Nu er veteranbussen blevet grundmalet

Onsdag 28. oktober 2020 kl. 10:28

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Nu er bussen grundmalet

Veteranbussen: Hvad sker der med renoveringen af den gode gamle røde veteranbus, som gennem mange år har tilhørt Menighedsinstitutionerne i Haslev.

Der sker rigtig meget. De frivillige arbejder på højtryk i Alex Jørgensens garage på Islandsgade i Haslev. Mange dele, rigtig mange, er skiftet ud. Der et lavet nye skærme, sider , tag osv. Motoren er gennemrenoveret - altsammen lavet med håndkraft af de frivillige.

Og nu er bussen blevet grundmalet så den står i en grå/hvid farve - men bare rolig, den bliver naturligvis rød inden den kommer ud at køre på landevejen igen.
Her følger en beretning skrevet af Jan ’Gonz’ Jakobsen - en af dem der i sin tid har kørt rundt i Europa med bussen - fyldt med glade unge Haslevitter fra menighedsinstitutionerne.

Veteranbussen UD i DET BLÅ Bedford J3 årgang 1959.

Historien om den gamle bus begynder tilbage i 1958, hvor et lastvognschassis ankom fra England til Danmark. I 1959 begyndte Hans Thisgaards Karosserifabrik i Vejle at opbygge bussen. Det tog et halvt år dengang.

I 1959 blev bussen indregistreret og var klar til rutekørsel i Vejleområdet. Det var rutebilejer Ole Olesen, Kragelund ved Vejle, der bestilte bussen. Han bestilte i alt 5 Bedfordbusser og denne var den 4. i rækken, og det var nr. 2, som fik farven hvid foroven og rød forneden. Bedforden afløste en generatordrevet Opel Blitz fra 1938.

Bråby Lilleskole ved Haslev køber i 1973 bussen af en vognmand i Jersie for 15.000,- kroner. Her er den en del af skolens liv i et par år og bliver i øvrigt malet gul med grønne skærme, rød grill og kofangere.

Så kom den til Haslev

Den 21.april 1975 købte Haslev Menigheds Fritidshjem og Børnehave bussen af Bråby Lilleskole for 17.000,- kroner. Her blev den nu postkasserøde Bedfordbus flittigt brugt af alle. Det var både Fritidshjemmet, Børnehaven og Ungdomsklubben i Haslev, som alle hørte ind under HMDI, Haslev Menighedsdaginstitutioner.

Bussen er lidt af et ikon her i Haslev. Her er den blevet passet og plejet; og for mere end 30 år siden fik bussen den helt store tur, så den næsten blev som ny igen. Det var med stor ståhej og 30-års fødselsdagsfest midt i Haslev. Det var i 1988.

Bussens herlige liv i Haslev Menigheds Daginstitutioner sluttede i 2011, hvor bussens faste mekaniker, Alex Jørgensen, overtog den. Her har den stået i hans garage og blev brugt nu og da i privat regi. I begyndelsen af 2018 overtog HMDI Troelstrupgård bussen.

April 2018 ringede Jan Ivar ’Gonz’ Jakobsen til Alex og spurgte, hvor bussen var?
- Den er her, svarede Alex. Skal vi køre en tur?


Skal vi sætte noget i gang, spurgte Alex og Jan hinanden?

Ja! Det var en skønt gensyn med bussen på en varm forårsdag. Den kørte egentlig godt. Den 6 cylindrede motor spandt som den plejede; men trængte den mon alligevel ikke til endnu en ordentlig omgang?

Jo, det gjorde den vel. Skal vi sætte noget i gang, spurgte Alex og Jan hinanden? Ok. Herfra tog det fart. En støtteforening blev dannet i august 2018 og starten på dette vilde projekt begyndte for alvor den 4.oktober 2018.

Håndlavet håndværk, det er det, især af karetmageren Uffe Bindzus og sønnen, pladesmeden Kennet Bindzus, som næsten dagligt i 2 år har bygget på bussens karosseri.

Tapetserer Niels Jørgen Hansen har for længst ombetrukket samtlige sæder. Mekaniker Alex Jørgensen har lagt hus, køkken og værksted til - og han har sammen med lastvognsmekaniker Tonny Damgaard fået styr på den 6-cylindrede benzinmotor.

Formanden for støtteforeningen Jan Ivar ’Gonz’ Jakobsen og kasserer Henrik Christensen har samlet penge ind. Mange penge, ja, det skal der til. Og hvad så med grunding, slibning og maling af det nu færdige karosseri? Det er lykkedes at finde nogle dygtige og entusiastiske malere, som allerede er gået i gang! Se selv de flotte fotos.

Bliver den færdig?

Bliver bussen mon nogensinde færdig, spørges der jo nok. Ja, det gør den! Når det sidste er lavet! Så skal I bare se. Det bliver én af Danmarks flotteste. Her i 2020 fejrer Haslev Stationsby 150 års jubilæum, så måske burde vi kalde vores by „Stationsbyen i Det Grønne med den Røde Veteranbus UD i DET BLÅ”.

Et par gode historier

Her er lige et par gode historier fra bussens liv i Haslev Menigheds Daginstitutioner. På nogle af de utallige ture rundt i Danmark, Norden, Europa.

Kim havde bestilt en hytte i Norge ude på Lars Tyndskids mark eller på norsk ’helt uti gok’. Der var hverken rindende vand eller toilet med skyld. Og vejen derop var helt til hest og alt for smal og fyldt med hårnålesving.

Det var vinter. De spurgte en norsk bondeknold med traktor og sneplov, om de dog havde brug for snekæder. Han havde tænkt sit om de lidt naive danskere uden bjerge, kun bakker og et enkelt himmelbjerg; men han svarede blot: jaa, jaa, det må (SKAL) I!

Bussen tippede i grøften

Snekæderne var dog ikke nok. Bondemanden måtte smide en skovkæde rundt om forakslen på bussen og trække den op. Men sneploven var bredere en vejen, så grøften kom pludselig susende og bussen tippede om på højre side.

Her sidder døren, så ungerne måtte ud af venstre bagdør. Men alle fik brugt deres lånte skistøvler og træski. En enkelt havde fået taget slalomstøvler med. Ikke just passende til langrend. Børnene tissede i sneen i stribevis. Gule striber overalt. Kim byggede en iglo og sov dér. Meget naturligt...!

Jørgen havde kørt oppe fra Lillehammer i Norge i mange timer. Sydpå. Hjemad. Dygtigt havde han ført hele rejseselskabet forbi Svinesund til Sverige. Så nu var det bare for Jens at trucke gennem Sverige mod Danmark. Men et eller andet gik galt lige dér, så pludselig var der skilte med Lillehammer på. Og en eller anden sø var også på den forkerte side af kortet.

Defekt bremse i Jylland

Jens kørte bussen og hele flokken til Fårup Sommerland. Desværre flækkede tromlebremsen på vej derop. Det var sommer med Dronninglund Friskole som logi. Lene og børnene måtte så finde en anden bus. Jens boede på et værksted sammen med bussen og rodede med den, alt imens Jørgen på Sjælland måtte skille en bus ad hos en hugger og finde de nødvendige stumper for derefter køre den lange vej til Nordjylland. I en hans lille røde bil. Sådan. Se det er lederskab og sammenhold!

Klubmedarbejderne spiste dejlig oksehalesuppe ved et truck-stop langs Autobahn i Tyskland - og derefter glemte de et barn. De kørte naturligvis tilbage og hentede barnet...

Læs mere om bussens spændende historie i fotobogen „Veteranbussen UD i DET BLÅ”. 44 sider i super flot hardcover tryk. Kun 100 eksemplarer, så skynd dig. Det er i øvrigt snart jul. Send en sms til Jan 6013 5104. Skriv ’busbog150’, dit navn og by. Jubilæumspris 200,- + evt. forsendelse 50,- .

Formanden for støtteforeningen „Veteranbussen UD i DET BLÅ 4690 Haslev, Jan Ivar ’Gonz’ Jakobsen, Ådalen 8, 4690 Haslev, tlf. 6013 5104. janjakobsen1954@gmail.com

Af Jan Ivar ’Gonz’ Jakobsen


© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Generalforsamling og indslag om Coast Sarfari
- Kom med til en gudstjeneste - helt ude i skoven
- Skal du ikke have et hold med i Stafet for Livet?
- Vellykket håndboldskole
- Populær lokalbetjent stopper i Faxe Kommune
- Se de smukke fotografier fra bogen „Tågen Letter”
- Verdensmål Udvalget kommer med anbefalinger
- Simon fra Haslev er udtaget til landsholdet
- Torvedag i Haslev på lørdag
- Faxe Tennisklub i fem finaler
- Grafik af Torben Søborg på Haslev Bibliotek
- Rivierafesten blev en stor succes
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst