Propaganda, ytringsfrihed og personlig frihed

Torsdag 28. januar 2021 kl. 14:35

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Propaganda, ytringsfrihed og personlig frihed
Aksel Wolter
VERDENS GANG leveret af
Aksel Wolter:

I disse tider er der grupper af personer, der mener, at deres personlige frihed og deres ytringsfrihed er truet.

De ser myndighederne, politikere og regeringen som nogen, man ikke kan have tillid til, og som ikke vil den enkelte borger noget godt.

Disse meninger udtrykkes især på alle typer af de sociale medier, og startede i USA med Trump i spidsen.

Han skal frelse USA fra “den dybe stat“, som er styret af pædofile og magtfulde mediefolk.

I Danmark har Black-gruppen på Facebook omkring 15.000 følgere, siden den opstod i midten af december 2020.

Det er et sammenrend af mange forskellige holdninger. En blanding af corona benægtere, vaccinemodstandere, konspirationsteoretikere, alternative sundhedsfolk og folk, der er meget kritiske mod regeringens corona håndtering.
Fælles er en meget dyb skepsis og mistillid til myndigheder.

De læser onde hensigter ind i regeringens håndtering og taler om et system, der er bundkorrupt, og dermed ikke til gavn for folket.

Restriktioner omkring corona er udstedt af regeringen for en periode, OG den har hele vejen igennem været bakket op af et flertal i Folketinget, hvor alle medlemmer er demokratisk valgte. Regeringen har til enhver tid kunne væltes ved et mistillidsvotum fra folketingets partier. Det er ikke sket!

Trump og Twitter

En nylig debat handler om nedlukningen af Trumps Twitter og Facebook konto.
Er det en begrænsning af hans ytringsfrihed? Nej, det er det ikke. Det var en rigtig beslutning om ikke længere at være medie for propaganda.

I hele den løbende debat har der på intet tidspunkt være skelnet mellem propaganda og ytringsfrihed.

Propaganda har intet med ytringsfrihed at gøre. Den accepterer ikke modpartens mulighed for at ytre sig frit, og er derfor en direkte trussel mod vores demokrati.
Propaganda er systematisk tilrettelagt envejskommunikation, der med suggestive midler (ord, billeder, symbolske handlinger, videoer og musik) sigter mod at styre modtagernes holdning og adfærd. (Fra latin, af propagare ‘udbrede’).

Ytringsfrihed er saglig argumentation i samtale og debat, der ved dialog vil bevise og overbevise sin modpart. Propaganda gør brug af stærke følelser og manipulation til at overtale og forføre en befolkning.

Effektiv propaganda benytter stærke visuelle virkemidler og spiller på følelser såsom frygt eller vrede.

Effektiv propaganda er ofte bygget op omkring klare modsætninger mellem de gode og de onde; mellem os og dem.

Propaganda er primært konstrueret omkring tre elementer: Angst, påvirkning og løfter om utopisk forløsning i form af en frelser, som f.eks.Trump.

Effektiv propaganda indeholder en opfattelse af de politiske og historiske begivenheder, som ikke er baseret på fakta.

Den indeholder en simpel forklaring på, hvorfor en befolkning er undertrykt eller lider og tilbyder et fjendebillede, som folk kan rette deres frustration mod.

Begrænset

Målgruppen, kan som i USA, have oplevet, at deres personlige muligheder er blevet begrænset på grund af arbejdsløshed, adgang til uddannelse og mulighed for lægehjælp.

Store dele af middelklassen i USA har oplevet at deres levevilkår er blevet forringet de senere år, på trods af Trump´s løfter.

Propaganda kan imidlertid også antage mere subtile former, der ligner ægte journalistik og som effektivt benytter misinformation og desinformation som en del af kommunikationsstrategien.

Det er skræmmende, at de grupper, der anser deres ytringsfrihed og personlige frihed angrebet selv gerne, hvis de fik mulighed for det, ville udsætte andre for øget smitterisiko, og gerne vil udelukke en åben demokratisk debat i deres konspirations teoriers hellige navn.

Et tegn fra Gud

Hitler ankom til den brændende rigsdagsbygning i 1933 og kaldte det »et tegn fra Gud«, et »signal« til et endeligt opgør med kommunisterne, som stod bag en masse, mente han. »Vi vil ikke vise nogen nåde.«

Rigsdagen var ledet af Hitlers næstkommanderende, Hermann Göring, og det pæne konservative flertal i regeringen så også en mulighed for at komme efter kommunisterne.

Den aldrende og konservative præsident Hindenburg udstedte et nøddekret, som suspenderede tyske frihedsrettigheder.

Chefen for politiet var en opportunist, som fornemmede den politiske vindretning og kort efter blev udnævnt til chef for Gestapo. Og medierne fulgte villigt med.
6. januar 2021 var det så en anden rigsdag, et andet parlament, som blev angrebet, og denne gang ikke af en enkelt gerningsmand, men af »en national milits«,som kom for at »vinde landet tilbage«.

»Tiden er inde, patrioter,« skrev Lin Wood i et opråb til sine landsmænd. Han er en kendt højreideolog og advokat, som førte retssager mod Joe Bidens valgsejr.
»Tiden er kommet. Tiden er kommet til at tilbagevinde vores land. Tiden er kommet til at kæmpe for friheden,« opildnede han sine folk. Joe Biden er nu indsat som USA’s 46. præsident, for et land splittet af propaganda, men demokratiet og forfatningen overlevede.

Også i Danmark skal vi værne om vores demokrati. Det tog mange år at indføre det, men det kan hurtigt forsvinde, hvis vi ligger under for propaganda og misinformation…

Kilder: Den Store Danske Samfund, jura og politik Massemedier, internetkultur, Eske Vinther-Jensen, public affairs-rådgiver

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Håndboldfitness – starter op igen udendørs efter Corona lukning
- Stafet med Paraplyen - få rystet corona-støvet af
- Drama under tv-optagelse med borgmesteren - se video
- Bliv testet - lige nu...
- Vi er klar på mandag
- For mange møgsager
- Det har været hårdt - dejligt at vi nu kan åbne igen
- VERDENS GANG # another man too...
- Cykelløbet Bjergløbet køres sidst i august
- En stor tilfredsstillelse at gøre noget for andre
- Nye planer om udvidelse af lystbådehavnen
- Faxe Kommune har uddannet podere
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst