Sammen er vi stærkere

Onsdag 18. november 2020 kl. 10:02

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Sammen er vi stærkere
Med håndsprit på bordet, og kaffe på kanden, snakker Channie Kjær Lassen og Ib Elberg om et tættere samarbejde mellem kommunens byer

Hele kommunen: Nedlukningen af Danmark i foråret var hårdt for mange af kommunens forretninger. Ib Elberg, der er formand for Faxe Borger- og Erhvervsforening, fortæller at hans omsætning faldt med 1,2 millioner kroner.

Men hans forretning i Faxe holdt også helt lukket i en længere periode, hvorefter han kun holdt åbent fredage og lørdage.

Derimod fortæller Channie Kjær Lassen, der er formand for Haslev Handelsstandsforening, at hun ikke oplevede den helt store nedgang i foråret. Det gør hun så til gengæld nu.

- I foråret oplevede jeg at mange handlede for at bakke op omkring de lokale forretninger, men nu hvor der blev krav om mundbind, så er det som om folk bliver hjemme, siger Channie Kjær Lassen.

Og det nikker Ib Elberg genkendende til. Han mærker også at kravet om mundbind får mange til at blive væk. Det er som om folk nu er blevet bange for at gå ud at handle.

At vores lokale forretninger i Haslev, Faxe, Rønnede, Karise og Faxe Ladeplads er pressede, er der ingen tvivl om - men betyder det noget om der er forretninger i vores byer - vi kan jo bare handle på nettet...

- Ja, det kan man jo, men hvem skal så sponsere den lokale fodbold- eller håndboldklub? Det er jo altid de lokale forretninger der gør det, siger Ib Elberg - og tilføjer: Han du nogensinde set en internetbutik støtte det lokale foreningsliv?

Og så tilføjer han, at det jo ikke kun handler om støtte til foreningslivet. Det handler om vores allesammens økonomi - for når man skal flytte, vælger man at flytte til en by med forretninger.

De færreste vælger at flytte til en by uden forretninger - så lukker vores forretninger vil ingen flytte til vores byer. Og så falder huspriserne - og det er så din økonomi det går ud over...

Vil styrke samarbejdet

Ib Elberg og Channie Kjær Lassen har stukket hovederne sammen for at se om forretningerne her i kommunen kan samarbejde mere til gavn og glæde for alle.
Og det mener de man kan. I første omgang arbejder de på et fælles gavekort som vil kunne indløses i samtlige forretninger i hele kommunen.

Faxe har sit eget gavekort. Det samme har Haslev, og det er samme firma de bruger, men de har hver for sig lavet aftaler med firmaet der rækker et tykke ud i fremtiden, så derfor taler de med firmaet om at skrotte de indgåede aftaler, for at konvertere til ét fælles system for hele kommunen.

Med ét fælles gavekort mener Ib og Channie at man kan styrke de lokale forretninger.

Eventmager

Noget af det de to erhvervsforeninger bruger meget tid på, er at tilrettelægge byernes forskellige begivenheder - tid som går fra den tid de ellers skulle bruge på deres egen forretning.

Det ville være meget nemmere, og blive meget bedre, hvis erhvervsforeningerne i fællesskab kunne ansætte en - lad og kalde vedkommende - eventmager. Altså en person der tog sig af alt omkring arrangementer rundt om i de forskellige byer - herunder også styring af økonomien.

I Vordingborg kommune har man ansat en sådan person, der servicerer Vordingborg, Præstø og Stege, og det er noget de tre byer er meget tilfredse med. Det fungerer rigtig godt, og aflaster de lokale erhvervsforeninger rigtig meget.

Chanie Kjær Lassen fortæller at hun ganske kort har nævnt ideen for borgmester Ole Vive. Han løb ikke skrigende bort, men fortalte at der var muligheder for at søge midler hertil i forskellige fonde - og opfordrede til at erhvervsforeningerne arbejdede videre med ideen, og fremkom med et fælles oplæg.

Hvordan det hele skal strikkes sammen er noget der arbejdes videre med. Både Channie og Ib regner med at de nuværende borger- og erhvervsforeninger skal bestå, men at gavekort og tilrettelæggelse af arrangementer - eventmageren - kunne lægges i paraplyorganisationen Faxe Handelsråd.

Hvornår man vil kunne se et fælles gavekort vides endnu ikke, for der flere ting der skal gå op i en højere enhed før det lykkes - så vi skal i hvert fald et stykke hen i 2021 før der sker noget.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Sommersang på Møllegården vender tilbage
- Det drypper godt til træskulpturen
- Haslev Tennisklub melder om succes på Tennissportens Dag
- Familie og Samfund genåbner lige udenfor kommunegrænsen
- Nu er der isvogn ved Faxe Vandrerhjem
- Fællessang Karise - Maria B. Høyer synger for
- Paraplyen går rent...
- Roklubben Viking hejste standeren i stilhed
- Danmark Rundt i stedet for en cykeltur til Paris
- Fodhuset - ny klinik i Faxe Sundhedscenter
- Faxe Tennisklub fik flere nye medlemmer
- Grønt image blegner i Karise
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst