Verdens Gang: I alle de riger og lande...

Onsdag 28. oktober 2020 kl. 12:33

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Verdens Gang: I alle de riger og lande...
Aksel Wolter
Verdens gang leveres af Aksel Wolter.

Hvor mange lande er der i verden i 2020? Og hvilke lande er ofte omtalt i de landsdækkende medier?

Ifølge De Forenede Nationer er der 195 lande, hvoraf to ikke er medlemmer af FN, Vatikanet og Palæstina. Disse har i stedet observatørstatus.

Når der nu er 195 lande i verdenen, hvorfor hører vi hovedsaglig i medierne om kun omkring to håndfulde?

Mediernes rolle i verden er ikke blevet mindre. Siden årtusindskiftet har offentligheden undergået store ændringer. Helt nye rammer og betingelser er skabt for journalistikkens funktioner i en demokratisk offentlighed af blandt andet digitalisering, internet, sociale medier, udenlandske techgiganter, professionalisering af organisationers kommunikation og færre traditionelle massemedier.

Det første diktatorer, nuværende eller kommende gør, er at tage kontrol med så mange medier som muligt, og dermed styre den mængde af informationer, som befolkningen har adgang til. I starten var kontrol med skrevne medier og radio- og tv nok. Men i dag er det også nødvendigt at prøve at kontrollere de sociale medier på internettet.

Samtidig har udviklingen reduceret betydningen af den journalistiske professions håndtering af nyheder og udfordret den traditionelle journalistiske professions autoritet og legitimitet.

Kritisk sans og faktacheck hos brugerne er ikke særligt udbredt
Tidligere var journalister og nyhedsmedier de helt centrale omdrejningspunkter. Disse er i stigende grad blevet suppleret med nye medieplatforme og stadig flere forskellige former for professionelle kommunikatører, der har deres egne blogs på nettet.

Kritisk sans og faktacheck hos brugerne er ikke særligt udbredt, og det er derfor problematisk, hvis brugerne kun henter deres viden via sociale medier og blogs.

Af verdens 195 lande arbejder man indenfor dansk journalistik med såkaldte tærskellande og ikke mindst fiksering på brændpunkter / daglige begivenheder, som dækkes massivt og siden glemmes, når nye opstår.

Det er en af de største udfordringer for en mere alsidig belysning af begivenheder i verden. Telefonen bipper med „ breaking news “, og skaber med det samme et fokus, der skubber alle - modtagere og afsendere af information - i den samme retning.

Begivenhederne i verden er blevet mere komplicerede og sammensatte. Det nationale og det internationale blandes sammen på nye måder. Behovet for forklaring udfordrer journalisternes kommunikationsmæssige, og ikke mindst brugernes evner til at være kritiske overfor informationsstrømmen i disse år.

Dilemmaet er, at store forandringer omkring os, udgør en fantastisk anledning til at producere journalistik med indsigt og viden.

Samtidig befinder vi os i en journalistisk „her og nu-kultur “, der skubber én historie ad gangen frem.

Vi får så megen information om nogle af verdens brændpunkter, at vi føler os mætte. Vi opdager slet ikke, at nyheder fra hovedparten af verdens lande, aldrig når os i det danske mediebillede.

Dermed bliver vores kendskab til den såkaldte globaliserede verden dårligere, og begrænser vores viden frem for at udvide den...

Kilde: Mediernes (nye) verdensbillede. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole


© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Fem murere udvises efter kontrolaktion i Haslev
- Tak til hjemmeplejen
- Dukkede op i lejlighed og krævede penge
- Politiet advarer ældre borgere
- Fandt større mængde amfetamin i fryser
- Kvinde franarret penge
- Går en tur og ta’r en snak med greven og Stauning
- Padle Boards er skyld i mange redningsaktioner
- Så er der igen Rivierafest i Faxe Ladeplads
- Intet kørekort, påvirket af hash og skunk i bilen
- To butikstyve anholdt i Haslev
- Husmødre på sommertur til forsorgsmuseet i Svendborg
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst