Haslev er Danmarks smukkeste stationsby

Fredag 13. november 2020 kl. 13:26

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Haslev er Danmarks smukkeste stationsby
Borgmester Ole Vive modtog i første omgang blomster og champagne af udviklingschef Johan Westh Hage fra Historiske Huse. Foto: Torkild Svane Kraft

Haslev er Danmarks smukkeste stationsby
DR, TV2 Øst, Dagbladet, Sjællandske og Haslev-Faxe Posten var samlet til prisoverrækkelsen - men det var jo også en stor dag. Foto: Torkild Svane Kraft
Med 23 procent af stemmerne har Haslev vundet konkurrencen om at blive Danmarks Smukkeste Stationsby i en konkurrence udskrevet af Historiske Huse.

Haslev løber med sejren i et felt bestående af 10 nominerede kandidater fra hele landet. På 2. pladsen kom Bramming i Esbjerg Kommune og på 3. pladsen Odder by i Odder Kommune.

- Det er et gevaldigt skulderklap til Haslev. Vi kan godt ranke ryggen og være stolte over vores by, sagde borgmester Ole Vive lige umiddelbart før prisen blev overrakt, og han fortsatte:

- Men det er jo borgerne gemmen 150 år vi skal takke for prisen, fordi de har bygget flot og fordi husene er blevet godt vedligeholdte.

Ole Vive ønskede også at fremhæve tidligere byråd, og ikke mindst forrige byråd, hvor en helt masse mindre lokalplaner blev skrottet til fordel for én bevarende lokalplan for hele Haslev.

- Her var det tale om et fantastisk arbejde med daværende udvalgsformand Dorte Nybjerg i spidsen, og med stort engagement fra byens borgere. Alle arbejdede ihærdigt og konstruktivt for at vi kunne lave den lokalplan, sagde Ole Vive.

Det er organisationen Historiske Huse, der har afholdt konkurrencen med det formål at sætte fokus på byernes kvaliteter og de udfordringer, stationsbyerne står over for - og for at minde kommuner, bygningsejere og borgere om at passe rigtigt godt på vores historiske stationsbyer - og dem er der omkring 500 af i hele landet. Realdania har støttet konkurrencen.

Bare andre gjorde som I gør Haslev...

- Stationsbyerne er rige på historiske kulturmiljøer og bygningsarv, og de har et potentiale både nu og i fremtiden, når det gælder bosætning, beskæftigelse og turisme. Og ikke mindst lokal identitet og stolthed uden for de store byer, udtaler Birthe Iuel der er direktør i Historiske Huse, og hun fortsætter:

- Vi håber, at befolkningen får øjnene op for stationsbyernes kvaliteter, og at kommunerne sørger for at passe på de historiske bygninger, der stadig står og fortæller historien om de byer, der opstod omkring de nye jernbanestationer for omkring 150 år siden. Selvom der i sådan en afstemning kun kan være én vinder, er alle kandidaterne værd at besøge og hædre.

Haslev en værdig vinder, siger Birthe Iuel. Den har næsten alle de elementer, der hører stationsbyen til og bebyggelsesstrukturen omkring jernbanen og Jernbanegade fortæller historien om byens udvikling. Samtidig er der mange velbevarede bygninger med fine dekorative detaljer, murværksudsmykninger, udskårne tagudhæng og i det hele taget mange historiske huse med et legende og kreativt udtryk.

- Vi ville ønske at andre byer var lige så gode til at passe på de historiske huse, som I er her i Haslev - og vi tror det kan betale sig på den lange bane. På et tidspunkt vender det - folk vil flytte ud af København, og så står Haslev godt rustet, fordi der er blevet passet godt på byens flotte gamle huse, sagde udviklingschef i Historiske Huse, Johan Westh Hage, da han oveerrakte blomster og champagne til borgmester Ole Vive.

Senere vil kommunen modtage en plakette og et træ, som et evigt minde om den fornemme pris.

Og så en lille opfordring: Når man færdes i byen til daglig, har man det med ikke at lægge mærke til husene, men prøv at stoppe op og se nærmere på dem. Haslev har mange meget smukke huse.

Læs mere om konkurrencen på historiskehuse.dk/

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Sommersang på Møllegården vender tilbage
- Det drypper godt til træskulpturen
- Haslev Tennisklub melder om succes på Tennissportens Dag
- Familie og Samfund genåbner lige udenfor kommunegrænsen
- Nu er der isvogn ved Faxe Vandrerhjem
- Fællessang Karise - Maria B. Høyer synger for
- Paraplyen går rent...
- Roklubben Viking hejste standeren i stilhed
- Danmark Rundt i stedet for en cykeltur til Paris
- Fodhuset - ny klinik i Faxe Sundhedscenter
- Faxe Tennisklub fik flere nye medlemmer
- Grønt image blegner i Karise
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst