Tilliden genoprettet - men det var ikke nemt

Onsdag 16. december 2020 kl. 09:02

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Tilliden genoprettet  - men det var ikke nemt
Luften er renset, nu ser alle fremad i en positiv ånd. Fra venstre Henrik Larsson, Jesper Larsen og René Tuekær. Billedet er taget inden corona-nedlukningen

I Faxe ligger Biografen Kanten. En af de bedste biografer i landet, men gennem længere tid har der været alvorlige problemer i forholdet mellem Faxe Kommune og lejerne af biografen, Henrik Larsson og Jesper Larsen.


Allerede i 2015 gjorde Jesper og Henrik opmærksom på, at der kunne være problemer i forhold til den aftale, der var „strikket sammen” i forbindelse med leje af biografen, og da så en større biografkæde, Nordisk Film Biografer, gjorde indsigelse, og mente aftalen var ulovlig, stoppede Faxe Kommune med at udbetale støtte til Biografen Kanten.

Gennem et år modtag biografen ikke støtte fra kommunen, men indbetalte troligt husleje til kommunen, og tilmed krævede kommunen, at biografen tilbagebetalte et meget stort beløb, som de mente biografen havde modtaget i ulovlig støtte.

Vel at mærke støtte som i første omgang var godkendt af kommunen. Og dette blev Jesper og Henrik noget fortørnede over.

Rejste sag ved retten

Da det var nærmest umuligt for Henrik Larsson og Jesper Larsen at komme i dialog med kommunen, endte det med at de rejste en sag mod kommunen gennem retten i Næstved.

Dette ærgrede formanden for Plan- og kulturudvalget, René Tuekær (Lokallisten - L), der fik grønt lys af borgmesteren til at forsøge at løse den gordiske knude - og med sig i samtalerne tog han kommunens direktør Thomas Knudsen.

René Tuekær synes ikke alt i denne sag har været retfærdigt overfor biografejerne, hvorfor han har brugt meget tid på at genskabe dialogen, og få formuleret en ny aftale, der overholder lovgivningen - hvilket blandt andet Knud Erik Hansen fra Socialdemokratiet roste ham for på et byrådsmøde.

Gennem retten i Næstved blev der gennemført syn og skøn over hvad en rimelig husleje bør være for Biografen Kanten, og det der kom ud af dette var en betragtelig nedsættelse af huslejen.

Da lejeprisen således var på plads, kunne man arbejde videre med kulturstøtte til Biografen Kanten. Også dette blev klaret - og både aftalen vedrørende husleje og kulturstøtte, blev efterfølgende analyseret af advokatfirmaet Horten, der sagde god for aftalen.

Herefter kunne aftalen fremlægges for byrådet. En aftale der betød at Biograf Kanten skulle tilbagebetale omkring en halv million til Faxe Kommune - og omvendt skulle kommunen tilbagebetale et næsten tilsvarende beløb til Biografen Kanten.

Det er ikke kun afregningen tilbage i tiden der er udgiftsneutral for kommunen - det er den også fremadrettet. Det koster altså ikke flere penge for kommunen, at der nu er kommet orden i sagerne - og tilmed sikrer man at Faxe by fortsat kan have en fremragende biograf.

Tavlen vasket ren

At tavlen dermed er vasket ren kom der et tydeligt bevis på her for nylig. For kommunen henvendte sig til Henrik Larsson og Jesper Larsen og spurgte om de, i hvert fald indtil næste sommer, ville forpagte Haslev Bio - og det sagde de ja til.

Henrik Larsson og Jesper Larsen driver dermed tre lokale biografer: Biografen Kanten, Haslev Bio og Bio Næstved.

Der er meget forskel på hvordan biografen i Faxe og i Haslev drives. I Faxe lejer de lokalerne, og skal selv sørge for al „indmad” fra stole, over teknisk udstyr til indretning af foyer. Altså alt hvad der ikke har med bygningen at gøre.

I Haslev Bio er der tale om en forpagtning. Her er det kommunen der sørger for al „indmad”. Det betød f.eks. at det var kommunen der måtte betale for nyt udstyr i Haslev, da en lynnedslag, smadrede det tekniske udstyr, den gang hvor det var Sisse Labuz der forpagtede Haslev Bio.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Sommersang på Møllegården vender tilbage
- Det drypper godt til træskulpturen
- Haslev Tennisklub melder om succes på Tennissportens Dag
- Familie og Samfund genåbner lige udenfor kommunegrænsen
- Nu er der isvogn ved Faxe Vandrerhjem
- Fællessang Karise - Maria B. Høyer synger for
- Paraplyen går rent...
- Roklubben Viking hejste standeren i stilhed
- Danmark Rundt i stedet for en cykeltur til Paris
- Fodhuset - ny klinik i Faxe Sundhedscenter
- Faxe Tennisklub fik flere nye medlemmer
- Grønt image blegner i Karise
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst