Andreas og træet der betyder alt for ham

Torsdag 19. november 2020 kl. 10:44

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Andreas og træet der betyder alt for ham
En ulykkelig Andreas ved det træ han ikke længere kan komme op i. Foto: Torkild Svane Kraft

Andreas og træet der betyder alt for ham
Der var en gang, hvor Andreas (øverst) kunne komme op i træet. Privatfoto
Faxe Ladeplads: Andreas Laustsen er ulykkelig. Hans verden er brudt sammen, men selv om han er 26 år gammel, kan han ikke rigtigt forklare, hvorfor han føler, at hans verden er brudt sammen.

Andreas har nemlig en hjerneskade efter en ulykke da han var tre år gammel. Han bor på botilbuddet Sølyst - den store gule bygning på hjørnet af Klintevej og Alfavej i Faxe Ladeplads.

Avisen møder Andreas og hans mor Lene for enden af Østersøvej. Det område der kaldes ved Flagstangen - for det er her det står - træet der har betydet så meget for Andreas. Træet som han ikke længere kan komme op i.

Lige siden han var fire år gammel har Andreas holdt meget af at klatre i træer. Sidde i træer og nyde udsigten. Og han er ekstrem dygtig til at klatre.

Da han flyttede til Faxe Ladeplads fandt han træet ved Flag­stangen. Det perfekte træ.

Her kunne han klatre op - rigtig højt op - og føle sig i ét med naturen. Det blev træet hvor han følte sig tryg. Træet hvor han kunne slappe af - når han ikke trivedes på Sølyst. Han mangler kammerater og føler sig ensom.

Men her oppe i træet fandt han fred og ro. Andreas er meget social og udadvendt og tager meget gerne en sludder med folk der kommer forbi og har tid og lyst til en snak.

Katastrofen

Men så her for nylig indtraf katastrofen. Nogle laveresiddende grene var blevet fjernet, så nu kan Andreas ikke længere komme op i „sit” træ, og det gør ham ulykkelig.

- Jeg vil op i mit træ, jeg er ked af det, sige han igen og igen da Haslev-Faxe Posten mødtes med ham, og han prøver flere gange om han kan komme der op - men det er umuligt.

Andreas’ mor er ked af det. Hun forstår ikke hvorfor nogen har fjernet de nederste grene, så Andreas ikke kan komme op i træet. Hvordan kan det chikanere nogen tænker hun. Man kan jo se, at Andreas er handikappet og ydermere har han en sjælen livstruende sygdom. Han har det ikke let i livet.

At klatre er den eneste fysiske aktivitet Andreas virkelig er dygtig til. Samtidig er det vigtigt for hans motorik og det stimulerer hans dårligt fungerende hjerne.

Men det er da underligt at se en voksen mand sidde i et træ, og nogen gange taler Andreas lidt højt, så måske er det årsagen til de fjernede grene, men en af naboerne avisen mødte, var dog sikker på at det ikke var nogle af dem der bor tæt på, der har fjernet grenene, selv om vedkommende da finder det noget specielt, at Andreas har siddet i træet i lang tid ad gangen.

- Burde Sølyst ikke finde et godt træ på deres område i stedet for, spurgte den pågældende. Her ville han kunne sidde uden undrende blikke.

Men Andreas synes ikke et andet træ vil være lige så godt. I hans verden er der kun ét træ der dur - hans tryghedstræ...

Hvis du googler Andreas så dukker der en lille video frem, der på en halv time fik 700.000 likes. www.dr.dk/nyheder/indland/mor-til-autistbarn-jeg-haaber-paa-mere-aabenhed

Og ellers møder du ham måske i en af de lokale butikker hvor han bl.a. hjælper til med at presse pap og sætte varer på plads på hylderne.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Sommersang på Møllegården vender tilbage
- Det drypper godt til træskulpturen
- Haslev Tennisklub melder om succes på Tennissportens Dag
- Familie og Samfund genåbner lige udenfor kommunegrænsen
- Nu er der isvogn ved Faxe Vandrerhjem
- Fællessang Karise - Maria B. Høyer synger for
- Paraplyen går rent...
- Roklubben Viking hejste standeren i stilhed
- Danmark Rundt i stedet for en cykeltur til Paris
- Fodhuset - ny klinik i Faxe Sundhedscenter
- Faxe Tennisklub fik flere nye medlemmer
- Grønt image blegner i Karise
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst