Ret til tidlig pension sikrer værdige seniorliv

Onsdag 2. december 2020 kl. 15:29

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Ret til tidlig pension sikrer værdige seniorliv
Tanja Larsson - Foto Steen Brogaard
Af Tanja Larsson,
Faxe Ladeplads,
medlem af Folketinget,
Socialdemokratiet

Nu skal forslaget om en ret til tidlig pension behandles i Folketingssalen. En sådan ret vil betyde en verden til forskel for rigtig mange mennesker. Særligt i Region Sjælland har vi mange ufaglærte med hårdt fysisk arbejde, fra de er helt unge, og det kan ikke undgå at sætte sig i kroppen i løbet af et langt arbejdsliv. Mange har tidligere kunnet gøre brug af efterlønnen, men i takt med, at den udfases, er der brug for andre løsninger. For nedslidende arbejde holder jo ikke op med at være nedslidende. I dag kan nogle faggrupper trække sig tilbage og leve et godt og aktivt seniorliv, mens andre er nedslidte og invaliderede. Jeg har som fysioterapeut haft mange af sidstnævnte på briksen, og jeg kan skriver under på, at der ikke er meget livskvalitet tilbage, når man lever med daglige smerter og stive led.

Retten til tidlig pension gør op med noget af den uretfærdighed. For mig er det soleklart, at når du har bidraget til vores fælles samfund, skal du kunne trække dig tilbage, mens der stadig er gode år at få på pension. Mange nævner i pensionsdebatten seniorpensionen som en løsning. Det er en fin ordning, men du skal være meget nedslidt for at få den tildelt. Jeg har i mit tidligere virke som kommunalbestyrelsesmedlem set, hvor uværdigt det er, når mennesker med smerter og forringet livskvalitet får at vide, at de altså ikke er nok i stykker til at kunne få hjælp. Det kan og skal vi gøre bedre. Her kommer en egentlig ret til tidlig pension ind i billedet.

Det letteste ville formentlig have været at nøjes med visiterede ordninger, hvor vi nemt kan komme folk i kasser. Men i Socialdemokratiet tør vi godt tage kampene. Bare fordi noget er besværligt, skal man ikke lade være med at gøre det. Og nu har vi resultatet: Endelig får mange borgere i vores region bedre mulighed for at få gode seniorliv.


© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- SF og V har planen klar til at redde Østbanen
- Håbet lever - om en håndværkerefterskole
- Årets ord...
- Kulturelt rejsebrev nr. 4
- Visdommens tempel
- Ikke vestlige indvandrere kostede Faxe Kommune 99 mio. i 2017
- MIT Spejl - DIT SPEJL
- Borgerrådgiver i Faxe Kommune
- Dansk Blindesamfund berørt af sparekniven
- Lukning af tre ungdomsklubber
- Ret til tidlig pension sikrer værdige seniorliv
- Om planen for Faxe Ladeplads
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst