

Næppe under 10 par i år. Hvis foråret fortsætter med at være mildt klækker de første påskefarvede gæslinger i første halvdel af april. Hvor det så er ekstra vigtigt at holde hunde i snor, når man nyder det fine lille bynære naturområde, som i slutningen af 1980’erne fik lov til i høj grad at udvikle sig på naturen egne betingelser efter at landbrugsdriften var blevet indstillet.


© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Hvad med Østbanen?
- Motorvej Rønnede-Næstved tættere på
- Frisør Melissa - ny i Faxe
- Vi havde da håbet at kunne gøre lidt mere ud af jubilæet
- Påskeliljer til Røde Kors besøgsmodtagere
- Sigtet for at stjæle haveredskaber og chips
- Shell i Rønnede - nu med ny butik og masser af mad
- Levende musik i Haslev Kirke
- Louise Maria og Mads Werner åbner Werner Boliger
- Rute 54: Gisselfeld vil stille jord til rådighed gratis, hvis...
- Nyt kampvalg hos socialdemokraterne
- Fantastisk - det var en sløj omgang..
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst