Historie Faxe Ladeplads ser snart dagens lys

Onsdag 17. februar 2021 kl. 10:22

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Historie Faxe Ladeplads ser snart dagens lys
Snart går Michael Milo Jørgensen på efterløn, og så vil han barsle med en historisk forening i Faxe Ladeplads. Foto: Torkild Svane Kraft

- Der er mange spændende historier om minedepotet. Også nogle du ikke kender - men dem får du ikke at vide lige nu...


Faxe Ladeplads: Sneen lå højt på græsplænen, en snedame - for det var ikke en snemand - stod på terrassen og frøs, men indenfor i sommerhuset var der dejligt varmt. Michael Milo Jørgensen havde tændt op i brændeovnen.

Haslev-Faxe Posten kiggede indenfor, for at snakke om lokalhistorie. Og netop Michael Milo ved en masse om Faxe Ladeplads’ historie - både den almindelige og den mere pudsige.

Michael Milo bor på Nørrebro, men så ofte som det lader sig gøre er han i sit sommerhus i Faxe Ladeplads - og til efteråret flytter han permanent til Faxe Ladeplads, for her går han på efterløn.

Ofte er det tilflyttere der ved mest om en egn eller en by, og det er nok fordi man vil finde ud af hvor man egentlig er havnet. Tag f.eks. navnkundige Arne Aasbjerg - han var også tilflytter.

Michael Milo er oprindeligt uddannet pædagog, men har i en stor del af sit liv arbejdet som sundhedskonsulent, og har blandt andet været ansat i Dansk Idræts Forbund i en del år.

Og så er han også forfatter, håndboldtræner samt musiker og komponist. Sidste år udgav han „I left my heart in Faxe Ladeplads” - en hyldest til byen og egnen.
Minedepotet

Historie har altid interesseret Michael, og han går grundigt til værks, når han fordyber sig i et emne. Lige nu er han i fuld gang med at indhente informationer om minedepotet i Vemmetofte skov.

Han har blandt andet søgt agtindsigt i Faxe Kommune, hos forsvaret, og talt med mange mennesker der har arbejdet på minedepotet.

Et depot som denne signatur tidligere har skrevet om, men i den historie er der altså ting du ikke ved, siger Michael med et skævt smil.

Men afsløre hvad det er, vil han ikke ud med her og nu, men til gengæld lovede han at han ville skrive en artikel til Haslev-Faxe Posten i nærmeste fremtid. Der er bare lige et par ting der skal helt tjek på inden den offentliggøres.

En historisk forening?

Lokalhistorie skal være tilgængelig for alle mener Michael Milo. Det bliver den hvis mange går sammen om at indhente informationer, og det systematiseres og struktureres - og arkiveres - så det er tilgængeligt for alle.

Derfor pusler han lige nu med at lave en forening eller et selskab der udelukkende skal beskæftige sig med Faxe Ladeplads’ historie. En hjemmeside og en side på facebook er under forberedelse, og han regner med at det bliver til efteråret, når han går på efterløn, at det hele kan sættes i gang.

Hvis der blev oprettet en forening eller et selskab, er tanken at man skal have et fast tilholdssted i Faxe Ladeplads - og udover at indsamle, arkivere og tale om, byens historie er meningen også at der skal afholdes foredrag og guidede ture i byen.

Foredrag

Michael Milo er klar med fire foredrag - og flere er på vej, men høre dem må man vente med til efter Corona.

De fire foredrag er: „Dronning af Faxe Ladeplads” - et foredrag om skibsbygger Jens Julius Koefoed. „Den skjulte perle” der handler om et hemmeligt sted i Faxe Ladeplads. „Minedepotet 1958 - 2000” og endelig et foredrag om musikalbummet „I left my heart in Faxe Ladeplads”.

Når planerne om en historisk forening, eller et historisk selskab, er helt på plads vender Haslev-Faxe Posten tilbage med yderligere oplysninger.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Nyt stort boligområde kan nu etableres i Haslev
- Den efterlyste ER fundet (Politiet efterlyser Hans...)
- Virtuelt foredrag med David Trads
- Ekstra tid til kviktests
- Jubel: Bolden ruller endelig igen
- Shell i Rønnede under forvandling
- Efterlysning: Har du set Flemming?
- Royal Unibrew: Faldende omsætning - større overskud
- Tænd nu de baglygter, siger politiet
- Går lokale politikere imod Miljøstyrelsen?
- Vaccinationscenter åbner i Haslev
- Haslev-rytter med på det lokale cykelhold
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst