Vi har valgt det her fordi det altså er meget vigtigt

Onsdag 18. november 2020 kl. 08:23

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Hvad der er vigtigst når det handler om børns rettigheder blev flittigt debatteret

Etiopien og Faxe Ladeplads: Der var anderledes undervisning for eleverne i 2.x på Hylleholt Skole i Faxe Ladeplads i tirsdags - en undervisning hvor man kom rundt i hele verden set ud fra et børneperspektiv.

Det var ikke klassens normale lærer, Helle Birker, der underviste. Hun holdt sig i baggrunden, mens 18-årige Peter Sztuk Veie, der går i 3.G på HTX i Næstved, ledede slagets gang. Han var udsendt af UNICEF.

Udgangspunktet i Peters undervisning var sagnet om hvordan man opdagede kaffen i Etiopien. Og at Etiopien var omdrejningspunktet er ingen tilfældighed, for overskuddet fra Børnenes Ulands­kalender går i år til Etiopien - nærmere bestemt til ørkenregionen Afar.

Gennem salget af Børnenes Ulandskalender kan UNICEF Danmark støtte mere end 70.000 børn og unge i Afar, hvor mindre end hver tredje barn går i skole.

- Jeg har valgt at vi fra nu og frem til jul inddrager materiale fra Børnenes Ulandskalender og UNICEF i undervisningen i dansk, fordi det er vigtigt at børnene lærer om andre kulturer, og lærer at ikke alle børn har det så godt som danske børn, fortalte klasselærer Helle Birker.

Hun tilføjer at materialet også inddrages i undervisningen i billedkunst, bevægelse og musik.

Spejdere som undervisere

UNICEF har allieret sig med alle danske spejderkorps, så det er spejdere der tager rundt på skoler i hele landet.

På Hylleholt Skole var det altså Peter Sztuk Veie, der fortæller at han har været på et kursus i UNICEF’s hovedsæde i København, og at han meldte sig fordi han synes det er vigtigt, at der sættes fokus på børns rettigheder - og fordi han altid har støttet UNICEF.

Peter startede med at fortælle, at der var sket noget forfærdeligt. Lærerne på skolen kunne ikke finde deres kaffebønner - og det kunne børnene i 2.x jo godt se var et alvorligt problem, så de var straks med på at hjælpe med at finde bønnerne.

Og så begyndte Peter at fortælle om sagnet om hvordan to børn fandt kaffebønnen i Etiopien, og hvordan de fandt ud af hvad man kunne bruge bønnerne til. Og der blev lyttet intenst til fortællingen.

Peter fortalte også om børns rettigheder - rettigheder udformet af FN. Klassen blev inddelt i mindre grupper der hver fik udleveret seks plancher med børnerettigheder. På forsiden var der den officielle tekst, og på bagsiden en letlæselig forklaring på hvad de fine ord betyder.

Og så skulle grupperne prioritere rettighederne i den rækkefølge de fandt vigtigst.
En af grupperne mente at det vigtigste var „Beskyttelse af privatliv” - altså at børn har ret til at gøre hvad de vil uden andre blander sig.

Næsthøjest prioriterede de „Hvile, leg, kultur og kunst” - børns ret til at gå i skole, mens „Respekt for børns mening” - altså at voksne skal lytte til børn - blev valgt som tredjevigtigst.

Børns rettigheder gav anledning til en god snak mellem børnene, og som en flue på væggen, kan man kun blive imponeret over hvor gode børn er til at argumentere, lytte og forstå.

Efter den gode snak om børns rettigheder, fortsatte Peter fortællingen om hvordan kaffebønnen, og dens gode virkning, blev opdaget - og så skulle børnene igen i arbejde.

Det er altså vigtigt det her

Denne gang skulle de lave teater. Et lille bitte teaterstykke som skulle tage udgangspunkt i børns rettigheder.

- Vi har valgt det her fordi det altså er meget vigtigt, fortalte Maja, Luna, Nicoline og Marco. Og det de havde valgt at lave et lille stykke ud fra var „man må ikke diskriminere”.

- Det er vigtigt at fortælle om, fordi man får det dårligt hvis man bliver mobbet. Og driller man andre, kan det jo være at det går ud over en selv senere, sagde Marco, inden han og de tre andre i gruppen gik i gang med at lave deres teaterstykke.

Det blev til et lille stykke om hvordan en dreng, det var Marco, der blev drillet fordi hans tøj ikke var som de andres. Det endte med at han skubbede til de andre - og så blev han irettesat af læreren...

Og sådan fortsatte det resten af formiddagen - vekslende mellem fortællingen om sagnet om kaffebønnens opdagelse, praktiske øvelser og god snak om børns rettigheder i Danmark og resten af verden.

Af Torkild Svane Kraft


© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Sommersang på Møllegården vender tilbage
- Det drypper godt til træskulpturen
- Haslev Tennisklub melder om succes på Tennissportens Dag
- Familie og Samfund genåbner lige udenfor kommunegrænsen
- Nu er der isvogn ved Faxe Vandrerhjem
- Fællessang Karise - Maria B. Høyer synger for
- Paraplyen går rent...
- Roklubben Viking hejste standeren i stilhed
- Danmark Rundt i stedet for en cykeltur til Paris
- Fodhuset - ny klinik i Faxe Sundhedscenter
- Faxe Tennisklub fik flere nye medlemmer
- Grønt image blegner i Karise
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst