Bliver Haslev Danmarks smukkeste stationsby?

Torsdag 29. oktober 2020 kl. 09:48

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Bliver Haslev Danmarks smukkeste stationsby?
Et eksempel på et flot hus i Haslev. Foto: Historiske Huse

Skønhedskonkurrence for truet bytype - Danmarks smukkeste stationsby skal findes. Bliver det Haslev?

De godt 500 danske stationsbyer over hele landet er rammen om tusindvis af danskeres liv, men flere af byerne er i dag mærket af butiksdød og forfald.

Renoveringer, ombygninger eller ligefrem nedrivninger er mange steder udført uden respekt for stedernes oprindelige arkitektur og bymiljø. Men stationsbyerne rummer historiske, kulturelle og bygningsmæssige kvaliteter, som det er værd at bevare for eftertiden, og som kommuner, politikere, borgere og bygningsejere bør værne om med lokalplaner og borgerengagement, mener Historiske Huse.

For at sætte fokus på den truede bytypes potentiale og kvaliteter udskrev non-profit organisationen Historiske Huse torsdag den 29. oktober skønhedskonkurrencen Danmarks Smukkeste Stationsby. 10 stationsbyer fordelt over hele landet er nomineret i konkurrencen, der løber over 14 dage. Haslev er en af byerne.

Du kan stemme

Et panel på fem eksperter har udvalgt de nominerede byer, men det er danskerne selv, der skal afgøre, hvilken stationsby, der er den smukkeste. Man kan afgive sin stemme på historiskehuse.dk, hvor man også kan se en film med de nominerede byer, som de ser ud i dag.

Man kan afgive sin stemme i konkurrencen indtil torsdag den 12. november kl. 9. Vinderen offentliggøres på historiskehuse.dk fredag den 13. november.

- De danske stationsbyer, som skød op langs jernbanen i perioden ca. 1880-1920, blev ikke anset som nær så fine som fx havnebyer og købstæder. De blev set ned på af datidens kulturelite, hvor blandt andet forfatter og dronning af den gode smag, Emma Gad, var forfærdet over den blandede og dekorerede stil, som vi i dag kalder for historicisme. Siden er der heldigvis også kommet et mere mildt blik på stationsbyerne, fortæller Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse.

Hun håber med konkurrencen at sætte fokus på de helt særlige og uerstattelige kvaliteter, som vi stadig har i mange stationsbyer, og som vi bør passe på i fremtiden.

Kulturarven

- Undersøgelser viser, at der er stor interesse blandt danskerne for kulturmiljøer, der kan fortælle om byggeskik, arkitektur og kulturhistorie. Kulturarven skaber livsglæde og fællesskaber og er løftestang for lokal udvikling. Stationsbyerne er rige på netop historiske kulturmiljøer og bygningsarv, og de har et potentiale både nu og i fremtiden, når det gælder bosætning, beskæftigelse og turisme. Og ikke mindst lokal identitet og stolthed uden for de store byer. Derfor skal vi passe godt på vores stationsbyer, siger Birthe Iuel.

Mange steder har man revet stationsbygningen ned som led i en spareøvelse, så der nu blot står en billetautomat tilbage. Men det er ifølge Birthe Iuel både dyrt og ikke særligt bæredygtigt at rive historisk bygningskultur ned. Frem for at renovere og genbruge bygningen til nye formål.

Stationsby-arkitekturen og gadebilledet var nøje gennemtænkt, med selve stationsbygningen som byens livsnerve. Korsbæk fra Matador er modelleret efter hundredevis af lignende stationsbyer i Danmark med station, hovedgade, kro, hotel, andelsmejeri, butikker, apotek, sparekasse, missionshus, forsamlingshus, kirke og nogle steder et vandtårn.

- Det er gode og solide rammer for et godt bymiljø med fokus på fællesskaber - selv om mange af bygningernes funktioner selvfølgelig er anderledes i dag end dengang, fortæller Birthe Iuel.

Den blandede arkitektur er stationsbyernes særkende, og det solide murstensbyggeri i røde, kulbrændte mursten gav stationsbyerne et langt mere varieret og levende udtryk end moderne mursten. De solide murstenshuse blev bygget med en rigdom af detaljer som f.eks. kunstfærdigt udformede teglsten eller sten i forskellige farver og med forskellige glasurer.

De 10 nominerede byer i konkurrencen er Skørping, Vinderup, Sindal, Bramming, Odder, Lunderskov, Brenderup, Aarup, Haslev og Tølløse.

I forbindelse med konkurrencen relancerer Historiske Huse bogen „Historicismens Huse - en bevaringsguide” skrevet af arkitekt Jeanne Brüel. Guiden forklarer på en lettilgængelig og pædagogisk måde, hvordan man renoverer og ombygger med respekt for historien, når det gælder netop den hus- og bygningstype, som præger de fleste stationsbyer. Guiden kan bestilles for 179 kr. på www.historiskehuse.dk.

Vil du stemme, kan det gøres indtil den 12. november kl. 9.00 på historiskehuse.dk

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Nu er der isvogn ved Faxe Vandrerhjem
- Fællessang Karise - Maria B. Høyer synger for
- Paraplyen går rent...
- Roklubben Viking hejste standeren i stilhed
- Danmark Rundt i stedet for en cykeltur til Paris
- Fodhuset - ny klinik i Faxe Sundhedscenter
- Faxe Tennisklub fik flere nye medlemmer
- Grønt image blegner i Karise
- Simon Aaen udstiller malerier og skulpturer på Emmaus
- På næste fredag genåbner Mænds Mødesteder
- Vejvrede i Rønnede
- Faxe Blæserne spillede på to plejehjem
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst